Friday, December 31, 2010

2010 to 2011

Esok dah new year...selamat datang 2011..selamat tinggal 2010....
Banyak kenangan, pahit manis, achievement sepanjang 2010..ada jugak yang tak tercapai...
Sepanjang 2010 banyak perubahan ketara dalam hidup saya, terutamanya bertukar status menjadi isteri...totally hidup saya berubah.menjadikan saya sikit matang dan bertanggungjawab lagi.....Masih teringat lagi masa buat persiapan kawin dulu..sangatlah bes moment tu....bz nye masa tu memang tak terkata...
Dari segi kerjaya pulak, Alhamdulillah, 2 hari selepas nikah saya attend interviewed and end up dgn jayanya..means, saya moved kerja baru...new environment, new job responsibility an new salary....dan juga saya dapat tinggal dengan hubby...tak la jadi weekend wife kan....
Dapat berita gembira jugak ....pregnancy....happy n teruja..syukur sangat semua perjalanan 2010 lancar...

Semoga 2011 akan memberi lebih semangat dan perjalanan hidup makin bahagia....

For 2011
1) Nak Jadi Anak, Isteri Solehah
3) Jadi ibu yang tabah
4) Nak kumpul banyak duit lagi....(Nak tambah duit pelabuhan sendiri, baby n family savings....nak daftar haji gak...)
5) Own house...
6) Tingkatkan kualiti kerja.....
7) Nak dapat gaji lebih lagi....
8) Pergi bercuti....(yang ni terlalu banyak tempat dalam list...kena list down ikut priority n belanjawan)
9) Nak kurangkan bershopping.....
10) Nak breastfeeding my baby....

Thursday, December 30, 2010

3D / 4D Scan@Vision College

Akhirnya dapat jugak tengok baby harini....kira in week30 saya dapat tengok si cerdik ini...banyak yang nasihatkan yang the best time to go is 26-30 weeks...sebab baby tak la kecik n tak la besar sangat.....

Dah banyak tempat jugak la kami survey untuk buat 3D/4D scan ni...at last kami pilih Vision College, Kelana Jaya..harga pun tersangatlah murahan compared to other clinic/hospital...hanya RM90 kami dapat buat 3D/4D scan and dapat CD jugak...so, bleh tengok berkali2 dirumah....Vision College ni selalu fully-booked...kira sebulan jugak la saya booked untuk dapat tarikh yang sesuai...Sabtu Ahad jangan cerita la...lagi la susah nak dapat...but that's ok as long as dapat tengok dia...sangat comey and teruja tau....It was a fantastic experienced!! Kalau tak silap yang scan tu sudent or mayb qualified sonographer kot, tapi memang best...she did everything she could n did her best to try to get the best pictures...

Scanning process tu dalam 30-45 minutes jugak la dan static je pandangan mata ni kat screen monitor tu..Masa tengah scan tu, dia explained everythings. Yela, kalo ikutkan saya yang tengok memang tak reti pun..
so cute kan..masa scan ni memang dia tengah aktif...she was moving non-stop...kejap tunjuk muka, kejap pusing ke bawah..sonogapher tu jenuh la usik-usik baby masa baby ubah kedudukan....dah penat kot kan...


baby letak tangan kat muka..alololo..manjaneyee...

she smile=)

Ni dah start menguap...luas betul dia menguap...macam mr may pulak

sejuk hati tengok our baby..sonographer tadi ckp baby nampak chubby...hehe, ni yang tak sabar nak cubit pipi ni...

Panjag jari baby..ikut mr may lagi...

saya malu...

alolololo

Overall memang happy and tak sangka dapat tengok baby so clearly..dapat tengok baby menguap banyak kali..baby bukak mulut...

Saya nak share jugak few videos of my baby...enjoy it!

video

video



video

video

sungguh teruja kan..kan...kan...hari jugak dah dapat confirmkan gender......baru puas hati...so, boleh la cari nama yang sesuai..tapi kami akan spare jugak nama for baby boy....next time kalo ada rezeki baby boy boleh guna terus kan nama tu.....

taraaaa..................


so, lepas ni boleh la shopping barang2 yang pinky2 n girlish......gheeeee


Tuesday, December 28, 2010

First check-up di HUKM

Dalam 8.30pg tadi saya gerak p HUKM....appointment tulis kul 9pg...sampai je kat HUKM kena cari parking la pulak..mak ai, susahnya nak dapat parking..ramai sangat orang..berpusing2 saya kat tempat parking tu....at last terpaksa jugak parking kereta dalam keadaan tidak senonoh..tapi tempat tu tak block mana2 kereta tau....sampai je kat Klinik O&G, kena letak slip pendaftaran & tunggu nama dipanggil..lepas nama kena panggil, terus kena buat bayaran kat kaunter bayaran...kebanyakannya kena dalam RM25...sebab check-up & scan sekali...Luckily saya tak payah bayar sebab saya bawak GL dari mr may...so, lenggang-kangkung je la..

Lepas tu kena timbang berat, tinggi and urine..saya passed semua...berat is 164kg (naik 4 kilo tau)..tekanan darah 182/80..yang penting urine normal...sebenarnya takut jugak kena kencing manis sebab lately ni saya kerap makan makanan yang manis2...dalam kul 10.30 dah setel dah.....

Scan time....kena tunggu agak lama untuk scan sebab sangat ramai patient tadi...saya dapat scan pun dalam 12...lama sangat2..dah la lapar...nak p beli makanan takut tetiba nombor naik pulak....minum plain water jela...masa scan tu jap je..baby normal berat is 1.6kg, air ketuban pun cukup and kepala baby kat bawah...cuba jugak tanya gynae tu, i'm carrying baby boy or girl..then dia pun try her best nak amik shot yang clear...susah jugak nak nampak tapi dia cuma cakap mayb gegurl..sebab nampak flat je...haih, pemalu sungguh si cerdik dalam my womb ni....takpe, this thursday saya ada appointment for 3D/4D scan.hope dapat confirmkan la gender dia...excited sangat nak tau girl or boy..

habis je scan kena tunggu lagi untuk jumpa doktor pulak....tak banyak pun dia check, cuma sembang2 n ambil details je...lepas tu amik next appoitment kat kaunter yang lain pulak...my next appointment kat HUKM ni is 22/2/2010...lambat lagi kan...actually next appointment 6 weeks later tp tak tau kenapa saya lebih lagi..mayb sebab ramai sangat yang appointment time tu kot....

Everythings settle around 1.45pm after ambil ubat kat farmasi......

Next, kena p Klinik kesihatan Bandar Tun Razak pulak..sebabnya, appoinment kat situ same date dengan HUKM..ingat nak reschedule tapi kena check jugak...saya kna injected Tetanus untuk dos ke-2...HB kali ni ok, 11.5..my next check-up dah 2 minggu sekali dah...which is on 11 january 2010...

Dah makin dekat rupanya nak bersalin....Hope saya dapat mengharunginya dengan tabah....

P/S tak sabar tunggu kamis ni....nak scan 3D/4D pulak.....

