Monday, December 16, 2013

Pengalaman Bersalin Kali Kedua

16 December 2013...Dah 11 hari dah berpantang...hmmm, berpantang la sangatkan.....sepanjang 11 hari ni memang betul=betul berubah hidup dengan kehadiran seorang lagi anak...baru 2 orang anak, dah rasa kelam kabut dah....nak kena sama-ratakan kasih sayang..bukan senang...memang tabik spring la kat ibu-ibu yang ada anak ramai...

Dah masuk hari ke-11 baru la rasa lalu nak cerita dan kongsi mengenai pengalaman bersalin kali kedua ni....ye, memang berbeza dari pengalaman lalu..betul la orang cakap...setipa kali mengandung dan bersalin untuk setiap anak selalunya ada perbezaannya....setakat anak dua ni, memang beza la...

Senang cerita, pengalaman kedua ni cukup mudah dan lebih teratur dari dulu..mungkin dah tau sikit2 kot...walaupun tak la hebat mana pun..terer sikit la dari dulu....

Kali ni selamat bersalin pada 39 minggu 5 hari....

3 Dec 2013
Antenatal Checkup kat HUKM...masa ni doktor dah cakap ada sikit bukaan tapi tak sampai pun 1 cm..memang kena seluk la masa ni....boleh baca kat sini...

4 Dec 2013
Ambil MC je dan rest kat rumah...sebab rasa sungguh tak selesa....takut gak nak p kerja...turun tanda darah tenghri tu tapi tak pasti samada betul2 tanda darah atau kesan seluk masa antenatal checkup tu...refer kat sini...

5 Dec 2013
Memandangkan badan tetiba rasa kuat lagi...dan family pun dah ada kat rumah, saya pun gagahkan diri p kerja jugak....boleh la settled kan serba sikit kerja...

Masa drive balik tu, ada la jugak rasa sakit sikit-sikit...tapi saya buat tak tau jela...sebab bukan kerap pun...tapi dalam kepala dok rasa dah dekat dah...mungkin esoknya or lusa dah boleh bersalin....

Malam tu sebab penat sangat, saya masuk tido dulu...mr may pun joined sekali...cuma azuin je tak mengantuk lagi...kami berdua tido dan azuin dok tengah-tengah antara kami berjaga sambil tengok youtube upin&ipin...taknak tido lagi katanya....

Dalam pukul 10.50 pm macam tu, saya terjaga sebab rasa sakit...sakit jugak la..dah rasa macam contaraction (agaknya la)..lepas tu tunggu sakit kedua datang bila....owh, yang kedua datang 15 minit kemudian....cuak gak..tunggu punya tunggu..memang contraction adalah 15minit sekali dalam 5 kali macam tu...barulah saya kejutkan mr may....cakap perlahan-perlahan je takut mr may terkejut pulak..mana taknya orang tu tengah syok tido kan...

Azuin masih tak tido..cuba pujuk azuin tido...tapi dia taknak..saya pun terasa nak buang air...masa nak flush tu ternampak warna merah yang banyak...fresh blood!! terus jadi takut...cuba tenangkan diri, saya mandi jugak la tengah malam tu...dah bersihkan badan...bagi segar sikit....masa mandi tu tak pulak rasa sakit contraction...lepas siap bagai...azuin nampak papa pakai jeans..terus tanya, "papa nak pegi mana?"..mr may jawab, "papa nak bawak balik baby boy"...terus azuin macam excited nak ikut...

Tapi tak bawak pun azuin sebab family memang dah ada at rumah dan boleh jaga azuin...sebelum keluar sempat saya minum air milo dan makan biskut je...sempat jugak peluk cium azuin...rasa sayu je nak tinggalkan azuin....

Nasib baik la sakit tu malam dan jalan tak la jem....rumah kami kan jauh dari HUKM....gerak ke HUKM dalam pukul 11.50 pm macam tu...dan sampai HUKM pun dalam pukul 12.40 am...mr may tak bawak laju pun sebab saya suruh mr may bawa perlahan je..takut gak dalam keadaan yang kelam kabut terjadi apa-apa pulak kan... 

Tapi masa dalam kereta tu, ALLAH saja yang tau sakit bila contraction tu datang...memang datangsetiap 15 minit..kekadang tu setiap 10 minit.....

6 Dec 2013
Masuk je HUKM, mr may nak p ke emergency O&G dah...tapi saya suruh mr may parking kat tempat biasa je...saya nak berjalan ke sana....saja je...

Syukur sebab tak rasa sakit pulak masa tu...sempat lagi kitorang cari toilet dulu...lepas ke toilet, baru p ke bahagian kecemasan klinik O&G....masa jalan tu baru rasa sakit...ada la 2 kali kena stop jalan sebab tahan sakit....lepas tu, sampai je kat kaunter tu, nurse tu siap tanya yang saya p mana tadi..saya pun cakap la p toilet....dia cakap kenapa tak daftar dulu sebab kena buat urine test gak....saya bagitau, tadi dah tak tertahan nak ke toilet.....lepas daftar dan cek tekanan darah, terus buat CTG dan VE.....

Contraction mild je...tapi lepas doktor buat VE....haaaa, dah bukak 5cm dah pun...doktor nak pecahkan air ketuban kat situ tapi ada masalah sikit sebab doktor tu cakap masih tinggi dan kepala baby masih belum betul-betul kebawah...doktor kata kepala baby senget sikit dan kena betulkan...tak betul-betul di lubang rahim...Jadi, kalau dah pecahkan air ketuban dan baby tak nak keluar, kena Ceaserian la....

