Tuesday, July 31, 2012

Penyusuan di Bulan Ramadhan


Penyusuan sepanjang bulan Ramadhan agak mencabar sebabnya ada turun naik jumlah susu...tapi Alhamdulillah, susu perahan sepanjang waktu kerja cukup untuk azuin minum keesokkan harinya. Lagipun azuin sekarang agak kurang minum susu..azuin Cuma minum 8-10 Oz dari pukul 7am – 4.30 pm...kadang-kadang Cuma 4 Oz je (sebotol)....

Stock susu memanglah dah tak banyak dah...sekadar cukup jela.....tapi, saya tetap bersyukur dengan rezeki yang ada ni....

Cumanya, sepanjang Ramadhan ni saya tak berkesempatan nak pam waktu malam je....sebab musababnya, tido....hahaha....power pumping pun tak buat jugak....mana taknya, lepas terawikh dah tido...terjaga semula pun selalunya pukul 4 -4.30am....masa tu la nak masak atau panaskan lauk bersahur, nak masak untuk bekalan azuin ke rumah pengasuh la, bersiap-siap p kerja...tu belum lagi azuin dok bunyi...pantang je mama tak ada tepi mesti nak bunyi....

Memandangkan azuin pun dah kurang minum, saya akan bekalkan makanan yang banyak dan secukupnya untuk azuin makan kat rumah pengasuh tu....


selalunya saya akan bekalkan breakfast (lempeng ke, roti ke, kuih ke (masak ala-ala azuin,simple tapi sedap), makan tengahrai (nasi goreng, nasi berlauk+sayur, pasta, mee goreng) & buah (pisang ke, epal, betik, dragon fruit, pear..)..owh benda wajib ada dalam beg azuin ialah biskut & air masak.....azuin memang suka makan biskut...biskut milna perasa cheese & Heinz biscotti (perasa coklat) tu memang azuin suka...kalau kat rumah makan kadang-kadang 2 keping sekali makan.....

Kat office saya dapat pam 2 kali je sepanjang bulan ni...sebab surau tu tersangat lah penuh dengan orang....Tapi nasib baik lah kalau saya pam 2 kali pun hasilnya macam saya pam 3 kali jugak...rezeki Ramadhan la!! Dan, setakat ni tak la rasa penat atau lemah selepas pam....tak ada rasa ngantuk-ngantuk jugak....


Supplement Shaklee terpaksa saya tukar cara makan....sebab kan puasa siang hari....malam pulak kena makan banyak dan minum air secukupnya....selain air kosong, saya akan minum soya, anmum lakta & Shaklee ESP setiap hari..semua tu untuk kecergasan dan kekuatan disiang hari sebab ibu menyusu ni cepat lapar....lapar yang teramat sangat tau!!

Sentiasa berdoa agar dilimpahkan rezeki susu untuk azuin...Misi tunggal lagi 7 bulan lagi...lagi sebulan saya boleh dapat ‘Master in Breasfeeding’ dah....yeay!! 


Sunday, July 29, 2012

Parenthood Expo Mid Valley & Iftar

Semalam terjebak jugak jugak kami kat Parenthood Expo 2011 kat Mid Valley tu..memang ingat malas nak p dah kali...bukan nak beli apa sangat pun.....tapi..tapi....ni pun last minute punya plan la....bangun-bangun tido terus rasa nak p.....hahaha.....

Nasib baik awal lagi terfikir nak p..kalau dah lewat memang dah malas dah sebab haruslah jem on the way nak p Mid Valley tu....parking pulak usah cakap la......

Kami gerak pun dalam pukul 10 pagi....sampai sana dalam 10.30 pagi.....Alhamdulillah, parking banyak lagi masa tu.....tapi kat expo tu ramainya sangat orang....dari jauh dah nampak orang beratur panjang kat registeration counter nak dapatkan goodie bag.....oh, saya tak sanggup nak beratur panjang...terus je redah masuk dalam.....mr may & azuin memang tak masuk...diorang lepak kat luar je...yela, kalau masuk dengan nak bawak stroller lagi memang akan jadi lagi lambat....lagipun bukan nak membeli sakan pun....

Sempat beli baju untuk baby arfah kat Booth Fiffy [grab sepasang je].....ramai sangat orang nak pilih....kat Booth Pureen usah cakap la....lepas tu sempat singgah kat Booth Anmum.....dah alang-alang kat situ, terus grab Anmum Lacta yang sungguh sedap!!! Owh ye, dapat jugak sample Formula Milk (FM) Anmum Essential tu....walaupun saya masih breastfeeding, tapi ambik la jugak...nanti boleh la try masa azuin start minum FM [sedih kalau fikir nak bagi FM kat azuin...lambat lagi tau.....yang penting azuin WAJIB minum susu mama sampi 2 tahun dulu...lepas tu baru boleh fikir macam mana]........
azuin main kat luar...dapat belon dari Anmum....

Sekejap je kat Expo tu..lepas tu terus jalan-jalan kat Mid Valley...HONDA promo tu kat Mid Valley..semua HONDA CIVIC...sempat la tengok-tengok dan test naik CIVIC....hehehe....Nak belikah??? hmmmm...memang teringin tapi boleh teringin la dulu....nanti ada rezeki lebih baru fikir nak tukar kereta...sekarang fikir rumah dulu......