Monday, December 27, 2010

Misi mencari set bersalin

Hari ni saya menghabiskan masa surf internet je....yela, harini kan saya cuti lagi sebabnya Christmas kan hari Sabtu, so cuti tu dibawa ke hari Isnin la...memang cuti sakan la..apa yang saya surf harini? semuanya tentang baby and mommy....tapi major surf for today is set bersalin la..sekarang ni dah nak masuk minggu-30 dah...so, memang wajib survey la kan...actually sebelum memang dok cari2 gak set bersalin tapi knowledge tak banyak sangat....sekarang pun masih terkapai2 lagi....kena berusaha lebih lagi la baca blog2 mommy thru blog2....dapat la timba sedikit sebanyak pengalaman dari dorang....banyak pro and contra...kena pandai memilih la..

Dalam kepala ni ada Leesa & NR....yang mana satu nak beli ni....pening jugak la sebabnya 2-2 ada kelebihan masing2....takkan nak beli semua kan...

So, sekarang saya dah pun decided nak guna Set Bersalin Nona Rogay (NR)...(hari2 dok dengar iklan dia dalam hotfm).....saya nak cuba set ni memandangkan banyak testimonial bagus2 tentang product ni...Hopefully serasi la dengan saya..

Set ini mengandungi  (ni bukan iklan tau, just for sharing only):

PhytoNatal (90 biji) 
Menurunkan berat badan yang berlebihan. Ia juga bertindak menguatkan tubuh di samping melawaskan pembuangan air besar.

Akar Herbanika (10 paket)
Bertindak menambah khasiat pemakanan dan menyegarkan anggota badan ibu yang baru bersalin.
1 pek Akar Herbanika di rendam dalam 1 teko air panas yang mendidih dapat digunakan semula untuk tempoh 3 hari.Air ini juga boleh dicampur dengan madu untuk menambah keharuman, rasa dan khasiatnya

Minyak Herbanika (100 ml)
Membantu menguatkan otot perut dan buah dada, mengurangkan kesan regangan atau pecah-pecah di kulit semasa mengandung. Ia juga melancarkan peredaran darah disamping memastikan badan ibu yang baru bersalin sentiasa hangat.

Herbanika barut (krim) (60gm)
Disapu disekeliling perut dan pinggang untuk meleper dan memperkemaskan perut yang menggeleber selepas bersalin.
Ia juga menguatkan semula otot-otot perut dan pinggul yang kendur ketika menampung bayi di dalam kandungan. Digunakan 2 kali sehari sebelum memakai bengkung.

Uncang Cuci Herbanika (10 paket)
Luka jahitan elok di cuci dengan Uncang Cuci NR .Ia bertindak seperti antiseptik untuk mengelakkan kuman yang boleh menyebabkan jangkitan.
Ia juga di buat mandian yang berfungsi menyegar dan menghilangkan bau badan semasa berpantang.Pek 10 uncang ini tahan untuk penggunaan selama 1 bulan.

Herbanika Lulur (100gm)
Bertindak menyental daki dan kulit yang kehitaman dan kasar semasa mengandung. Anggaran penggunaanya antara 1-2 sudu besar penuh.Lulur ini di gunakan satu kali seminggu dan boleh di gunakan semalam 1 bulan.

Minggu depan baru berpeluang ambil set bersalin ni....ambil terus dari Kak Engku..Banyak info yang saya dapat dari blog Kak Engku ni tau...Ada jugak barang lain yang saya order dari Kak Engku...saya akan update once saya dapat semua barang tu....

Misi seterusnya mencari set breastfeeding.....breast pump dah pilih, gadget yang lain tengah survey2 lagi tapi dah ada yang berkenan dah....tunggu update saya nanti=)

Sunday, December 26, 2010

Nasi Beriani lagi...

hari ahad memang hari memasak kami....semalam pun dah fikir2 dah nak masak apa weekend ni...memandangkan semalam kami pergi kenduri Emy kat Penjara Kajang, terasa pulak nak makan dalca lagi....sebabnya lauk kenduri semalam sangat sedap especially dalca n nasi minyak tu....kecur air liur kalo teringat lauk semalam...on d way back semalam, kami pun decided la nak masak nasi beriani...beras basmathi memang dah ada...cuma bahan2 nak masak masakan sampingan yang tak ada...so, kena la beli apa2 yang patut....karang tak cukup tak sedap la pulak....Kami pun berenti la kedai Pak aji kat bandar tun razak beli barang2...tak banyak pun sebab ada yang tak ada kat situ..

Kenduri Emy di Kajang ***tepaksa menyelit sekejap sebab nak tangkap gamba dengan Pengantin.

Pagi tadi, bangun tido teringin la pulak makan roti canai...time pregnant ni kerap jugak la saya makan roti canai..tak tau la kenapa...dulu masa sebelum pregnant tak la suka sangat....tapi juz layan jela...lagipun kedai mamak Hajris ni dekat gak dengan Hero..so, lepas makan, boleh la pergi beli barang yang tak cukup nak buat nasi beriani ni......

Mission Complete..barang2 semua dah ada....

Balik je rumah kami terus mulakan aktiviti memasak....'kami'?ha..kami tu means saya n mr may la....nasib baik mr may rajin nak tolong....yela, lenguh tau kaki nak berdiri lama memasak...sakit tumit dibuatnya...
hampir 2jam gak la kami masak..lama kan..tak kisah la...yang penting nasi beriani kami ni jadi n sodap=D...
Meh nak share finished product kami....hehe...

Nasi Beriani
Dalca ni first time buat....not bad..mr may pun cakap sedap.....     
yang ni air asam hasil air tangan mr may...tp saya tak boleh makan sebab letak kerisik....time pregnent ni saya sensitif sket dengan kerisik....

Ayam masak ros ni pun first time buat....masa first time buat beriani saya masak ayam masak madu....yang tu memang sedap...Pernah bagi Norly (my sis) bawak balik Perak n family saya rasa masakan saya tu...n dorang cakap sangat sedap...nanti lepas pantang, boleh la saya masakkan untuk dorang pulak..


sempat lagi snap gamba mr may yang tengah goreng papadom...

sungguh seronok dapat masak, makan n mengemas sama2 dgn org tersayang...dah la malam ni kena makan sowang2...mr may nak p bukit jalil tengok bola MAS vs INA....haih tinggalku keseorangan.....kalo tak pregant, saya dah ikut dah p stadium...

Apa2 pun hope u all enjoy ur weekend!!!



Buah Delima for my 3rd trimester

Buah delima oh buah delima....dapat pun beli buah delima for my 3rd trimester..beli sebiji je...pastu balik rumah ternampak air delima pulak dalam freezer..saya hampir lupa yang mr may ada bawa balik air delima ni...buah delima sangat bagus diamalkan makan setiap trimester..memang susah nak dapat..so, kalau dah jumpa tu terus grab jela....

Ni la air delima tu....hope sesedap buah delima la.....

Thursday, December 23, 2010

result PMR..

Many congratulations to my SIL, ika...hari ni mesti berbunga sebab dapat 8A's...sapa yang tak happy kan..mmg buat seluruh family berbangga!!!

