Saturday, September 28, 2013

Our White Cerato

Jumaat, 20 September 2013 (6pm)….

Dah seminggu pun dapat kawan baru…..tapi sedih sebab terpaksa berpisah terus dengan kawan lama, PGY….PGY memang banyak kenangan dengan kami…..dengan tuannya khususnya…mana taknya mr may dapat PGY selepas konvo USM…sampai la petang Jumaat tu….tapi nak buat macam mana…keadaan PGY memang memaksa kami untuk segera jual….sebelum harga betul-betul jatuh….ni pun kami dapat jual RM 8K je…sangat sikit….memang la PGY tu dah habis bayar…tapi sedih harga rendah…

Apa-apa pun  kami tetap bersyukur sebab boleh buat tambah duit down payment gak….lagipun PGY ni 1.3 je…..memang range harga macam tu…kai trade-in terus dengan kedai…kalau jual kat Penang mungkin boleh dapat lebih sikit sebab plate number Penang kalau jual kat KL ada sikit beza…tapi malas pulak nak renyah bagai…lagi memang dah teruk keadaan PGY ni…..redha jela….
Tinggal kenangan…kali terakhir mr may basuh PGY kat rumah….lepas ni takla ada soalan “kenapa pakai 2 Gen2’ lagi…..Gen2 ni kami masing-masing pakai sebelum kahwin…hehe
Tuan punya kereta bergambar kali terakhir dengan PGY 2768…..
Ni gambar lama…masa sign document Maybank haritu….

Sesi check kereta….



Baru dan lama…tak dapat nombor yang kami nak sebab dah ada orang booked…penat mr may p JPJ tunggu nak book number…nak ambil 686 sebab nak sama dengan plate no kereta abah & Een..tapi orang lain dah ambil daa……so, kami buat keputusan ambil running no je…sebab tak dapat no yang diidamkan…..huh, frust!! No kat KL ni memang cepat….nombor baru yang belum keluar W686A pun dah tender RM3500…huhu, tak apa la….redha jela…..
Tinggal kenangan..Grey PGY 2768

Kenapa pilih KIA?Ramai cakap KIA tak elok la dan macam-macam….yang paling banyak komen adalah dari segi resell value (RV)….ramai cakap sangat rendah…Tapi KIA dah banyak improvement dah….boleh tengok Forte macam mana…nak komen lebih-lebih tak berapa nak reti….boleh tanya mr google and baca forum-forum yang ada….buat penilaian sendiri…..

We have our own reason why we choose Cerato….beli kereta sebab nak enjoy the good ride and best safety features in class, not the RV!!  Hmm, biasa la kan..setiap orang ada citarasa masing-masing!!! And we buy car to please ourselves and not for anyone else…haha….

Cerato memang WoW and gorgeous!! Ramai yang bertanya kenapa tak ambil Civic ke, especially Japs car.. They said people will look you high if drive Brand H or T compare to Kia. Whatever!! And again, we  don’t care about the RV. It’s a worth buying for C-Segment car like Cerato!! Design pun cantik….

Anyhow, you can think about it carefully, money is yours.
Either you want to enjoy your new car with full of gadgets or being a slave to brand loyalty !!

Oh ya, lepas je dapat Cerato ni, kami terus pecut balik kampung sebab nak settle kan urusan tukar nama PGY…PGY ni atas nama kakak mr may….so, kenalah cap jari & tandangan dokumen yang ada….PGY kan dah selamt jual dah!!! Balik Kampung dengan kereta baru memang sangat best dan feel bau kereta baru…hahaha…..

Cerato sangat best dan satisfied!!kalau nak rasa dan tau apa yang best kena test drive la…..


12 comments:

  1. Nice car! yups..KIA impr0ved a l0t..Minat dgn Optima K5..hahaha..berangan je la tapi..

    ReplyDelete
  2. K5 memang cantik....luas..sambar la satu:)

    ReplyDelete
  3. congrats jgk on the new car hehe... :)

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. cantik jugak dimata kami:)...thanks:)

      Delete
  5. Dh pakai kia dari 2005 kia rio jb (2nd generation) hgga skrg, picanto ada dua buah 2004 & 2010,, tak byk masalah, maintanance is important, myak injin mesti kena tukar ikut buku manual, yg penting myak gear auto kena tukar 20,000 km dgn filter nya sekali, minyak gearbox kena ikut spek dlm buku manual, satu lg nak pesan guna airsuling pd tangki air n dlm botol spare, klu guna air paip alamat injin n tangki tak tahan lama, rio sy guna airsuling baru satu kali tukar smpai skrg tenguk tangki air jernih, tak ada karat, buku manual pun ada tulis guna air demineralised, jgn lupa tmbah cooland.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far memang puas hati pakai...thanks for your tips...sangat berguna tu....kitorang ni pun bukan terer sangat pasal kereta...memang follow buku manual jela untuk servis bagai....kia pun dah banyak improved dah sekarang....

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.