Nak tepet gambarazuin semalam....
Kat luar Jusco...nampak je mainan ni terus jerit nak naik.....
Ni pulak masa nak tukar diaper azuin...seronok je dia dok landing situ...benda baru la katakan...suka la tu...
Cheeky azuin...sekarang ni kalau halakan camera kat azuin, mesti kene sengeh camtu....heheh
penat berjalan sampai lapar...azuin makan pasta yang mama masak....banyak tu dia makan....lapar sangat, sian anak mama....
Naik kereta je, terus menyusu sampai tertido.....sian.....

Lepas tu kami terus p ke Masjid Negara nak bayar zakat....zakat fitrah dan pendapatan.....selesai sudah bab zakat....
untuk zakat fitrah papa kena bayar untuk 3 orang tahun ni...macam tahun lepas jugak.....

balik rumah, kami anak beranak terus hanyut...penat & mengantuk....nasib baik mr may cakap tak yah masak....makan kat luar je....oh ya, semalam untuk pertama kalinya kami berbuka ringan-ringan sahaja.....saya cuma buat bubur cacar, kentang & nudget goreng...sebabnya, teringin nak makan nasi kandar kayu pulak.....so, lepas je solat terawikh kami terus p ke Kayu Nasi Kandar kat Kota Damansara..Iwan, adik mr may pun ikut sekali.....

Owh ya, Iwan ni bukak Gerai Roti John kat Bazar Ramadhan. kat Kg Sungai Penchala.....kalau sesiapa nak rasa boleh beli kat situ...cari gerai yang khemah 'Ramley Burger'..sedap tau!!!.....[tolong promote ni]......
suka senyum...kat Kayu ni..azuin makan nasi & ayam...jom layam video zuin pulak....





Friday, July 27, 2012

Azuin's Milestones Versi Photobook..

Photobook untuk ‘Azuin’s Milestones’ dah ada kat saya…lega sikit….photobook ni terpaksa saya tukar alamat hantar kat office pulak...sebabnya masa hantar kat rumah memang hari kerja dan haruslah tak ada sesiapa kat rumah…lain cerita dengan buku ‘Family Activities’ tu….yang tu memang mr may ada kat rumah….sebab mr may cuti….terpaksa la call skynet nak tukar alamat….[sebenarnya boleh je p ambil kat office skynet ni…dekat je dengan rumah…tapi malas nak cari bagai dan redah jem]….

Jadi, photobook ni memang selamat sampai kat saya dah….pagi tadi masuk office, dah ada parcel kat atas meja….yeay!!..terus bukak dan sangat puas hati….sebenarnya ada error jugak kat buku ni..memang Pixajoy ada bagitau thru email….Pixajoy suruh saya hantar semula file tu selepas saya edit atau diorang terus proceed je….error yang ada :

1) Wording terkeluar dari frame..maksudnya…masa diorang bind nanti memang tak nampak perkataan tu penuh la…
Contoh : Day 7……kat buku tu tak berapa nak nampak nombor 7 tu..kena belek sikit baru nampak sebab dekat dengan binding area….tapi ok je saya tengok….lega…..

2)  Gambar agak kabur (photo quality) – yang ni memang saya tau kualiti gambar tu tak cantik sebab gambar semua dari camera yang pelbagai….dari yang ok sampai la cap ayam..hahaha….saya compile ke semua gambar azuin yang ada tanpa tinggal satu pun..tak kira la gambar tu tak berapa nak elok ke….sebab tu semua kenangan….lagipun boleh letak sebanyak mana gambar kan..kalau tak letak….lepas tu softcopy hilang ke…siapa yang merana….rugi-rugi….

Tanpa edit semula, saya suruh diorang proceed untuk print…bertawakal je..dan Alhamdulillah memang ok..minor je tu….

Sekarang ni memang tengah gigih nak buat Azuin’s 1 Year Milestones pulak….kali ni saya compile setiap bulan…kiranya kalau ada gambar, saya terus masukkan dalam projek saya tu…Jadi, tak la makan masa lama nak compile sekali harung macam yang ni….

Kalau boleh nak buat photobook untuk Azuin dan anak-anak seterusnya sampai umur 5 tahun…..dan seterusnya mengikut aktiviti dan apa-apa la….hehe…seronok dapat mengabadikan kenangan dalam photobook ni…dan saya sangat puas hati dengan PIXAJOY……

Tak sabar nak tunjuk kat mr may buku ni….Jom layan…
Tarraaa….haruslah gambar depan ada gambar mama & papa walaupun buku ni sebenarnya ‘Azuin’s Milestones’…Azuin tak ada, kalau mama & papa tak ada tau…heeee

Ni masa buat 3D/4D scan kat Vision College…boleh baca kat sini….nanti boleh tunjuk kat Azuin masa dalam rahim mama…untuk 2D saya letak kat muka depan [tak tangkap pulak gambar yang tu]….
Detik kelahiran yang menakjubkan….kalau nak tau macam mana proses tu boleh baca kat sini…sempat lagi mr may ambik gambar…ada gak audio/video bunyi jantung saya dan suasana dalam labour room tu…tapi takleh la letak sini..hehe
Hari pertama menjenguk dunia…..mr may selalu tanya macam ni kat azuin :

Papa  : Azuin tau tak siapa yang tengok azuin dulu…
Mama menyampuk sebab Azuin tak reti jawab lagi : mama la…siap pegang lagi tau…kulit azuin kedut-kedut je….
Papa : Papa nampak rambut azuin dulu masa azuin nak keluar…..
Mama : Ala, yela yela..dah doktor suruh papa tengok sebab azuin dah nak keluar..tapi mama orang pertama pegang azuin tau….