Tetiba teringat zaman dolu2 masa nak ambik result PMR dulu..takut seh!!malam tu nak tido pun tak brapa nak lena..macam2 ada dalam kepala masa tu....pagi nak p ambik result tu bercampur baur rasa....nasib baik mak teman masa p sekolah tu...p punya la awal tapi result published pukul 10...cikgu2 semua stand by dalam dewan...so, kitorang pun beratur n sorang p kat cikgu untuk tengok result...geng2 saya kebanyakan semuanya menjerit2 lepas tengok their results...saya?haih,terketaq2 gak la...

tiba je my turn....huh....nampak macam banyak A...eh, saya dapat 8A ke???tp nasib sabar dulu before jerit..tengok2 kutertipu....ada 'B' kat atas sekali..ish, APAKAH??...spoiled betul la...kenapa 'B' itu wujuddddd....sungguh tak patut....B tu pulak refer to Bahasa Melayu....oh my goodness...xleh la nak join lompat2...(ada hati lagi nak lompat).....kesimpulannya, saya dapat 7A 1B in my PMR...kira ok la kan...syukur

Lepas bab result, dok pk nak p SBP or MRSM pulak....lama nak tunggu tu...bulan 3 baru result MRSM keluar....n saya dapat....syukur..kat TMGS cuma 2 orang je dapat MRSM kat terengganu...ed & me...kenapalah kami dicampak sampi ke Terengganu......budak2 lain semua dalam kat belah2 utara...jauh ooo...taiping ke Terengganu....

Then masa kat MRSM kami dibagi kelas mengikut result pulak.so, dalam kelas saya confirm penuh dengan budak2 7A je...dan amat la memalukan...saya sorang je yang dapat 'B' for BM....mana tak malu...dah melayu tapi bleh dapat 'B'pulak...huh...tulakn..sangat seronok kalo imbas masa2 dolu...macam2 story....
rasa macam nak patah semula je ke zaman itu.......besnye zaman2 sekolah...especially zaman MRSM....

Sunday, December 19, 2010

cuci baju

Hari ahad memang best untuk beristirehat..tapi hari ni kami bercadang lunch kat luar je...mr may ajak makan nasi beriani kat Insaf, Jalan TAR..saya 'on' je..at least boleh la shopping kat sogo....owh ye, saya mau beli pencuci baju untuk my baby....ramai orang kat sogo tadi...christmas sale la katakan....tak lama pun kat sana sebab masing2 dah penat..penat semalam tak habis lagi...so,saya dapat grab Pureen Anti Bacteria Liquid Detergent with softener...
Nasi Beriani kat Insaf Jalan TAR....but to me, sedap lagi nasi beriani JM....

Dalam kul 2pm kami dah kat rumah...memang dah tak sabar nak cuci baju2 baby...sementara masih larat, baik cuci siap2 kan..nanti boleh la pack barang dalam beg pulak..Akhirnya dah selesai satu bab..saya sangat suka bau baju2 baby yang dah basuh tu...wangi sangat2...Bila tgk baju baby tersidai jek,perasaan xcited sangat. Comel2 jek baju baby, rasa mcm tak cukup plak hahhahahahaha...

best tengok baju bergantungan ni....tak sabar nak peluk cium si pemakainya nanti.......

Antenatal Class

Semalam kami hubby and wifey attend Antenatal Class- The Art of Parenthood di PPUKM.. Excited gak nak attend class ni since this is my 1st pregnancy and 1st time being mommy&daddy, banyak benda yang perlu belajar...Memandangkan HUKM memang la tersangat dekat dengan rumah, so we left a 15minutes before the class started...pendaftaran was scheduled at 8am tapi class pulak bermula 8.50am...sigh...kena tunggu la..we got goodie bags..dalam tu ada Pureen sample products, car  sticker, Antenatal manual book, the shedule for the day & etc....

The class basically covered everything about pregnancy to delivery...ada banyak session and we enjoyed all the talks..sangat best...all together are 36 couples yang join this class....ni lah sesi paling ramai...maybe sebab year end and kebanyakan yang datang semuanya 3rd trimester....perut semuanya dah bulat2..cume perutku je kecik berbanding diorang....

1) Normal & Abnormal Pregnancy and Birth
2) Mens Role in Pregnancy
3) Care after Birth and Family Planning
4) Pain Relief in Labour
5) New Born Care
6) Breast Feeding
7)Preparation for Admission & Birth Certificate Application
8) exercise Demonstration
9) Ward Orientation

Overall, antenatal class ni sangat membantu dalam proses persediaan diri untuk menjadi seorang ibu&bapa..
mr may n me banyak belajar benda baru...kami akan aplikasi apa yang dibelajar dalam kelas ni untuk masa depan sebagai ibubapa............

jom layan gambar yang sempat snap semalam....quality tak bagus sgt sebab snap guna hp saya yang dah season ni..

                                                                     Goodie bag

Ni masa senaman.sangat bagus teknik yang diajar..baru la tau cara2 nak breathing masa nak deliver nanti..husband pun kena belajar jugak sebab dia lah yang akan bantu kita masa nak deliver nanti...kita mungkin dah lupa dah masa tu sebab tanggung sakit nak bersalin....teknik urut pun di ajar supaya husband tau macam mana nak relief pain untuk isteri masa betul2 nak deliver....kedudukan untuk 'push' yang betul pun di ajar, siap buat practical lagi...hehe

    duduk diatas "mat" yang disediakan untuk aktiviti senaman...

aktiviti masa kelas penjagaan baby...siap ajar cara2 jaga baby n cara mandikan baby lagi....

Makanan dari sampai petang semua disediakan, sedap2 belaka....tapi terlupa nak snap gambar makanan..

untuk moms and dads to be, kalo ada kelapangan tu daftarlah untuk kelas macam ni...bukan apa, at least kita apat input2 yang sangat berguna....

Saturday, December 18, 2010

Dinner@Saloma Bistro

Sungguh penat...Balik je dari Antenatal Class tadi terus bersiap2 nak p dinner kat Saloma Bistro....Actually, saya ikut mr may p dinner JKR...kira year end dinner la....memang penat tapi sebab makan punya pasal....mana boleh lepas kan...majlis bermula 8pm tp registeration@ 7pm...lepas tu terus cari surau untuk soat magrib..Kat Saloma ni memang cantik and surau pun terjaga rapi....
Overall dinner ni saya rasa biasa je makananya...sedap lagi makan masa antenatal class siang tadi....
tengah syok2 makan, tetiba nama mr may kena panggil sebab dapat hadiah untuk lucky draw...dah la nak dijadikan cerita, mr may kena p alih kereta sebab kena block...awatla masa ni jugak baru nak dapat....nak tak nak terpaksa la mak yong ni jalan terkedek2 naik pentas ambik hadiah..nak tau apa? taraa..

Dapat hair dryer...kira ok la kan daripada tak dapat lansung....tapi kitorg aim vacuum cleaner sebab dah lama teringin nak beli tapi tak beli2 jugak....

ok la...stop sini dulu...next entry saya story pasal antenatal class yang saya attend tadi...

jom tido

Tuesday, December 14, 2010

Confirm dah..just 3%

td pagi2 my manager bagi surat confirmation..uhhhh,akhirnya completed jugak 6 months probation saya....dah lama jugak tunggu surat ni....sepatutnya saya confirmed on 17 Nov..tp atas sebab yang tak dapat di elakkan, terpaksa dianjakkan ke 1 Dec...katanya senang skit untuk buat adjustment salary....saya tak kisah sangat..yang penting is my salary adjustment..anyhow, saya sangat happy sebab gaji naik...hehehe..baru kerja 6 bulan,gaji naik lagi....Alhamdulillah, rezeki...semoga rezeki saya sentiasa diberkati...salary adjustment kali ni tak la banyak sangat pun....saya cuma dapat 3% kenaikan je...hmm, kira ok la dari tak ada lansung......dah la masa mula masuk company ni saya dah demand for 25% kenaikan n i managed to get my expected salary...saya amat bersyukur dengan rezeki yang dikurniakan....haaa, kalo rasa nak naik gaji lagi, kena la lompat kerja..tapi jangan sebarangan lompat..kena tengok job scope yang ditawarkan dulu....karang gaji besar tapi kerja tak bes...buat sakit hati je kan....walaupun rezeki saya untuk masuk government agak susah, tapi saya cukup berbangga dengan diri sendiri....sebabnya, saya berjaya mencipta n melebarkan sendiri kerjaya saya dalam swasta....dan, saya akan sentiasa berusaha menjadi seorang pekerja yang bertanggungjawab...

