Friday, September 8, 2017

Q-dees Term 3 Reading Progress, - Azuin Completed Book 21, Jawi Book 5


Congratulations Azuin!
Completed Book 21 and move to Book 22..
Well Done!!
Jawi completed Book 4.

Thursday, August 31, 2017

En Newton & En Edison - Azuin & Elman's August Activities

Sharing on Azuin Amani's Activity at school. For her own photo collection as well.
Credit to Fb Q-dees for all the updates :)

1. Spelling Test
2. Thunder & Lightning
 3. Adam Haris's Birthday
 
4. Anggun's Birthday
5. Hana's Birthday
 
6. Khayra Izzoura's Birthday
 
7. Spell with an action
 8. Merdeka Sand Art
9. Substraction
 10. Merdeka Day Activity

11. Maths Revision
 12. Qalish Iman's Birthday








 



 

 
 

Monday, August 14, 2017

Jalan-Jalan Penang lagi

Bulan August bulan jalan-jalan lagi..ke Penang lagi kami kali...
Kali ni sebab dapat jemputan kahwin kawan...jadi terus la buka buku tempat makan yang nak p kali ni...

11 Aug 2017
Kami gerak ke Ipoh dulu naik ETS..yer, saya ambil halfday je Jumaat tu..balik terus ambil kids kat taska..memang dah pesan awal-awal tukar baju jalan..so tak la terkejar-kejar nanti...Kali parking kereta di train station je..senang sikit..ETS kami pukul 2:36pm..sampai dalam 4:20pm macam tu..
sementara tunggu train ni..
 
Sampai Ipoh sudah...kena lepak sini dulu sementara tunggu papa habis kerja....selepas tu terus gerak balik Taiping..
Makan di Lepak Kitchen, Simpang
Lepak Nasi Goreng ni sedap hokay!!

Jom layan gambar kat rumah tokyah & opah pulak...
 Berinai celup ni..teringin sangat pakai inai...nasib baik ateh dah belikan..murah je RM 5 satu bekas...
Azuin Amani & Muthmainnah...

12 August 2017
Kami gerak ke Penang sebab nak ke Kenduri kawan kami dan terus lepak Penang... 
Dapat jumpa kawan opis lama...all ex-venturians
with pengantin, Tahniah Halma & suami..semoga berkekalan hingga akhir hayat

Hari kenduri hujan agak lebat dan alkisahny akmi nak p la makan kat laksa janggus...lama kot tak makan laksa tu..dekat 8 tahun kot...tapi malangnya kedai masih tutup..kedai bukak pukul 3:30pm tapi kami kat sana dalam pukul 2pm..lambat lagi nak tunggu bukak dengan keadaan hujan lebat ni..

Jadinya, kami terus lencong ke Kapitan jela..pekena roti nan cheese dia..sini pun lama gak tak makan sini...nak makan nasi beriani masih kenyang lagi...layan nan cheese je la..
Nan Cheese dengan Tandori 

Selepas makan terus kami check-in di Hotel Equatorial..kali ni memang saja ambil hotel belah sini...nasib baik juga la..kalau ambil belah Georgetown or Feringgi memang tak dapat la nak main pantai sangat..sebab dok hujan je...lagipun target kali ni nak cari makan belah sini pulak...
Malamnya kami makan di Bangkok Tomyam...sedapnya!! dulu memang Bangkok Tomyam ni tempat dok lepak dan kalau ada farewell ke mesti sini la tempat dia..tapi bukan la yang kami makan ni...yang ni cawangan dia...kami makan kat Sunway Tunas..dulu-dulu makan yang kat Bayan Lepas tu...

Jom layan, gambar kat EQ pulak...cantik EQ ni..especially swimming pool dalam cave tu..
Next time boleh stay sini lagi...percutian singkat memang la penat tapi seronok!!











Tuesday, August 8, 2017

Pengalaman cabut gigi susu


Sebelum tu...Jom kita tengok gigi kakak yang dah longgar..dan dah tumbuh gigi kekal dah...
 Kami ke my kids dental care, Shah Alam je..lagipun sebelum ni, klinik ni ada datang kat company saya buat free consultation...nak pulak tengok review memang bagus sebab kids friendly dental clinic...apa lagi memang terus book la...

Dan apa yang pasti, memang betul apa yang kita tengok dalam fb dan review orang..sekali masuk dah suka dengan environment dia...memang buat kids tak takut la...nak pulak ada mini playground...tempat penyusuan pun ada..so, takyah nak risau ok..
 Sebelum jumpa doktor tu, kena la timbang berat, ukur tinggi jugak...
 Doktor bagi sikit penerangan berkenaan gigi...kids excited tengok gigi besar tu...adam siap beruskan gigi tu lagi....yang paling saya suka ialah, apa yang doktor tu nasihat kat kids memang melekat kat kepala dorang ni...doktor tak bagi minum susu guna botol...padahal selama ni dah banyak kali mama dok cakap..sikit pun tak masuk dalam kepala....doktor bagutau sekali je..terus takmau guna botol....

Selepas consultation tu, kenala tunggu sekejap untuk jumpa doktor untuk cabut gigi...
 Bersedia untuk cabut gigi....fancy giler...siap doktor pasangkan cerita upin ipin..so, kids boleh tengok video..bagi leka...
 dah cek gigi, baru nampak yang ada gigi susu lain dah tumbuh jugak..jadinya kena cabut 2 batang..sebatang memang dah goyang..satu lagi tu tak goyang...tapi kena cabut jugak sebab nanti akan halang pertumbuhan gigi kekal...

Jangan risau, doktor memang pandai ambil hati untuk bagi kids tak takut...so, tiada adengan menagis meraung...
 Kat sudut lain pulak...Ada doktor lain dok layan Elman Adam pulak....Adam memang tak malu sikit..berani dan konfiden level memang tinggi...good!

Sementara kakak cabut gigi..Adiknya seronok la doktor layan dia...siap dapat tengok kartun lagi kat pc doktor tu....apapun nampak Adam ni berani...good boy!!
 Tara...yang penting..kids dapat aiskrim malaysia...selepas cabut tu, doktor bagi aiskrim!
nampak tak 2 batang gigi susu dah kena cabut...selain cabut, azuin polish gigi, dan ada tampal sebatang (composite)...
Cabut -RM 60 sebatang
Polish - RM 50
Tampal - RM 80
Consultation Fee - RM80 (sekali je bayar..next visit dah tak payah bayar)