Kesimpulan : Papa nampak azuin dulu tapi mama pegang azuin dulu…….
Di HUKM..
Saya dalam pantang masa ni…masih kecil azuin….tengah belajar minum botol susu….mula-mula boleh je terima botol Tommee Tippee ni..dah habis pantang tolak bulat-bulat…dah taknak sampai sekarang…..boleh baca sini
Nur Azuin Amani
comelnyee
Dah besar dah anak mama ni…sebenarnya ada banyak mukasurat untuk setiap bulan…maklumlah kan banyak gambar….sebab tu photobook ni ada 142m/s…banyakkan…tebal pulak tu…

Yang lain boleh datang rumah tengok ye!!!

To Azuin : Azuin kena sayang mama & papa sentiasa tau…tengok, gigihkan mama buat photobook kat azuin…


Nota Kaki: Nampak sangat update blog kat office…hahaha, hari ni kan Jumaat, jadi mood kerja tu kurang dari mood nak balik….


 .


Thursday, July 26, 2012

Pengalaman Interview lagi



Pengalaman Interview @ Company X- (Sungai Way, PJ)

Yang ni saya apply thru Jobstreet.com….memang tu jela saluran yang paling senang dan mudah….
Application Satus = Reviewed 4X…[banyak kali jugak diorang reviewed sebelum diorang panggil untuk interview kan]…luckily, saya salah seorang yang dipanggil…..

10 Julai 2012, 10.00 am – 1st Interview
-Interview tak la rasa tertekan sangat sebab mungkin dah lali dengan interview bagai….walaupun lain company lain cara interview tapi selalunya adala sipi-sipi soalan yang diberi.
-Interview kali ni tak lama….1/2 jam je…boleh cakap sekejap la sebab saya pernah kena interview hampir 2jam….
-Nasib baik ada pengalaman sikit..senang la nak jawab..kebanyakan soalan berkaitan dengan kerja sekarang dan adalah sikit-sikit soalan teknikal yang dia tanya….


Contoh-contoh soalan yang ditanya:

1) Tell me about yourself [yang ni memang wajib di tanya kat mana-mana interview yang saya pergi]
2) Job responsibilities [yang ni pandai-pandai la goreng tai jangan terlebih goreng sudah…dah hangit kang  susah pulak,hehe]
3) FMEA, DOE, Six Sigma….[yang ni ok la sebab memang saya gunakan dalam kerja saya…Cuma terangkan sikit je dah dia pun angguk-anguk je…tapi ada gak yang tak berapa pasti especially Six Sigma tu….yang FMEA tu memang dia suruh terangkan satu persatu…siap bagi situation lagi]
4) Career expectation [yang ni dia suruh terangkan goals kita dalam kerjaya….in 5 years, 10 years].
5) Kenapa nak ‘resign’ dari kerja sekarang? [seperti biasa saya pun jawab la ‘for my career enhancement’..lagipun memang saya minat dalam electronic/semiconductor industry ni….sebab?teknologi dalam bidang ni cepat dan up-to-date…kena cepat bersaing….

-Lepas tu dia bagi satu soalan yang dia nak uji daya ingatan kita…[nasib baik lepas ujian ni,hehe]
-Tu jela yang saya ingat..terlalu banyak soalan walaupun Cuma stengah jam je interview…saya memang puas hati….

-Ada gak tanya dia bila boleh tau result ni…..dia cakap 1-2 weeks…..

-Dalam hati ni rasa 50-50 je….tapi taknak mengharap sangat sebab takut kecewa…kang lagi sedih…sebab diorang ada lagi candidate yang nak di interview…mana tau diorang jumpa yang lagi baik ke….melepas la saya…..

-Tp tak pa, kan dah ada kerja sekarang….tak la risau sangat……[dalam hati memang nak]…tengok jela rezeki ada ke tak….

-Dah lepas seminggu dari interview tu, memang tak de kol pun..sedih…dah rasa tak dapat…so buat tak tau jela {merawat hati]…hahaha….

24 Julai 2012, 6.15pm
-Dan….dan….tak disangka-sangka….genap 2 minggu lepas interview tu, saya dapat kol dari HR yang saya kena datang untuk second interview….dengan Manager lagi besar….hahaha ….apa tah jawatan dia bagitau…sebab tak dengar sangat..terlalu excited la katakan……

-Dalam kepala ni dok fikir nak mintak half day la esoknya sebab interview tu pukul 2.00 pm…tapi tak boleh pulak sebab pagi tu ada ‘Project Meeting’..nak kena uptae project plan bagai…taktau pukul berapa habis…selalunya kalau project meeting memang lambat habis….kang rugi pulak ambik halfday…..hmmm,kesimpulannya…saya mintak keluar je dari bos…

25 Julai 2012, 2.00 pm - 2nd Interview
-Keluar dari office dalam pukul 1.00pm gak sebab tetiba ada satu lagi meeting….kelam kabut sikit hari tunasib baik bos ok…saya mintak nak keluar sebab ada ‘emergency’…nasib baik dia tak tanya banyak….sebab bos saya memang best!! He’s an Irish. Cool!!!

-Syukur jugak sebab traffic pun ok…tak sesak…sampai kat Sg Way Free Industrial Zone tu dalam pukul 1.35 pm….

-Interview pukul 2.00 pm….sempat…Yeay!!