*tadi baru tau jugak yang company annual dinner ditukar ke Januari pulak..masa tu saya dah agak memboyot membawa perut 8bulan....

Sunday, December 12, 2010

moms-to-be

Since pregnant ni....my life jadi makin happy n ceria....buat apa pun mesti tringat kat si cerdik dalam perut ni....memang tak sabar sangat nak jumpa si cerdik yang selalu gerak2 ni..sekarang ni semakin terasa pergerakan dia....kalo sic erdik ni gerak2 bleh nampak perutku ini beralun2 ni...hehehe..Subhanallah...macam tak percaya pun ada...mr may pun cakap tak percaya tengok saya macam ni..dulu kurus je,tetiba pregnant terus gain weight....To me, ok la sbb ada satu lai nyawa kat dalam ni..nanti lepas bersalin kena work out untuk kembali ke berat asal...

Perut pun dah semakin besar,
  • kadang2 rasa macam tak larat nak bawak badan...cepat penat jugak(tapi still aktif and berkeinginan p jalan2 lagi..especially shopping)....
  • tido malam pun dah tak berapa lena..pusing kiri tak kena, pusing kanan sakit pinggang...kadang sampi tertido sambil duduk...macam ni mak saya rasa masa mengandungkan saya...rasa sangat terharu sebab mak dapat bertahan sampai saya lahir....THANKS MAK, kakni sayang mak sangat......
  • Dapat rasa baby banyak bergerak sekarang.. bila berdiri, bawak kereta, tak kira masa lah.. ketawa kecilku dibuatnya..
  • Kalo duduk lama, pinggang cepat rasa sakit.. kena selalu alas bantal bila bersandar bila duduk atas lantai..
  • Bila basuh pinggan kat sinki tu kena hati2 sikit, perut selalu terkena sinki..
  • susah dah nak mencangkung.. nasib baik kat rumah saya toilet duduk..
  • Tak boleh dah meniarap dah.. kene mengiring je.
  • Masa solat nak sujud agak susah sikit.. kena adjust kaki supaya kedudukan perut tak kena kaki.. nak bangun pun agak perlahan..
  • kalau dah start duduk, rasa malas nak bangun.. berat punggung..
  • Last but not least, bila perut dah semakin membesar, selera pun semakin besar....itu yang badan dah macam di pam-pam...
Tapi, saya tak kisah semua tu..sekejap je kan..everything will be back to normal selepas si cerdik ni lahir nanti.. These experiences are really worth it...

Friday, December 10, 2010

Booking for Delivery

Selesai jugak aktiviti penting harini...sekejap je nak book tarikh appointment ni..actually,saya dah start kena buat check-up kat hospital yang nak deliver baby nanti...kan masa check-up last month, dorang dah kasi referrence letter...so, memandangkan harini saya cuti...terus la saya p booking delivery..mr may n me dah decided nak delivery baby kat HUKM je...dekat sket dgn rumah....tadi cuma booking tarikh n set appointment je...lepas ni kena bua check-up 2x la...satu kat klinik, satu lagi kat hospital...my 1st appointment kat HUKM 28 December ni...sama tarikh dgn check-up kat klinik...so, need to inform klinik untuk change date la...

Tadi jugak, saya dah register untuk Antenatal Class, under HUKM la...yuran is RM100 per couple...ok la kan..selama dok cari Antenal Class jugak tapi fully book n tarikh yang tak sesuai....Antenatal Class schedule un tuk December is nextweek, 18/12....dari 8.30am to 5.30am...makanan semua disediakan....Actually tinggal 2 kekosongan je untuk class ni....sib baik dapat register jugak....bukan apa, sementara masih larat ni kena la p untuk tambahkan ilmu...maklumlah, kami berdua ni mana ada experience lagi pasal ni....nanti2 tak la jadi gabra kan...Hope kmi dapat input yang berguna sepanjang class ni....

nanti saya akan update apa yang kami belajar dalam Antenatal Class tu ek..
.
.
.

till then....

Tuesday, December 7, 2010

tak muat dah!!!


Uarghhhhh…baju ku dah tak muat lagi……pagi ni tgh dok bersiap nak p keje…alih2 baju ketat la pulak….then, change to another one….pun tak muat…mai ai…tak kan jap je dah membesar….huhu….slalunya, mmg akan iron baju sekaligus untuk seminggu…pastu gantung…so, pagi2 keja tak la kelam kabut nak iron or  cari2 baju mana nak pakai….sib baik la ada jugak baju yg sikit besar n muat utk dipakai hari ni….dah la sepatutnya hari ni cuti…..cuti awal Muharram….bes je tgk mr may cuti kat umah…saya kene keja pulak….sebenarnya company ni mmg amik cuti utk awal Muharram ni tapi memandangkan ade BOD dr Ireland visits, so kenala kerja….hari jumaat baru di ‘replace’ kan cuti…tapi ok gak la dapat cuti 3 hari direct kan…..lagipun jumaat ni nak p HUKM nak booking for delivery…hahaha, lawak pulak dgr, nak deliver baby pun kena booking siap2….

Sebenarnya nak story psl baju yg tak muat ni….weekend ni kene pilih2 baju pulak la nak tgk mana yg sesuai dipakai masa memboyot ni….mmg igt nak beli tapi macam tak berbaloi je…nanti mesti tak dapat pakai dah….sure besar  punya…..seluar  pun dah ada yg tak muat….satu2  attire kerja saya kena lipat masuk wardrobe…bulan 5 ttawun depan baru bawak keluar semua…perutku semakin bulat membesar…si cerdik pun mesti dah bertambah berat…..sebab saya dah rasa kemengahan dah kalo berjalan….tido lagila….kadang2 tu terpaksa tido mcm duduk je….sesak nafas woooo……perut mengeras n kejang jgn cakap la…kalo kat umah pun dok rotate baju yg sama ja…mana taknye…baju2 ku yg chomey itu tak muat lansung…bleh masuk separuh je tau….hehehe….tshirt yg dulu nye kurasakan besar jadi kecik pulak masa pregnant ni….tu menunjukkan kusudah gemoks…..lepaih ni kena work out betul2 la….kena berpantang betul2…huh,set bersalin pun tak beli lagi ni…nnt saya update psl set bersalin yg sy nak beli tu…semestinya NR…ahaks….

p/s nnt update lg…ni kira perbuatan tak senonoh….meng’update’ blog kat opis….bukan ape….kusgt bosan n ngantuk….walopun keja sgt menimbun…..


