Sunday, January 16, 2011

Nasi Beriani

resipe ni saya dapat dr tenet...dah cuba pun, sedap....

NASI BERIANI

Bahan-bahannya
1 kg beras basmati, dicuci bersih dan direndam 30 minit dan toskan
900 ml air
1/2 tin susu cair
3 biji bawang besar, dihiris
10 biji bawang putih, dikisar
2 inci halia, dikisar
1 batang kayu manis
4 kelopak bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 senduk minyak sapi
secekak daun ketumbar, dibersihkan
secekak daun pudina, dibersihkan
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan gajus
garam secukup rasa
pewarna kuning (serbuk inci kuning dicampur air sedikit)

Cara-caranya
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi diatas api, masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Kemudian tumis bawang besar yang telah dihiris sehingga naik bau, masukkan pula bawang putih dan halia yang telah dikisar. Masukkan sekali gajus.
2. Tumis sehingga rempah naik bau dan gajus bertukar warna keperangan sikit. Tuang air dan juga susu cair serta garam, diikuti dengan beras basmati.
3. Masak sehingga airnya mendidih dan agak kering sedikit. Angkat periuk nasi dan letak didalam rice cooker dan tekan cook. Cucuk nasi buat lubang dan tuangkan pewarna kuning. Taburkan atas nasi dengan daun ketumbar, daun pudina dan juga bawang goreng. Tutup dan biarkan sehingga nasi tanak. Bila sudah tanak gunakan senduk dan ratakan warna kuning bersama nasi yang lain, angkat, tabur bawang goreng dan hidangkan.

AYAM MASAK BERIANI

Bahan-bahannya
1 ekor ayam, dipotong kecil dan dibersihkan
6 ulas bawang putih dikisar,
1 inci halia, dikisar
2 biji bawang besar, dipotong dadu
2 biji tomato, dipotong dadu
1/2 cawan tairu
3/4 cawan rempah beriani
5 cawan air
2 biji kentang, dibelah 4
1 batang karot, dipotong ikut suka
1 batang kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
sedikit daun ketumbar
sedikit daun pudina
minyak untuk menumis dan menggoreng ayam

Cara-caranya
1. Panaskan minyak. Ayam yang telah dipotong kecil digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam dan digoreng. Jangan terlalu garing cukup goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan
2. Lebihan minyak goreng ayam jangan dibuang, masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Masukkan pula bawang yang telah didadu. Tumis sehingga naik bau, masukkan pula bawang putih dan halia yang telah dikisar dan juga tomato yang telah didadu. Masak sehingga rempah tanak, kecilkan api.
3. Masukkan rempah beriani, kacau rata. Masukkan pula air dan juga tairu, kacau sehingga sebati. Masukkan garam, kentang dan karot. Masak sehingga kentang dan karot empuk, jika airnya kurang boleh tambah lagi 1-2 cawan.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng, daun ketumbar dan juga daun pudina. Perasa garamnya, jika kurang masin tambah garam secukup rasa. Bila kuah telah bergaul rata dan serap dalam ayam. Boleh angkat, taburkan bawang goreng dan hidangkan.

DALCA

Bahan-bahan
300 gm daging
2 batang lobak merah
1 batang terung panjang
3 biji ubi kentang
2 biji tomato
100 gm kacang buncis
2 cawan kacang dal (Yang telah di rebus)
8 sudu besar bumbung rempah kari daging
1 biji kelapa (ambi 4 cawan santan)
2 biji bawang besar (di kisar)
4 ulas bawang putih (di kisar)
3 cm halia
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
air asam secukupnya
garam secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-caranya
1. Bersihkan daging dan potong kecil-kecil.
2. Sayur-sayuran di potong mengikut selera anda.
3. Rebus kacang dal dan daging sehinga keduanya masak dan empuk.
4. Masukkan kentang dan lobak dan rebus sehingga empuk dan diikuti terung, kacang panjang dan tomato.
5. Tumis darat: Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan diikut dengan bawang besar, halia dan bawang putih yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
6. Masukkan rempah kari daging, gaul rata. Masukkan asam dan garam. Tumis sehingga ia masak dan masukkan kedalam periuk rebusan daging dan sayur-sayuran. Kacau hingga sebati.
7. Masukkan santan dan masak sehingga mendidih dan rasakan garamnya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.