Monday, August 13, 2012

Biskut Raya lagi.....


OYSTER COOKIES
Sumber: Majalah Chef

Bahan-bahan:
250g mentega
60g gula halus/gula icing
220g tepung gandum
30g tepung kastad
Secubit garam
Coklat chips secukupnya


Cara membuat:
1. Gula dan mentega dipukul sehingga kembang dan creamy. 
2. Masukkan garam dan tepung kastad.Gaul rata menggunakan spatula atau senduk kayu.
3. Sementara itu,panaskan oven pada suhu 170c.
4. Masukkan ke dalam piping bag ber nozzle bintang dan picitkan di atas dulang oven yang                 
    sudah dialas baking paper.
5. Bakar selama 7 minit atau sehingga masak.

Nota : Biskut ni ala-ala biskut semperit je..rangup dan sedap!!



BISKUT SUJI CRYSTAL

Bahan A
25-gm tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil baking soda

Bahan B
125 gm gula icing
secubit garam
100gm badam kisar(saya guna 50gm je)
1/2 sudu kecil esen vanilla
200gm minyak sapi - dicairkan dan disejukkan
pewarna kuning, pink

Cara membuat:
1) Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna ke dalam sebuah bekas.
2) Gaul perlahan-lahan hingga menjadi doh yang lembut.
3) Rehatkan adunan selama minimum 20 minit.
4) Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan letak pewarna secukupnya.
5) Buat doh kecik-kecik dan satukan kedua-dua warna. Saya bulatkan macam guli.
6) Susun doh ke dalam dulang pembakar.
7) Panaskan oven. Bakar 150C selama 15-20 minit.
8) Biarkan sejuk setelah masak.
9) Kemudian salutkan dengan gula kastor.


2 comments:

  1. hoi rajinnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! saya buat marmar carries sampai sudah tak habis adunan. kena buat yang baru kot. susah2 nanti buat choc chip cookies saje. hehehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. saja je suka-suka..tetiba rasa nak buat biskut raya pulak tahun ni....dah stop dah buat kuih raya ni..dah tak sempat..marmar carries sedap tu!!

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.