 

Monday, December 6, 2010

rumah kami..to be...

at last, we found it.....sgt suke....nasib baik tak terbeli condo yg sedia maklum maintainance fee yg tersangat la mahal tu...(mula2 mmg nak beli dah condo tu....siap dah tinjau2 nak buat home loan dah pun)..tu la org kata nak beli umah jgn terburu2...kene pk betul2.....slow2 cari...

yg buatku happy sgt sbb kami dah jumpa our dream house...Booking pun dah bayar, skrg tunggu launching je....once dah lauching baru la kami kene start buat home loan...yang penting kami dah booking lot yg kami nak...tapi 2013 br siap itu rumah.....ok gak la, sempat la nak ngumpul harta dulu sebelum masuk umah baru kan..haa, kami booked for Double Storey Link Semi-D House...sangat chantek..harga pun ok la...insyaAllah, mampu untuk byr=D....


                              
Actually, ada gak double storey biasa tp kena tgk la kot ade org yg withdraw....kalo ade ok gak sebab yg tu dah bleh move in nextyear May...harga pun lagi murah dari yang kami book tu....tp tak kisah pun sebab kami dah suka yg Semi-D tu....locationnye....nun di Puncak Alam....chantek tempat tu n ade potensi untuk harga rumah naik lagi....

sungguh tidak sabar nak ada rumah sendiri...yang penting landed house..senang sket...bukan apa sekarang dok apartment sungguh tak bes sebab tinggi n tak leh nak lepak2 luar umah...summore kalo beli barang2 sangat la berat nak agkat n kadang2 terpaksa buat 2-3 kalo trip mengangkat....huh..

Hope everythings are smooth sailing ahead...

perut o perut...sakit o sakit

Harini perut rasa sgt sakit…rasa mengeras n meregang je….si cerdik pulak dok suka bt ape tah kat dlm ni…rasa mcm si cerdik tak tido je…dari semalam dia dok gerak n mengeliat kat dalam….kalo kat umah bleh la tahan sket.,tambah2 ada mr hubby utk saya mengadu…kalo kat opis macammana…dah la keja menimbun….report tak siap2 lagi…kena pulak keadaan tak selesa kat perut….memang mencabar n terduga betul….betul la org cakap…nak jadi ibu kena kuat….ini baru dugaan masa pregnant…belum lahir melahirkan, berpantang n membesarkan dia….

Hari ni kerja saya dok atas kerusi n ngadap pc je….sbb nak jalan pun macam xlarat sbb dok rasa perut ni keras semacam….alahai….sabar jela…dah tak lama dah si cerdik ni dlm my womb…lepas ni bleh la peluk cium dia pulak

Sunday, December 5, 2010

dapat jugak makan nasi kenduri...

Dah lama jugak la tak dapat makan nasi kenduri..ada la cikit2 teringin...lagi2 time pregnant ni..nasi kenduri memang sedap kan...sungguh menyelerakan....minggu lepas impianku dah dipenuhi..hehehe..kenduri rumah makcik kat parit buntar...kira minggu lepas kami balik taiping p makan kenduri la..sabtu tu kat umah makcik, ahad pulak umah nana, MS saya masa kat Venture dulu...

Besnye makan kat umah makcik la...sempat la saya makan 3x kat umah kenduri tu n 1x kat umah merta saya (siap bwk balik lg).....makanan pengantin pun sempat jugak saya makan...hehehe...nafsu org pregnant..mana tak naik badan....ni semua kes balas dendam gak sbb masa kenduri saya dulu tak sempat nak feel makan masakan ni...sbenarnya catering ni pun kire under family catering la...sama macam kenduri saya n mr may dulu.tp masa tu kami ni pengantin..so, tak berapa nak makan sangat la...

Kenduri memang meriah...tema is Gold tp sy mr may je lari tema...mana taknye, mr may pakai baju melayu puith masa nikah haritu..so, si isterinya mesti la kene sama kan..baru la cun...last minutes gak p cari baju putih kat Jalan TAR tu....sib baik la senang jumpa...yg penting cun....

Pinjam meja makan pengantin untuk bergambar..saya siap pakai bunga lg kat  bahu...alkononnya untuk layan2 tetamu la..layan ke..hehe, rasanya banyak dok makan je...tapi we all sambut pengantin tau....

                       bersanding semula..hehe..really missed that moment...

My family dari Taiping pun datang.....Norly je tak ikut..buat perangai kot..tettt!!!
Ni la pengantinnye....pengantin lelaki tu yang jadi pengapit mr may masa kenduri kat Taiping & Selama...and now, his turn pulak....Congratulations to Mimi&Saffirul.....

Tu cerita hari sabtu, 27/11....28/11 pulak kami p kenduri Nana pulak...Nana ni MS saya masa kat Venture dulu..Echo10=D...seronok dapat jumpa Nana n geng2 Venture..tapi kami tak leh dok lama lagipun Nana pun nak p menyambut umah lelaki pulak...dorg buat serentak kenduri hari yang sama.....Kami pun kena bergegas gak sebab petang tu dah nak balik KL sebab isninnya kerja.....

                     Selamat Pengantin Baru..Nana n Wan

haa.cerita kenduri tak abis lagi ni....semalam kami ada lagi satu kenduri...sebenarnya kenduri ni macam kenduri kesyukuran la sebab pengantinnya dah nikah n buat kenduri dah di terengganu tp kami tak berkesempatan p sana...nasib baik dorang ada buat majlis kat KL jugak....at least dapat jumpa pengantinnya....rezal ni kawan mr may since USM lagi...saya pulak kenal rezal ni masa kerja kat Venture..tp sekarang ni masing2 dah tukar kerja..so tinggal pun jauh2 la...anyway, happy marriage to both of you....rezal n niha..

mukaku nampak sgt tembam....yang penting mr may n me wore purple on that day..suke, suke=D....


Wednesday, December 1, 2010

Antenatal Check-Up Week 26

Sudah genap usia kandungan 26 minggu...semalam saya ada buat checkup kat klinik gomen...alhamdulillah seperti biasa xlama sgt menunngu n lengang je klinik tu..kalo tak salah yg dtg tu hanya patient yg buat appointment je....urine test ok, berat je melampau sket naik....sampai nurse tu terkejut tgk kenaikan berat tu...last check up is 56 and current checkup berat saya dah 60.5....byk gak la naiknye....tp xpe, yg penting babyku ini sihat...nnt dah bersalin pandai2 la sy kuruskan badan semula..hopefully la..ngeee.....lepas tu kene check perut...pastu sessi temubual dgn nurse tu...mcm2 ditulis dlm buku merah tu...yg tu sy xkisah sgt la....yg penting sy sihat.....checkup kali ni saya kene amik darah lagi n kene cucuk tetanus(kancing gigi)...smpai hari ni tangan still kebas n lenguh2 lagi....darah saya still cair..result semalam  cuma 10.4 n dah lekat sticker kaler hijau dah kat buku saya tu...huhu...nak kata xmakan makanan yang tmbah darah, saya makan sangat banyak..tapi tak tau la...haih, ni yang tak suka ni....
Saya jugak dah dapat reference letter untuk hospital mana yg nak bersalin nnt...insyaALLAH saya akan bersalin kat HUKM...dekat sket dgn umah...10-15mins je...nextweek kene p HUKM untuk booking date for delivery and checkup kat sana......ada jugak yg say abaca thru forum2 tentang HUKM ni...means pengalaman bersalin kat situ la...ada yg –ve and +ve....mayb pengalaman org semuanye tak sama kan..selagi bukan turn kita memang la kita tak tau....hope masa saya nanti semuanya +ve je....
Haaa satu lagi, dah lama saya survey untuk buat 3D/4D scan...nak tgk si cerdik ni dari dekat....memang tak sabar...banyak tempat yg saya survey and call tanya harga scan tu...tp saya lebih berminat nak buat kat Vision College which is in Kelana Jaya.....Masa kol tanya tu dorang sangat friendly and willing to answer ape yg saya tanya...kos utk 3D and 4D kat ctu murah je...RM90...CD pun dorang akan kasi...but have to wait until end of this month...booking on 30 Dec...tu je tarikh yg paling dekat yg available...sgt xcited n tak sabar rasanya....bleh tau gender si cerdik ni..skrg ni xconfirm lagi gurl or boy.....

