Kat sini jarang dapat makan yee mee yang sedap lagi
(yang kena dengan anak tekak ni la)….Senang cerita baik masak sendiri kat
rumah..sedap or tak sedap kita sendiri yang rasa kan…hehehe…
Resepi seperti biasa tanya mr google je….boleh dapat
banyak resepi dan pilih je yang mana satu nak follow…..
Kuah Yee Mee
½
inci Halia – di hiris nipis
5
biji Bawang Putih – dihiris nipis
3
biji Cili kering – dipotong 2
1
keping dada ayam – potong kecil
Cendawan
shitake – ikut suka nak letak banyak mana. Cendawan ni kena rendam dulu
sehingga lembut.
Sos
Tiram
Kicap
Cair
Kicap
Pekat
Serbuk
Lada Hitam
Garam
Tepung
jagung dibancuh dengan air – untuk pekatkan kuah
Sayur
(saya guna kalian )
Telur
Cara-cara
Masukkan
ayam yang telah di potong..
Masukkan
air (agak-agak la ikut kesesuaian)
Masukkan pula sos tiram, kicap cair
dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
Masukkan cendawan
Masukkan campuran tepung jagung dan
kacau.
Untuk Mee Pulak:
Panaskan kuali…
Masukkan Yee Mee, sayur, telur ke
dalam kuali….
Tuangkan kuah tadi ke dalam
kuali….biarkan sebentar…..
Siap dan boleh dihidangkan….
Tengok la si kecik ni….sempat lagi
main kat dapur teman mama&papa masak…..tapi kena jaga-jaga kalau tengah
memasak..pastikan anak jauh dari sumber yang berbahaya tau….
Giant Bayan Baru tu tempat date dengan May kannnnn hahahahah~ kantoiiii :D
ReplyDeletefuh rajin masak yee mee. Saya sekadar yang sempat je sebab Amna tengah melasak. Time duk diam baru boleh nak masak *malas sebenarnya ahaha*
hahaha...lunch date...tapi ada gak p ramai2...rezal pun terjebak gak dengan hot plate kat situ....
Deleteni pun sebab malas nak masak nasi la masak yee mee....kuah buat banyak sebab boleh simpan...nanti kalau nak makan lagi, senang sikit....