-Kali ni interview santai lagi sebab GM yang nak jumpa saya….macam sembang-sembang kosong…tapi ada gak dia tanya pasal NPI bagai…lepas tu dia bagitau pasal Wafer Fabrication la…saya layan jela…memang saya tak ada pengalaman dalam Wafer Fabrication ni…tapi kalau dapat saya akan sentiasa belajar & ‘I’m a fast leaner’….

-Ada jugak dia tanya kenapa saya ambil course ‘Material Science’ masa kat UKM dulu dan apa alatan pengujian yang digunakan….[nasib baik teringat FTIR, SEM...dan memang dia nak jawapan tu]..tapi masa dok jawab tu memang takut dia tanya lebih tentang FTIR, SEM….saya memang dah lupa dah semua pasal tu….tapi boleh je kalau nak belajar balik…hari-hari guna mesti terer la!!

-Rasa ok la interview ni..sekejap jugak Cuma dalam ½ jam je…memang tak rasa tekanan pun masa interview tu..siap boleh bertukar idea lagi….i like!!..

-Saya ada tanya pasal ‘career expansion’ kat situ…dia cakap, kebanyakan manager adalah engineer dulu...kiranya memang mula kerja dari engineer kat situ sampai la dapat ‘promotion’ jadi manager..dan diorang dah kerja >10 years kat situ….hmmm..

-Habis je interview kena p HR pulak sebab nanti HR tu akan bawa kita keluar dari office…kena tunggu lagi result interview ni…dapat ke tak??  Ada rezeki tak kemana kan…….

-Kalau bukan rezeki kat situ, tak apalah….kerja dah ada [ayah menyedap hati]


***Macam susah jugak nak dapat kerja sekarang ni…interview senang dan konon-konon macam dapat tapi sebaliknya…..Rezeki masing-masing!

Wednesday, July 25, 2012

Dejavu di Kinabalu..

Owh tersangatlah suka lagu ni..mesti ada lagu ni bila part Bazli yang sedih-sedih....pilu je rasa....
Jom layan....


Langit Menangis

Seluas angkasa ku hampar cinta
Luhur hati hanya bagimu saja
Bagai udara untuk ku bernyawa
Dikaulah cahaya penyuluh jalan gelita

Mahligai indah ku impikan kasih
Tanda bersemi semua janji kita
Tapi takdir tak semanis harapan
Setiamu berpaling ketika dia 
menyapa


#
Langit Menangis
Seakan mengerti peritnya rasa aku
melihatmu dengannya
Apakah silapnya aku
Namun ku nanti dikau kembali
kepangkuan ini
meskipun ku terluka
Cubalah mengerti 
ohh..

Mahligai indah ku impikan kasih
Tanda bersemi semua janji kita
Tapi takdir tak semanis harapan
Setiamu berpaling ketika dia 
menyapa
ulang#


Monday, July 23, 2012

E-Voucer from Pixajoy!!

Dapat E-Voucer lagi...Yeay!!!



Ni yang bersemangat nak buat 'Photobook' manyak-manyak ni.....

Friday, July 20, 2012

CEKAM menyerang!!!


Aduyai….sakitnya….nak pakai kasut pun kena elok-elok…salah masuk & tersentuh kat situ, memang sakit bangat!!

Mesti ramai yang pernah kena CEKAM ni…..takyah cerita pasal orang la…saya sendiri dah kena…bangun pagi tadi tetiba rasa berdenyut kat ibu jari kaki….belek-punya belek….oh, CEKAM!!!!

Hajat bangun pepagi nak masak untuk azuin tergendala jap sebab nak kena ‘settle’ kan CEKAM ni….nak tak nak kene kuarkan kuku yg terlebih sampai cucuk ke isi tepi jari kaki tu gak...selagi tak buang tu selagi tu la akan bengkak dan menyakitkan... saya cuba cungkil/korek dengan pisau kecik... kena perlahan-lahan…mak aii,sakitnya sungguh menyengat…saya cuba buat sendiri je...lepas tukalau rasa sakit stop jap..pastu sambung balik sampai dpt kuku yg mencekam kaki tu...

Malangnya, tengah buat projek buang CEKAM ni azuin pulak bangun…haih, tergendala lagi…..tak sempat lagi nak korek ni…datang kerja dengan kaki yang sakit…oucchhh….jangan tersepak apa-apa dah…silap hari bulan boleh berdarah tau…yang ni pernah jadi dulu….sakitttt…

CEKAM ni boleh jadi sebab teknik potong kuku tu yang tak betul. Potong terlalu pendek dan  terlalu dalam. Jadi, apabila kuku baru nak tumbuh semula, kuku tu akan menekan ke dalam isi kuku kita.

Hmm, rasa dah potong elok dah….tapi kena jugak…huhu…lepas ni kene potong kuku ala-ala mr may la…tak leh buat lengkung U…mr may potong kuku ‘straight’ je….dan memang tak pernah kena CEKAM ni….boleh try la…

Ohhh, nanti masa rehat kena p uruskan CEKAM ni…saya dah bawak pisau bagai dah…semoga tabah!! [walaupun sebenarnya sangat takut nak korek seba sakit wehhhhh]


Ada tips??