Tuesday, November 30, 2010

Perkembangan Janin Minggu ke Minggu


Minggu ke-1 :
Minggu ini sebenarnya masih periode menstruasi, bahkan pembuahan pun belum terjadi. Sebab tanggal perkiraan kelahiran si kecil dihitung berdasarkan hari pertama haid terakhir Anda

Proses pembentukan antara sperma dan telur yang memberikan informasi kepada tubuh bahwa telah ada calon bayi dalam rahim. Saat ini janin sudah memiliki segala bekal genetik, sebuah kombinasi unik berupa 46 jenis kromosom manusia. Selama masa ini, yang diperlukan hanyalah nutrisi (melalui ibu) dan oksigen.

Sel2 telur yang berada didalam rahim, berbentuk seperti lingkaran sinar yg mengelilingi matahariSel ini akan bertemu dengan sel2 sperma dan memulai proses pembuahan

5 juta sel sperma sekaligus berenang menuju tujuan akhir mereka aitu menuju sel telur yang bersembunyi pada saluran sel telur. Walaupun pasukan sel sperma ini sangat banyak, tetapi pada akhirnya hanya 1 sel saja yang bisa menembus indung telur.



Pada saat ini kepala sel sperma telah hampir masuk. Kita dapat melihat bagian tengah dan belakang sel sperma yang tidak henti-hentinya berusaha secara tekun menerobos dinding indung telur

Minggu ke-2 :

Pembuahan terjadi pada akhir minggu kedua. Sel telur yang telah dibuahi membelah dua 30 jam setelah dibuahi. Sambil terus membelah, sel telur bergerak di dalam lubang falopi menuju rahim. Setelah membelah menjadi 32, sel telur disebut morula.
Sel-sel mulai berkembang dan terbagi kira-kira dua kali sehari sehingga pada hari yang ke-12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut pada endometrium


Minggu 3:

Sampai usia kehamilan 3 minggu, Anda mungkin belum sadar jika sedang mengandung. Sel telur yang telah membelah menjadi ratusan akan menempel pada dinding rahim disebut blastosit. Ukurannya sangat kecil, berdiameter 0,1-0,2 mm.
Minggu ke-4 :

Kini, bayi berbentuk embrio. Embrio memproduksi hormon kehamilan (Chorionic Gonadotropin - HCG), sehingga apabila Anda melakukan test kehamilan, hasilnya positif.

Janin mulai membentuk struktur manusia. Saat ini telah terjadi pembentukan otak dan tulang belakang serta jantung dan aorta (urat besar yang membawa darah ke jantung).

Minggu ke-5 :

Terbentuk 3 lapisan yaitu ectoderm, mesoderm dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas yang akan membentuk system saraf pada janin tersebut yang seterusnya membentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Lapisan Mesoderm berada pada lapisan tengah yang akan membentuk organ jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif. Lapisan Endoderm yaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk usus, hati, pankreas dan pundi kencing.


Minggu ke-6 :

Ukuran embrio rata-rata 2-4 mm yang diukur dari puncak kepala hingga bokong. Tuba saraf sepanjang punggung bayi telah menutup. Meski Anda belum bisa mendengar, jantung bayi mulai berdetak pada minggu ini. Sistem pencernaan dan pernafasan mulai dibentuk, pucuk-pucuk kecil yang akan berkembang menjadi lengan kaki pun mulai tampak



Minggu ke-7 :
Akhir minggu ketujuh, panjangnya sekitar 5-13 mm dan beratnya 0,8 gram, kira-kira sebesar biji kacang hijau. Pucuk lengan mulai membelah menjadi bagian bahu dan tangan yang mungil. Jantung telah dibagi menjadi bilik kanan dan bilik kiri, begitu pula dengan saluran udara yang terdapat di dalam paru-paru

Minggu ke 8

Panjang kira-kira 14-20 mm. Banyak perubahan yang terjadi pada bayi Anda. Jika Anda bisa melihat , ujung hidung dan kelopak mata mulai berkembang, begitu pula telinga. Brochi, saluran yang menghubungkan paru-paru dengan tenggorokan, mulai bercabang. Lengan semakin membesar dan ia memiliki siku. Semua ini terjadi hanya dalam 6 minggu setelah pembuahan.

bayi sudah mulai terbentuk diantaranya pembentukan lubang hidung, bibir, mulut serta lidah. Matanya juga sudah kelihatan berada dibawah membran kulit yang tipis. Anggota tangan serta kaki juga terbentuk walaupun belum sempurna
Minggu ke-9 :

Telinga bagian luar mulai terbentuk, kaki dan tangan terus berkembang berikut jari kaki dan tangan mulai tampak. Ia mulai bergerak walaupun Anda tak merasakannya. Dengan Doppler, Anda bisa mendengar detak jantungnya. Minggu ini, panjangnya sekitar 22-30 mm dan beratnya sekitar 4 gram.


Minggu ke-10 :
Semua organ penting yang telah terbentuk mulai bekerjasama. Pertumbuhan otak meningkat dengan cepat, hampir 250.000 sel saraf baru diproduksi setiap menit. Ia mulai tampak seperti manusia kecil dengan panjang 32-43 mm dan berat 7 gram.
Minggu ke-11 :
Panjang tubuhnya mencapai sekitar 6,5 cm. Baik rambut, kuku jari tangan dan kakinya mulai tumbuh. Sesekali di usia ini janin sudah menguap.

Gerakan demi gerakan kaki dan tangan, termasuk gerakan menggeliat, meluruskan tubuh dan menundukkan kepala, sudah bisa dirasakan ibu. Bahkan, janin kini sudah bisa mengubah posisinya dengan berputar, memanjang, bergelung, atau malah jumpalitan yang kerap terasa menyakitkan sekaligus memberi sensasi kebahagiaan tersendiri


Minggu ke-12 :
Bentuk wajah bayi lengkap, ada dagu dan hidung kecil. Jari-jari tangan dan kaki yang mungil terpisah penuh. Usus bayi telah berada di dalam rongga perut. Akibat meningkatnya volume darah ibu, detak jantung janin bisa jadi meningkat. Panjangnya sekitar 63 mm dan beratnya 14 gram.

Mulai proses penyempurnaan seluruh organ tubuh. Bayi membesar beberapa millimeter setiap hari. Jari kaki dan tangan mulai terbentuk termasuk telinga dan kelopak mata.




