Masa kat office memang
terasa nak buat cheese cake selepas sesi meng’google’….masa rehat tengahari tu,
saya keluar kejap p econsave [yang tu yang paling dekat..memula ingat nak p
Jusco Bukit Tinggi….tapi takut terlajak pulak..biasalah kalau P Jusco tu kalau
tak shopping tak sah!!]…lagipun nak beli barang sikit je…..tu yang p econsave
je…beli oreo, yogurt, loyang [sebab tak ada loyang yang sesuai], barang-barang
runcit yang lain….nak beli cream cheese tapi tak ada yang berkenan
pulak….terpaksa la mintak tolong mr may beli kan cream cheese…
Balik je rumah terus
sediakan bahan-bahan yang nak digunakan….butter memang saya dah beli banyak…saja
je simpan kot la nak buat kuih raya or cake bagai…lagi pulak dapat harga RM2.90
je Buttercup…terus rembat banyak la…
Buat dengan adanya anak kecik agak mencabar la...mana taknya, masa saya dok tengah guna mixer tu..si azuin ni siap campak sudu lagi masuk dalam mixer tu....haih...sabor jela...nak buat masa azuin tidur, hmmm...saya pun tumpang sekaki tidur..haha.....
Buat dengan adanya anak kecik agak mencabar la...mana taknya, masa saya dok tengah guna mixer tu..si azuin ni siap campak sudu lagi masuk dalam mixer tu....haih...sabor jela...nak buat masa azuin tidur, hmmm...saya pun tumpang sekaki tidur..haha.....
OREO CHEESE CAKE
Resepi Asal: Jthorge
Rujukan : AnaSuzana
Bahan:-
30 keping oreo [buang cream tengah] - kisar halus
1/4 cawan butter - cairkan [boleh cairkan guna
mikrowave selama 10 saat]
Bahan Filling:-
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen
vanila
1/2 cawan sour cream [saya guna yogurt asli je]
2 biji telor
1 cawan oreo yang dicincang halus
Cara Menyediakan:-
Base :-
Gaulkan oreo yang dikisar halus dengan butter
cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dengan butter. Pre-heat
oven pada suhu 170 Celcius.
Filling:-
~ Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan
kelajuan sederhana hingga sebati.
~ Masukkan sour cream/yogurt dan pukul sebati.
~ Masukkan telur satu
persatu dan pukul sebati.
~ Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang
halus tadi, gaulkan hingga rata.
Letak Loyang pada rak bawah sekali dan tutup
cheese cake dengan aluminium foil untuk
mengelakkan permukaan terlebih kuning.
Bakar selama 45 minit. Selepas 45 minit sila gunakan api bawah je
dan bakar lagi dlm 15
minit..
Nota
:
Steam Bake = letak loyang adunan dalam loyang lain
yang berisi air panas)
Gunakan
loyang spring foam bagi memudahkan proses mengeluarkan kek. Tapi saya guna
Loyang biasa je dan letak air panas kat bawah Loyang tu..Rendam pun boleh tapi
pastikan keliling loyang tu dibalut dgn aluminium foil dgn kemas
untuk elak air termasuk dlm loyang.. paling penting air yg di tuang tu ialah
air panas ye dan bukan air sejuk..
Petua
:
1) Elak kek mengecut/mendap tetiba.
Bila
dah masak, jgn keluarkan terus itu loyang..Biarkan dlm oven dulu [lebih kurang
stengah jam] dengan keadaan pintu oven sedikit renggang.
2) Potong Cheese Cake.
Setiap
kali nak potong,sila celup pisau ke dalam air panas dulu, lap, lepas tu baru
potong..
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.