OYSTER COOKIES
Sumber: Majalah Chef
Bahan-bahan:
250g mentega
60g gula halus/gula icing
220g tepung gandum
30g tepung kastad
Secubit garam
Coklat chips secukupnya
Sumber: Majalah Chef
Bahan-bahan:
250g mentega
60g gula halus/gula icing
220g tepung gandum
30g tepung kastad
Secubit garam
Coklat chips secukupnya
Cara membuat:
1. Gula dan mentega dipukul sehingga kembang dan creamy.
1. Gula dan mentega dipukul sehingga kembang dan creamy.
2. Masukkan garam dan tepung kastad.Gaul rata menggunakan
spatula atau senduk kayu.
3. Sementara itu,panaskan oven pada suhu 170c.
4. Masukkan ke dalam piping bag ber nozzle bintang dan picitkan
di atas dulang oven yang
sudah
dialas baking paper.
5. Bakar selama 7 minit atau sehingga masak.
Nota : Biskut ni ala-ala biskut semperit je..rangup dan sedap!!
BISKUT SUJI CRYSTAL
Bahan A
25-gm tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil baking soda
Bahan B
125 gm gula icing
secubit garam
100gm badam kisar(saya guna 50gm je)
1/2 sudu kecil esen vanilla
200gm minyak sapi - dicairkan dan disejukkan
pewarna kuning, pink
Cara membuat:
1) Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna ke dalam sebuah bekas.
2) Gaul perlahan-lahan hingga menjadi doh yang lembut.
3) Rehatkan adunan selama minimum 20 minit.
4) Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan letak pewarna secukupnya.
5) Buat doh kecik-kecik dan satukan kedua-dua warna. Saya bulatkan macam guli.
6) Susun doh ke dalam dulang pembakar.
7) Panaskan oven. Bakar 150C selama 15-20 minit.
8) Biarkan sejuk setelah masak.
9) Kemudian salutkan dengan gula kastor.
BISKUT SUJI CRYSTAL
Bahan A
25-gm tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil baking soda
Bahan B
125 gm gula icing
secubit garam
100gm badam kisar(saya guna 50gm je)
1/2 sudu kecil esen vanilla
200gm minyak sapi - dicairkan dan disejukkan
pewarna kuning, pink
Cara membuat:
1) Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna ke dalam sebuah bekas.
2) Gaul perlahan-lahan hingga menjadi doh yang lembut.
3) Rehatkan adunan selama minimum 20 minit.
4) Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan letak pewarna secukupnya.
5) Buat doh kecik-kecik dan satukan kedua-dua warna. Saya bulatkan macam guli.
6) Susun doh ke dalam dulang pembakar.
7) Panaskan oven. Bakar 150C selama 15-20 minit.
8) Biarkan sejuk setelah masak.
9) Kemudian salutkan dengan gula kastor.
hoi rajinnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! saya buat marmar carries sampai sudah tak habis adunan. kena buat yang baru kot. susah2 nanti buat choc chip cookies saje. hehehe~
ReplyDeletesaja je suka-suka..tetiba rasa nak buat biskut raya pulak tahun ni....dah stop dah buat kuih raya ni..dah tak sempat..marmar carries sedap tu!!
Delete