Monday, February 14, 2011

Bunga Fatimah a.k.a Akar Fatimah

Kali ni nak bercerita pasal bunga fatimah pulak (ada orang panggil akar fatimah)....actually saya pun tak tau jugak pasal ni...sampai la satu hari tu saya call my mom bercerita pasal pregnancy ni...bercerita pasal air selusuh la, air zam2 la n tetiba my mom cakap dia ada bunga fatimah ni....bunga fatimah ni my mom beli masa kat Mekah dulu....owh, dah lama rupanya my mom simpan....my mom pun dah hampir terlupa pasal bunga fatimah ni....dia pun tak pasti nak guna macam mana....yang dia dia tau cuma rendam sampai kembang n minum air tu...

Persoalannya....bila & macam mana cara nak guna??

* Rendam bunga ni bila dah cukup bulan..week 36 & seterusya la......
* Rendam dalam air yang sudah di masak...Masa rendam tu selawat nabi & doa minta dipermudahkan  segalanya.
* Rendam sampai bunga ni betul2 jadi kembang. Kena selalu monitor tahap kembang & berapa lama bunga tu amik masa untuk kembang. Kalau cepat dan elok kembangnya means laluan keluar baby tu nanti pun cepat...contoh kalau bunga tu amik masa 1 jam untuk kembang, means tempoh laluan (dilate) pun sama macam tu. Kalau lambat kembang contoh 3 jam, means itu lah tempohnya. Wallahua'lam....

Lepas rendam, air tu kena minum tau..air yang kita guna untuk rendam tu simpan la dalam botol. Air dia boleh di minum bila dah start sakit bersalin. Kalau boleh bawak la masuk dlm labour room=D

P/S Bunga ni boleh digunakan berulang2 kali, no expiry date wokey!!!

2 comments:

  1. wahhh beruntungnya ada akar fatimah tu.... mmg dgr2 kata susah nak dapat. semoga dipermudahkan la yer semasa deliver nanti :) kite lak excited, padahal lambat lagik hikssss

    ReplyDelete
  2. InsyaALLAH...semoga smooth semuanya..akar tu pun nasib baik mak terngat.yela, dulu mase beli anak2 tak kawin lagi..tu yang dia simpan je..
    sama2 la kite excited kan..jap je rasa tu...pejam celik dah nak due...

    ReplyDelete