Minggu ke-13 :
Pada akhir trimester pertama, plasenta berkembang untuk menyediakan oksigen , nutrisi dan pembuangan sampah bayi. Kelopak mata bayi merapat untuk melindungi mata yang sedang berkembang. Janin mencapai panjang 76 mm dan beratnya 19 gram.
Kepala bayi membesar dengan lebih cepat daripada yang lain. Badannya juga semakin membesar untuk mengejar pembesaran kepala.


Minggu ke-14 :
Tiga bulan setelah pembuahan, panjangnya 80-110 mm dan beratnya 25 gram. Lehernya semakin panjang dan kuat. Lanugo, rambut halus yang tumbuh di seluruh tubuh dan melindungi kulit mulai tumbuh pada minggu ini. Kelenjar prostat bayi laki-laki berkembang dan ovarium turun dari rongga perut menuju panggul.

Detak jantung bayi mulai menguat tetapi kulit bayi belum tebal karena belum ada lapisan lemak
Minggu ke-15 :
Tulang dan sumsum tulang di dalam sistem kerangka terus berkembang. Jika bayi Anda perempuan, ovarium mulai menghasilkan jutaan sel telur pada minggu ini. Kulit bayi masih sangat tipis sehingga pembuluh darahnya kelihatan. Akhir minggu ini, beratnya 49 gram dan panjang 113 mm

Bayi sudah mampu menggenggam tangannya dan mengisap ibu jari. Kelopak matanya masih tertutupMinggu ke-16 :
Bayi telah terbentuk sepenuhnya dan membutuhkan nutrisi melalui plasenta. Bayi telah mempunyai tulang yang kuat dan mulai bisa mendengar suara. Dalam proses pembentukan ini system peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi.
Janin mulai bergerak ! Tetapi tak perlu kuatir jika Anda tak merasakannya. Semakin banyak kalsium yang disimpan dalam tulang bayi seiring dengan perkembangan kerangka. Bayi Anda berukuran 116 mm dan beratnya 80 gram

Minggu ke-17 :

Dengan panjang 12 cm dan berat 100 gram, bayi masih sangat kecil. Lapisan lemak cokelat mulai berkembang, untuk menjada suhu tubuh bayi setelah lahir. Tahukah Anda ? Saat dilahirkan, berat lemak mencapai tiga perempat dari total berat badannya.
Rambut, kening, bulu mata bayi mulai tumbuh dan garis kulit pada ujung jari mulai terbentuk. Sidik jari sudah mulai terbentuk
Minggu ke-18 :

Mulailah bersenandung sebab janin sudah bisa mendengar pada minggu ini. Ia pun bisa terkejut bila mendengar suara keras. Mata bayi pun berkembang. Ia akan mengetahui adanya cahaya jika Anda menempelkan senter yang menyala di perut. Panjangnya sudah 14 cm dan beratnya 140 gram.
Bayi sudah bisa melihat cahaya yang masuk melalui dinding rahim ibu. Hormon Estrogen dan Progesteron semakin meningkat.


Minggu ke-19 :
Tubuh bayi diselimuti vernix caseosa, semacam lapisan lilin yang melindungi kulit dari luka. Otak bayi telah mencapai jutaan saraf motorik karenanya ia mampu membuat gerakan sadar seperti menghisap jempol. Beratnya 226 gram dengan panjang hampir 16 cm.


Minggu ke-20 :
Setengah perjalanan telah dilalui. Kini, beratnya mencapai 260 gram dan panjangnya 14-16 cm. Dibawah lapisan vernix, kulit bayi mulai membuat lapisan dermis, epidermis dan subcutaneous. kuku tumbuh pada minggu ini.
Proses penyempurnaan paru-paru dan system pernafasan. Pigmen kulit mulai terlihat

Minggu ke-21 :

Usus bayi telah cukup berkembang sehingga ia sudah mampu menyerap atau menelan gula dari cairan lalu dilanjutkan melalui sistem pencernaan manuju usus besar. Gerakan bayi semakin pelan karena beratnya sudah 340 gram dan panjangnya 20 cm


Minggu ke-22 :

Indera yang akan digunakan bayi untuk belajar berkembang setiap hari. Setiap minggu, wajahnya semakin mirip seperti saat dilahirkan. Perbandingan kepala dan tubuh semakin proporsional

Minggu ke-23 :
Meski lemak semakin bertumpuk di dalam tubuh bayi, kulitnya masih kendur sehingga tampak keriput. Ini karena produksi sel kulit lebih banyak dibandingkan lemak. Ia memiliki kebiasaaan "berolahraga", menggerakkan otot jari-jari tangan dan kaki, lengan dan kaki secara teratur. Beratnya hampir 450 gram

Tangan dan kaki bayi telah terbentuk dengan sempurna, jari juga terbentuk sempurna.
Minggu ke-21 :

Usus bayi telah cukup berkembang sehingga ia sudah mampu menyerap atau menelan gula dari cairan lalu dilanjutkan melalui sistem pencernaan manuju usus besar. Gerakan bayi semakin pelan karena beratnya sudah 340 gram dan panjangnya 20 cm


Minggu ke-22 :

Indera yang akan digunakan bayi untuk belajar berkembang setiap hari. Setiap minggu, wajahnya semakin mirip seperti saat dilahirkan. Perbandingan kepala dan tubuh semakin proporsional

Minggu ke-23 :
Meski lemak semakin bertumpuk di dalam tubuh bayi, kulitnya masih kendur sehingga tampak keriput. Ini karena produksi sel kulit lebih banyak dibandingkan lemak. Ia memiliki kebiasaaan "berolahraga", menggerakkan otot jari-jari tangan dan kaki, lengan dan kaki secara teratur. Beratnya hampir 450 gram

Tangan dan kaki bayi telah terbentuk dengan sempurna, jari juga terbentuk sempurna.
Minggu ke-24 :

Paru-paru mulai mengambil oksigen meski bayi masih menerima oksigen dari plasenta. Untuk persiapan hidup di luar rahim, paru-paru bayi mulai menghasilkan surfaktan yang menjaga kantung udara tetap mengembang

Kulit bayi mulai menebal

Minggu ke-25 :

Bayi cegukan, apakah Anda merasakannya? Ini tandanya ia sedang latihan bernafas. Ia menghirup dan mengeluarkan air ketuban. Jika air ketuban yang tertelan terlalu banyak, ia akan cegukan.

Tulang bayi semakin mengeras dan bayi menjadi bayi yang semakin kuat. Saluran darah di paru-paru bayi sudah semakin berkembang. Garis disekitar mulut bayi sudah mulai membentuk dan fungsi menelan sudah semakin membaik. Indera penciuman bayi sudah semakin membaik karena di minggu ini bagian hidung bayi (nostrils) sudah mulai berfungsi. Berat bayi sudah mencapai 650-670 gram dengan tinggi badan 34-37 cm.


Minggu ke-26 :
Bayi sudah bisa mengedipkan matanya selain itu retina matanya telah mulai terbentuk. Aktifitas otaknya yang berkaitan dengan pendengarannya dan pengelihatannya sudah berfungsi, bunda dapat memulai memperdengarkan lagu yang ringan dan mencoba untuk memberi cahaya lebih disekitar perut, mungkin bunda akan merasakan anggukan kepala si kecil. Berat badan bayi sudah mencapai 750-780gram, sedangkan tingginya 35-38 cm.

Minggu ke-27 :

Minggu pertama trimester ketiga, paru-paru, hati dan sistem kekebalan tubuh masih harus dimatangkan. Namun jika ia dilahirkan, memiliki peluang 85% untuk bertahan.