Thursday, July 19, 2012

Terkejut


Oh…dah lama saya tak dengar suara orang tu..dah bertahun-tahun…memang dah tak ingat dah….
Pagi tadi agak terkejut…dapat call dari orang itu….terkejut, tak terkata, memang terkedu sekejap…..
Syukur Alhamdulllah orang itu sihat dan sedang menghitung hari bahagia sekarang ni….
Masih tak percaya orang itu masih simpan nombor hp saya….
[teringat kenangan lama sekejap…..cuma kenangan…ye, hanya tinggal kenangan.]…..

“ Saya doakan kebahagiaan untuk awak dan pilihan hati awak….”


Wednesday, July 18, 2012

Photobook lagi…..Pixajoy la!!


Yeay….posto-posto….

Dah dapat pun ‘Photobook” dari Pixajoy….Photobook ni adalah Ruff ‘n’ Tuff Debossed Hardcover 8.5" X 11"

Photobook yang ni saya compile untuk ‘Azuin’s Milestones” dan “aktiviti kami sekeluarga” sepanjang azuin setahun…..

Memang puas hati dengan hasil untuk photobook ni….memang banyak ‘pages’ la tapi sangat berbaloi sebab saya guna voucher dari Pixajoy yang saya dapat masa saya join ‘Mother’s Day Contest, 40% off & Birthday Voucher, 30% off’…best kan…sekarang dalam E-Voucer saya tinggal satu je…40% off, dapat masa ‘Father;s Day Contest’….yang tu saya nak guna untuk buku yang seterusnya…..

InsyaAllah hujung bulan ni nak hantar untuk ‘print’ lagi….yang tu masa kenduri arfah…baru sekarang nak buat kan…eh, sebenarnya dah buat..tapi saya dah ‘created’ untuk jenis buku lain Cheap & Chic Softcover tu…..lepas tu saya tanya Pixajoy boleh ke upgrade ke Ruff & Tuff Hardcover (sebab dah jatuh cinta dengan jenis buku ni)….tapi, sedih…tak boleh upgrade…kena create semula la….tu yang ‘pending’ lagi tu…..lepas tu akan menyusul dan menyusul lagi…hehe……

Buku ‘Azuin Milestones 1Y’ on-going…sebab compile mengikut bulan…kira Azuin cukup 2 tahun baru siap dan boleh hantar print kat Pixajoy ni…..

Jom, saya tunjuk sikit photobook ni……kalau nak tengok ‘full’, datanglah rumah saya ye!!!



Nota kaki: Sangat Yappy!!!

Tuesday, July 17, 2012

marmet???


Kenapa la sampai tertinggal ni…haishh….memang terkejut dan ‘frust’ sangat masa nak pam tadi…bayangkan la semua ada…ice pack,storage bottles, handle…tapi dalam air mesh bag tu tak ada corong (breastshield), valve head & membrane dan connector….Ya Allah, macam mana boleh terlupa nak letak ni…..ni gara-gara terlambat la pagi tadi….

Pagi tadi dah la saya sampai ofis sejam lewat….azuin buat perangai…sekarang ni dah pandai buat akal…selalunya pagi-pagi masa nak p kerja tu ada je dia nak bunyi-bunyi…dah la lambat keluar rumah, sangkut jem pulak……haishh…..lepas tu tertinggal gadget berharga saya pulak…..

Terdiam jap saya kat surau tu…dok fikir nak balik ke?amik emergency leave ke?mintak kat bos nak balik ke?cik B dah bengkak dah…..memang masa untuk mengepam dah ni….sakit hati, skait kepala…macam –macam ada…..

Nasib baik teringat nak marmet…marmet?tak pernah cuba pun nak marmet ni…..tapi tu jela jalan terbaik buat masa terdesak ni….dengan penuh tak reti, saya pun cuba la buat marmet…terkial-kial jugak la….tak biasa dan kekok…sakit bahu ni dok menunduk je….hasilnya…….tak la meriah kalau pam..mungkin sebab ni kali pertama saya cuba dan tak pandai lagi…..pecah rekod ni…azuin 16 bulan baru cuba marmet..hehe…

Saya cuma dapat kumpul separuh dari jumlah yang biasa dipam untuk sebelah cik B….cik B kiri tak berapa nak banyak…ada la dalam 0.5 Oz….yang kiri sebab kekok…kanan ok sikit walaupun kekok….dapat la 2 Oz untuk kanan….so, sesi pagi saya Cuma dapat 2.5 Oz je…kalau biasa saya dapat pam dalam 4-5 Oz untuk sesi pagi….terpaksa saya kunci pintu surau tu…marmet punya pasal la…malu kang…hahaha….nanti kena p buat marmet sesi kedua…..kena cari masa orang tak ada la…..kena pandai-pandai la kan….
Hasil marmet cik B kanan...hehe....haruslah kena tepet gak gambar susu ni...'first time' wooo....ok la kan sebab baru cuba....

Ok jugak marmet ni...tak sakit la...kena lembut je masa marmet tu.....lama-lama nanti 'pro' la kan...

Nota kaki : Walau lambat macam mana pun, kena pastikan tak ada benda yang tinggal….yang penting pam tu (selain handbag la….oppss, saya tak bawak handbag pun datang opis….semuanya lump sum dalam beg makanan…sonang sikit)


Sambungan dari update atas tu...hehe
1.40 pm....
Hehehe….gelak seronok ni…Alhamdulillah…syukur sangat….
Sebabnya , dapat ‘up’ kan lagi susu dengan teknik marmet ni….haa,kan dah bagitau tadi..lama-lama mesti jadi punya…..untuk sesi yang kedua ni saya dapat 4 Oz (kiri&kanan) tau…dah ada peningkatan…..

