Sunday, October 14, 2012

Nasi Daging & Air Asam

Menu hari Ahad yang sungguh sedap!!....Semalam kan dah p pasar tani beli daging..haruslah kena masak daging tu....dah la sekilo sangat mahal...24 hengget......tapi memang fresh la daging tu.....Buat nasi daging ni pun tak habis lagi daging itu...boleh la beberapa kai lagi masak......Jadi, nak share sikit resepi ni...cuba buat yang terbaik la sebab ni resepi macam mak mertua saya...tapi mesti tak sama kan....main hentam jugak la.....main campak-campak dan cuba jaya tanpa tengok resepi......Masak bersama dengan mr may....hehe......

Bahan- Bahan

Bahan A - Untuk tumis
Bawang Putih - 4 biji
Bawang Besar - 1 biji
Kulit Kayu Manis - 1
Bunga Cengkih
Bunga Lawang
Buah Pelaga
Halia - 1 inci

Lobak merah
Tomato puree
Garam
Susu cair - 1/4 tin
Susu pekat manis - 1 sudu
Daging
Beras - 4 pot kecil

Cara-cara:

1) Rebus Daging yang telah dipotong sampai empuk...agak-agak la..saya rebus dalam sejam jugak la....
2) Air rebusan tadi ambil dalam 6 pot (agak-agak la) untuk letak dalam beras nanti....selalunya lebihkan satu pot dari sukatan beras...tapi saya lebihkan 2 pot.....
3) Tumiskan Bahan A sampai naik bau dengan minyak sapi.....
4) Masukkan air rebusan daging (yang 6 pot tu) kedalam periuk tumisan tadi....
5) Masukkan pula susu cair dan susu pekat manis dan kacau....
6) Masukkan tomato puree (1/2 tin) dan kacau lagi....
7) Agak-agak dah mendidih, barulah masukkan beras. Biarkan seketika....Bila dah nampak beras mengembang, barulah masukkan lobak merah tadi....
8) Terakhir, masukkan daging yang direbus ke dalam periuk dan kacau.....
9) Teruskan masak menggunakan periuk elektrik.....
Ni la hasilnya Nasi Daging.....sedap sangat....

Nasi daging boleh makan macam tu saja atau nak tambah lauk-lauk lain...tapi kami cuma makan nasi dengan air asam je....tu pun dah sedap!!!


Resepi Air Asam

Bawang Besar - 1/2 Biji
Cili Merah 1/2 Biji
Kerisik
Belacan
air asam jawa
Tomato - 1/2 Biji

Cara-cara:

1) Masukkan bawang besar, cili, kerisik ke dalam bekas.
2) Gaulkan sebati
3) Bancuh belacan dan air asam jawa
4) Masukkan air asam jawa dan belacan kedalam bekas bahan pertama tadi....gaul..
5) Masukkan tomato juga
6) Siap untuk dihidangkan.....


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.