Indra perasa mulai terbentuk. Bayi juga sudah pandai mengisap ibu jari dan menelan air ketuban yang mengelilinginya. Berat umum bayi seusia si kecil 870-890 gram dengan tinggi badan 36-38 cm.
Minggu ke-28 :


Minggu ini beratnya 1100 gram dan panjangnya 25 cm. Otak bayi semakin berkembang dan meluas. Lapisan lemak pun semakin berkembang dan rambutnya terus tumbuh

Lemak dalam badan mulai bertambah. Walaupun gerakan bayi sudah mulai terbatas karena beratnya yang semakin bertambah, namun matanya sudah mulai bisa berkedip bila melihat cahaya melalui dinding perut ibunya. Kepalanya sudah mengarah ke bawah. Paru-parunya belum sempurna, namun jika saat ini ia terlahir ke dunia, si kecil kemungkinan besar telah dapat bertahan hidup.


Minggu ke-29 :

Kelenjar adrenalin bayi mulai menghasilkan hormon seperti androgen dan estrogen. Hormon ini akan menyetimulasi hormon prolaktin di dalam tubuh ibu sehingga membuat kolostrum (air susu yang pertama kali keluar saat menyusui).

Sensitifitas dari bayi semakin jelas, bayi sudah bisa mengidentifikasi perubahan suara, cahaya, rasa dan bau. Selain itu otak bayi sudah bisa mengendalikan nafas dan mengatur suhu badan dari bayi. Postur dari bayi sudah semakin sempurna sebagai seorang manusia, berat badannya 1100-1200 gram, dengan tinggi badan 37-39 cm.
Minggu ke-30 :

Lemak dan berat badan bayi terus bertambah sehingga bobot bayi sekarang sekitar 1400 gram dan panjangnya 27 cm. Karena ia semakin besar, gerakannya semakin terasa

Mata indah bayi sudah mulai bergerak dari satu sisi ke sisi yang lain dan dia sudah mulai belajar untuk membuka dan menutup matanya. Saat ini waktu yang terbaik bagi bunda untuk menyenteri perut dan menggerak-gerakan senter tersebut maka mata bayi sudah bisa mengikuti ke arah mana senter tersebut bersinar.cairan ketuban (amniotic fluid) di rahim bunda semakin berkurang. Kini si kecil pun sudah mulai memproduksi air mata. Berat badan bayi 1510-1550 gram, dengan tinggi 39-40 cm.


Minggu ke-31 :
Plasenta masih memberikan nutrisi yang dibutuhkan bayi. Aliran darah di plasenta memungkinkan bayi menghasilkan air seni. Ia berkemih hampir sebanyak 500 ml sehari di dalam air ketuban

Perkembangan fisik bayi sudah mulai melambat pada fase ini, hanya berat badan bayilah yang akan bertambah. Selain itu lapisan lemak akan semakin bertambah dibawah jaringan kulitnya. Tulang pada tubuh bayi sudah mulai mengeras, berkembang dan mulai memadat dengan zat-zat penting seperti kalsium, zat besi, fosfor. Berkebalikan dengan

perkembangan fisiknya, pada fase ini perkembangan otaknyalah yang berkembang dengan sangat pesat dengan menghasilkan bermilyar sel. Apabila diperdengarkan musik, bayi akan bergerak. Berat badan bayi 1550-1560 gram dengan tinggi 41-43 cm.

Minggu ke-32 :

Jari tangan dan kaki telah tumbuh sempurna, begitu pula dengan bulu mata, alis dan rambut di kepala bayi yang semakin jelas. Lanugo yang menutupi tubuh bayi mulai rontok tetapi sebagian masih ada di bahu dan punggung saat dilahirkan. Dengan berat 1800 gram dan panjang 29 cm, kemampuan untuk bertahan hidup di luar rahim sudah lebih baik apabila di dilahirkan pada minggu ini.

Kulit bayi semakin merah, kelopak matanya juga telah terbuka dan system pendengaran telah terbentuk dengan sempurna. Kuku dari jari mungil tangan dan kaki si kecil sudah lengkap dan sempurna. Rambutnya pun semakin banyak dan semakin panjang. Bayi sudah mulai bisa bermimpi, .
Minggu ke-33 :

Bayi telah memiliki bentuk wajah yang menyerupai ayah dan ibunya. Otak bayi semakin pesat berkembang. Pada saat ini juga otak bayi sudah mulai bisa berkoordinasi antara lain, bayi sudah menghisap jempolnya dan sudah bisa menelan. Walaupun tulang-tulang bayi sudah semakin mengeras tetapi otot-otot bayi belum benar-benar bersatu. Bayi sudah bisa mengambil nafas dalam-dalam walaupun nafasnya masih di dalam air. Apabila bayinya laki-laki maka testis bayi sudah mulai turun dari perut menuju skrotum. Berat badan bayi 1800-1900 gram, dengan tinggi badan sekitar 43-45 cm.
Minggu ke-34 :

bayi berada di pintu rahim. Bayi sudah dapat membuka dan menutup mata apabila mengantuk dan tidur, bayi juga sudah mulai mengedipkan matanya. Tubuh bunda sedang mengirimkan antibodi melalui darah bunda ke dalam darah bayi yang berfungsi sebagai sistem kekebalan tubuhnya dan proses ini akan tetap terus berlangsung bahkan lebih rinci pada saat bunda mulai menyusui. Berat Badan bayi 2000-2010 gram, dengan tinggi badan sekitar 45-46 cm.

Minggu ke-35 :

Pendengaran bayi sudah berfungsi secara sempurna. Lemak dari tubuh bayi sudah mulai memadat pada bagian kaki dan tangannya, lapisan lemak ini berfungsi untuk memberikan kehangatan pada tubuhnya. Bayi sudah semakin membesar dan sudah mulai memenuhi rahim bunda. Apabila bayi bunda laki-laki maka di bulan ini testisnya telah sempurna. Berat badan bayi 2300-2350 gram, dengan tinggi badan sekitar 45-47 cm.

Minggu ke-36 :

Kulit bayi sudah semakin halus dan sudah menjadi kulit bayi. Lapisan lemak sudah mulai mengisi bagian lengan dan betis dari bayi. Ginjal dari bayi sudah bekerja dengan baik dan livernya pun telah memproduksi kotoran. Saat ini paru-paru bayi sudah bekerja baik bahkan sudah siap bertemu dengan mama dan papa. Berat badan bayi 2400-2450 gram, dengan tinggi badan 47-48 cm


Minggu ke-37 :

Kepala bayi turun ke ruang pelvik. Bentuk bayi semakin membulat dan kulitnya menjadi merah jambu. Rambutnya tumbuh dengan lebat dan bertambah 5cm. Kuku terbentuk dengan sempurna. Bayi sudah bisa melihat adanya cahaya diluar rahim. Bayi pada saat ini sedang belajar untuk mengenal aktifitas harian, selain itu bayi juga sedang belajar untuk melakukan pernafasan walaupun pernafasannya masih dilakukan di dalam air. Berat badan bayi di minggu ini 2700-2800 gram, dengan tinggi 48-49 cm

Minggu ke-38 hingga minggu ke-40 : Proses pembentukan telah berakhir dan bayi siap dilahirkan.
Sumber : http://perkembanganjanin.blogspot.com