Dah rasa macam seronok pulak ber’marmet’ ni..memang la agak lenguh sikit tapi seronok tengok susu yang memancut keluar tu…hehehe….memang la tak dapat nak marmet 100% sebab bahu dah lenguh-lenguh sebab dok tunduk je….terasa lagi cik B ni penuh n bengkak tapi tak la sebengkak tadi…..dah kurang sikit…tadi rasa menyucuk sampai ke dada…senak sangat…..

Jom review sesi marmet hari ni…

Sesi 1 (8.30am): 2 Oz (kanan) + 0.5 Oz(kiri) =2.5 Oz
Sesi 2 (10.30am) : 3 Oz(kanan) + 1 Oz(kiri) = 4 Oz

Sesi 3 (12.30pm) : tak dapat nak marmet…sebab sesi ketiga ni dah masa rehat….dah ramai yang keluar masuk surau…segan la pulak…yela, kalau marmet ni macam open pulak(tak reti nak cover lagi…..maklumlah baru nak cuba & kekok serba-serbi)……kalau guna pam senang sebab dah biasa cara-cara meng’cover’….Cuma nampak ‘handle’ pam je..hehe …saya masih guna Medela Harmony lagi tau…pam yang sangat berjasa kat saya…tak terfikir nak upgrade lagi (teringin Medela Freestyle…nanti kalau rezeki anak ke-2 nak beli Freestyle la…..)
ni 3 Oz dari belah kanan....yang sikit tu tak tangkap pulak..hehe

Jumlah yang dapat bawak balik hari ni 6.5 Oz je...ok la tu, syukur sebab ada jugak rezeki harini....kalau tak marmet tadi, dah sah-sah bawak balik tangan kosong...penat je angkut cooler bag tu kalau tak ada isi kan...6.5 Oz pun dah buat saya tersenyum lebar....

Tak sabar nak balik rumah nak pam sepenuhnya…lagi 2 jam nak balik….yeay!!

Sunday, July 15, 2012

Meredah Pureen Warehouse Sale 2012


Mak aii..susahnya dapat ‘parking’…..memang dah jangka dari awal dah…sebab tu kami plan nak p tengahari sikit….ingatkan kurang sikit la…dulu masa kami redah ‘Pureen Warehouse 2010’ ni kami p pagi…memang org macam semut la…ni p tengahari, orang dah tak ramai tapi memak sesak sebab susah dapat ‘parking’….kesimpulannya, kami ‘park’ agak jauh dan Cuma saya je redah p situ….sebab azuin tido masa tu..malas nak kejutkan dia…tinggal la mr may& azuin kat kereta….senang sikit sengsorang…bukan apa cian kat azuin la nanti berpanas & bersesak….

Memang la nak grab banyak baju kat ‘baby arfah’ tu…tapi tak banyak pilihan untuk baju ‘baby’….banyak yang besar-besar…untuk saiz azuin ok la…..untuk newborn ke dari 3-6 bulan pun tak banyak pilihan…mungkin orang yang datang pagi dah pilih dan dah bercampur aduk kot…sebab masa saya sampai tu kebanyakan baju dah campur aduk….macam dulu jugak, memang susah nak cari seluar..baju dapat, seluar  pulak tak ada….jadi tak dapat la nak grab banyak untuk arfah….grab benda lain jela….

Untuk azuin memang banyak..sebab banyak baju ‘gegirl’….sempat la rembat beberapa helai baju basahan untuk azuin….murah la jugak…sepasang boleh dapat RM10….kalau kat luar ada la jugak RM15-20….sempat gak saya rembat 5 helai baju azuin yang harga RM3 sehelai….murah kan..baju memang elok..tapi seluar memang tak dapat cari..tapi tu tak ada masalah sebab boleh cari seluar kat mana-mana nanti…..

Ni lah, hasil rembatan untuk arfah…..tertinggal gambar kelambu,hehe…..
cuma 3 helai je grab....sikit je kan....Baju nak rembat banyak tapi yang ada banyak yang kaler untuk gegirl…pink-pink gitu…arfah cakap tak nak beli yang kaler macam tu lagi sebab tak tau baby girl or boy….so, nak beli nak neutral adalah sangat susah nak cari….sebab ramai yang dah rembat kot…

azuin dulu saya dapat grab dalam 12 helai (ada lagi 2 helai tak pakai lagi sebab besar)..sebenarnya baju tak perlu pun beli banyak-banyak....nanti tetiba je jadi banyak..hehe....
Untuk ‘pad’ memang saya beli 3 paket (ada 20keping)…yang ni saja beli banyak..sebab saya dulu memang guna banyak giler ‘pad’ ni….memang tak cukup….orang lain saya tak tau la…ni pengalaman sendiri..dan saya memang suka ‘pad’ yang ni….sebab panjang…..(in case kalau arfah taknak jenama ni, saya simpan la untuk saya nanti….manatau ada rezeki nak dapat baby lagi ke)…”baby wipes” memang banyak nak guna…..”baby wipes” la yang memberatkan beg saya ni…..

"Untuk arfah (mesti dia baca blog ni punya) …sorry la tak dapat nak grab banyak…..lagipun tak menang tangan…barang berat babe!!lenguh bahu i"

Memang main capai je apa yang nampak masa tu tau…..nasib baik kat kaunter tak beratur panjang….terus je dapat bayar..lagipun memang diorang bukak banyak kaunter…senang sikit….memang berat giler nak bawa barang-barang tu….nasib baik ternampak mr may dan azuin kat luar pagar dekat dengan kawasan Kilang Vitagen (kilang Jai kerja)….boleh tarik nafas lega sikit sebab barang dah bertukar tangan….saya cuma dukung azuin je….

Balik rumah memang dok belek-belek barang jela...seronok tapi rasa tak best sebab tak dapat grab macam zaman beli baju azuin dulu.....tapi ok la, dapat beli benda lain kan...



Oh ya, saya rembat 2 botol susu gak untuk azuin….so, malam tu jugak terus buang botol-botol azuin yang dah lama…tukar yang baru pulak…tapi, seperti biasa, puting kena beli asing….nanti baru p cari puting ‘Pigeon saiz M’ untuk azuin…..isnin ni, azuin boleh guna botol baru…yeay!!
Mesti kena ada gambar baby comel ni...sibuk je dia nak mengemas...
ni la..botol-botol yang kena buang.....tamatlah riwayat!!




Friday, July 13, 2012

3 hari dengan papa


Hari ni masuk hari ke3 azuin dok rumah dengan papa…papa kena cuti jaga azuin…sebab mama dah tak leh nak cuti sembarangan..cuti dah tinggal 7 hari..tu tak tolak cuti untuk raya lagi…huhu…cuti cepat habis sebab selalu ambik “emergency leave(EL)”..EL sebab anak tau..bukan saja-saja je ambik…

Pengasuh azuin mintak cuti 3 hari sebab anak dia masud wad sebab nak ‘operate’ tonsil….nasib baik dia bagitau awal-awal lagi..dari bulan lepas dah bagitau…boleh la ‘plan’ siapa yang nak ambik cuti…kesimpulannya, mr may yang jadi mangsa kena ambik cuti….
Azuin mesti seronok sebab tak payah nak p rumah pengasuh..pastu dok dengan papa pulak….[tetiba je azuin jadi manja dengan papa pulak]….huhu…..

Memang senang hati kalau mr may jaga….nasib baik la dia pandai uruskan azuin, makan minum azuin, yang penting uruskan ebm azuin…..’thumbs up’ to mr may….tu yang buat saya bertambah sayang lagi ni…..hehehe…
anak papa

Tuesday, July 10, 2012

oh no...lipas


Oh no…Lipas…dalam PGY…

Mesti ada yang pernah nampak kelibat lipas dalam kereta kan….macam dalam PGY memang dah pernah nampak haritu….tapi saja je buat-buat tak tau…pernah bagitau mr may….lepas tu kena bebel lagi dengan mr may sebab suka makan dalam kereta…huhu…apa nak buat sebab perjalanan saya pergi-balik kerja kan jauh, haruslah kena makan untuk elakkan kebosanan dan mengantukkan [hahaha..alasan semata!!]..tapi memang betul pun….

Dan sebab lipas la jugak, yang telah menghuru-harakan saya semasa memandu….geli gile tau!!!..p la main jauh-jauh lipas tu…jangan la datang dan ‘attack’ saya….huhu….ngeri dan berdiri bulu roma kalau teringat peristiwa tu….

Lipas masuk dalam seluar saya tau!!!...cuba korang bayangkan….’dalam seluar’…saya tengah ‘driving’ pulak tu…memang menggelupur la kejap dalam kereta….nasib baik ‘under control’ tau…..lipas tu masuk melalui kaki seluar..saya dok ‘syok’ tekan minyak, alih-alih rasa macam ada benda masuk dari bawah…cepat pulak tu..melopong jap masa tu…geli weh…..tak tau nak tekan minyak ke ‘break’…nasib baik masa tu saya bukan kat ‘highway’…kira jalan dalam [elak tol kemuning]….

Saya sempat ‘pekup’dan penyet-penyet lipas tu….masa tu kedudukan lipas kat area atas lutut dekat paha dah….dalam hati [dok cakap, mati dah lipas ni]…seram sejuk..rasa berdiri bulu roma ni tau!!!!
Agak-agak dah rasa lipas tu dah senyap….barula saya berhenti dan keluar dari kereta….ni lagi satu yang kelakar…terpaksa la saya terloncat-loncat nak bagi lipas tu keluar dari seluar saya tu….fuhh!!!memang dah mati lipas tu…..sian pulak..tapi siapa suruh masuk tempat yang tak sepatutnya….hihihi….

Lepas tu, masuk kereta dan drive balik….terasa geli-geli lagi masa tu….

“moral of the story” – Jangan makan dalam kereta dan jangan panik kalau hadapi kejadian macam tu…buat-buat ‘cool’ [walaupun macam terpaksa]….

Monday, July 9, 2012

Dah Dapat Makan Apam Balik....


Baru je buat entri pasal teringin apam balik….dah dapat makan pun…yeay!!
Thanks mr may sebab belikan apam balik ni…tak pasti la dia baca ke tak pasal entri saya tu…yang pastu sabtu pagi tu saya dapat makan apam balik…sodap giler….apam balik tu mr may beli kat pasar tani kat tasik permaisuri…kat tasik permaisuri ni baru je ada pasar tani setiap sabtu pagi….meriah gak la dengan bahan-bahan basah, kering, makanan dan macam-macam la…pandai je saya cerita padahal saya sendiri pun tak pernah jejak kaki ke situ lagi…mr may je dah banyak kali p situ…
Nanti boleh beli lagi....

Sebenarnya pagi tu kami nak p Kapar, Klang..rumah Jai sebab family saya singgah bermalam kat situ sebab tengahari Sabtu tu diorang nak terus bertolak ke Johor pulak kenduri Nurul (sepupu saya)….kami tak dapat join p Johor sebab family mr may (mertua) nak datang rumah…'on the way' p klang tu saya sempat makan apam balik ni lagi (dalam kereta)..bawa bekal sebab tak sempat nak habiskan kat rumah...hehe

Oh ya, kami p Alam Suria gak tau, sebab family saya nak tengok rumah….Dah berkesempatan p Alam Suria, kami pun angkut la sikit barang letak dalam stor rumah tu..hehe…letak buku-buku dan barang yang tak guna dah je…

Saturday, July 7, 2012

Nasi Ayam 5 Stars


Ni la kali pertama kai jejak kaki ke Muzium Polis ni….Banyak jugak la sejarah-sejarah polis yang dipamerkan…senjata, pakaian seragam, aktiviti-aktiviti, sejarah polis semua ada kat sini….masuk ‘free’ je…

Dah lawat sini baru la tau sikit sebanyak pasal polis ni….almaklumlah, saya kan anak polis jugak..tapi tak terdedah sangat dengan sejarah-sejarah polis ni….tapi pernah la masa muda-muda dulu nak jadi polis…dan, dah pernah ‘apply’ pun…Cuma bukan rezeki saya kat situ je….

Tak rancang pun nak p muzium ni….tetiba je adik ipar saya, Iwan bagi idea nak p situ…lagi pulak memang family mertua saya pun datang KL..so, saja je la bawak diorang jalan-jalan….
Jom layan gambar kami…
kereta kebal diluar muzium
dengan princess
kami..
oh princess..kamu sungguh comel!!
yeay!!
haiqal beraksi
.
mama..papa..azuin

Lepas tu, kami p makan kat Ayam Golek Nara Seafood @ Ayam Golek 5 Stars….saya baru ‘first time’ makan situ..mr may dah banyak kali dah datag makan sini…..dapat la jugak merasa makan situ….boleh bagi 4/5 la….ayam golek memang terbaik….tomyam dia maca ‘kureng’ sikit…mungkin sebab nampak cair macam tu..saya suka tomyam yang pekat tu..baru ada ummphhh…..
syok sendiri..bergambar dalam kereta..
lagi....
tunggu makanan sampai..
princess makan dulu....lapar sangat tu...
sedapnya bekal yang mama bagi ni...
geram sungguh!!
mulanya acara MAKAN....
sedap!!

Menu kami :
 Set 3A
Ayam Golek
Tomyam Ayam
Telur Dadar
Kailan Ikan Masin
Kerabu Mangga
Air Tembikai

Kedai ni sangat selesa...nampak kat luar macam buruk sikit..mungkin sebab tepi jalan dan tak sangka dah masuk kedalam...baru la nampak cantik dan kemas kedai ni..bersih pulak tu!!

Friday, July 6, 2012

Teringin makan apam balik....


Semalam kan hari khamis…nak tau ada apa hari khamis?...ada pasar malam kat Bandar Tun Razak…masa kat office dah msj mr may dah ajak p pasar malam….teringin sangat nak makan apam balik je pun…macam mengidam pulak….saya nak apam balik yang besar dan isi yang padat tu tau..bukan yang nipis dan rangup tu…yang tu tak kenyang sangat….dah lama nak makan tapi tak tertunai lagi hajat ni…huhu….pasar malam kat sini kalau yang hari khamis ni meriah sikit ‘compared to’ yang hari sabtu [tapi yang paling bes pasar malam kat bangi tau!!]….sekarang ni tak kisah pasar malam meriah ke tak yang penting nak apam balik…..

Sampi je rumah..nampak gelap pulak kat luar tu…dalam hati dok rasa macam nak hujan…tapi rasa nak p jugak….sampai la mr may balik rumah….dalam pukul 5.45pm macam tu….kat luar tak hujan lagi..yeay!!!...Lepas tunggu mr may mandi, solat & bersiap, barulah kami gerak nak p pasar malam….

Malangnya, hajat saya tak tercapai sebab, sampai je kat kereta, hujan la pulak…tapi renyai jela..dah ‘otw’ tu baru lebat…geram sangat…sebab hajat tak tercapai…..terus kami tukar ‘plan’…. Habis dok pk nak p makan kat mana…dah la perut kosong ni..memang lapar giler…..Dah la tak dapat makan apam balik….huhu…..’at last’, kami p makan kat tesco jela….sebab nak p tempat yang bertutup….’park’ kereta pun berbumbung senang sikit nak keluar kereta…azuin pun selamat dari kena hujan…

Kami bertiga makan la kat Pak Hailam Kopitiam….pernah makansini masa azuin kecik lagi….kali ni agak mencabar sebab azuin dah besar….memang susah nak dok diam lama2…nak berjalan la..nak pegang itu..pegang ini…haihs anak mama ni….
Tengok tu bukan nak dok diam…..
Nak cubit pau sendiri….pau ni dapat beli dengan harga sekupang[RM0.10] tau…tapi kena beli apa-apa minuman sejuk/panas kat situ…jadi, kami dapat beli pau 2 biji dengan harga RM0.20….

Note : Kena cari gak apam balik…teringin ni…..nanti kempunan pulak….