Jadi, doktor kat kecemasan O&G tu tak jadi pecahkan air ketuban kat situ dan mintak doktor yang kat labour room yang pecahkan..kira ketua doktor kat situ untuk malam tu la....

2.20 am  6 Dec 2013
Sampai je kat labour room, terus masuk labour room no 6, Melati...nurse letak ubat untuk buang air besar...sekejap je dah kena ke toilet..sungguh berkesan ubat tu....dah la lama jugak nak settled kan kat toilet tu...hehehe...

Ni la bilik 6 tempat saya bersalin...


tempat baby dibersihkan

Lepas tu, baru la kena baring dan pasang segala bagai kat perut ni...cek CTG dan doktor masuk untuk cek bukaan....bukaan masih 5 cm....dan doktor nak pecahkan air ketuban...dan, memang ada masalah kat situ....doktor siap suruh nurse cek bilik operate available ke tak...kot la masalah ni tak boleh diselesaikan....tak lama lepas tu, datang lagi sorang doktor untuk settled kan masalah ni...nak betulkan kepala baby terus ke lubang rahim....

Bayangkan sorang doktor dok betulkan kepala baby dari atas, disengkaknya rahim dan seorang lagi doktor dari bawah...sakitnya Tuhan saja yang tau...tapi redha jela....tak lama nak betulkan...lepas tu terus dapat pecahkan air ketuban.....tapi doktor masih mintak sediakan OT jugak takut bukaan tak buka ke atau kemungkinan berlaku....

Selepas pecah air ketuban tu dalam lebih kurang 2.30am...terus saya minum air selusuh yang mr may buatkan...tak minum banyak pun.....dan bermulalah contraction yang lebih kerap selepas air ketuban pecah...nak dijadikan cerita, masa tu jugak la saya sakit perut nak poo lagi...tadi dah buang banyak dah...tah kenapa nak buang lagi....bagitau nurse tu...nurse suh buang je kat atas katil..apalagi...memang habis buang kat situ la...hahaha....lawak.....dah tak malu dah bila nurse yang bersihkan poo saya tu....

Sebenarna doktor nak cek semula bukaan dalam pukul 5am nak tengok perkembangan tapi doktor pesan kalau dah rasa nak teran tu cepat bagitau...manatau bukaan jadi cepat ke...sebarang kemugkinan boleh berlaku...

Memang rasa sangat sibuk labour room masa tu sebab ramai yang bersalin masa tu..sebab boleh dengar doktor dok jerit cakap bilik ni full, bilik ni full...lepas tu dengar dorang berkejaran kebilik yang full tu..sekejap je dah bunyi suara baby...seronok je dengar....

4.30 am 6 Dec 2013
Masa ni memang dah rasa betul-betul nak teran...terus suruh mr may panggil doktor sebab dah tak tahan....nurse masuk dulu dan cek bukaan....dah 10 cm....terus panggil doktor dan nurse lain pun masuk dan bermula lah proses meneran.....kali ni rasa lebih teratur..saya push dalam 5 kali jugak la....yang akhir tu memang saya bagitau yang saya betul-betul nak teran.....mr may memang dok bagi semangat untuk curi nafas la, kira nak teran la...teran panjang la...memang bersemangat sangat nak push....lepas push panjang tu, terus rasa panas je...baby dah keluar..kali ni memang baby menangis...masa doktor tunjukkan jantina, mr may yang jawab...saya dah rasa lega sangat....



Lepas tu, doktor proses untuk keluarkan darah beku yang ada...lepas tu proses menjahit...part menjahit ni tak sakit sangat sebab dah bius...jahit memang nurse yang jahit..tapi saya kena bengkak jugak...dan masa doktor datang cek dia takut Hematoma je...takut yang bengkak tu adalah gumpalan darah....tu yang lepas tu dorang decided nak bukak balik jahitan dan repair dalam OT...

6.30 am 6 Dec 2013
Saya dah kat OT repair utuk jahitan dan nak confirmkan yang bengkak tu Hematoma ke tak...doktor bius separuh badan je..jadi, boleh dengar la apa yang dorang sembangkan...tapi sebab saya penat sangat...saya bantai tido je...dalam pukul 8am baru settled doktor repaired jahitan tu....kira sejam setengah jugak la...

Kali ni pun tak sempat nak susukan sejam selepas lahir...dalam pukul 9am baru saya ditolak ke wad dan jumpa baby...terus bagi baby minum susu.....

Syukur yang bengkak saya tu bukan Hematoma...cuma bengkak biasa (macam bengkak air la)....dan kali ni tak buat episiotomi pun....tapi ada koyak gak...sebab saya terangkat punggung sikit...haih, dalam dok jaga tu, kena jugak kali ni...tapi tak teruk la....first degree tear....

Mr may datang bagi beg semua dalam pukul 9.30am sebab lepas saya kena p OT, mr may gerak p office dia settled kan apa yang patut....

Petang tu barulah dapat jumpa azuin....rindu sangat kat azuin...sampai je terus peluk cium azuin dulu...tak tau la apa perasaan azuin masa tu....malam tu mr may dan azuin check-in hotel kat area Permaisuri je sebab malas nak ulang-alik balik rumah..lagipun, family saya dah gerak balik ke Klang, rumah adik saya pulak...at least esoknya boleh check-out dan bawa saya balik dah...
Malam tu azuin tido dengan papa jela...tapi selepas balik dari melawat saya, papa bawak azuin p Viva Mall jap..azuin sempat main kiddy rides lagi....lepas tu dinner dengan papa...azuin makan sangat banyak....dah tengah malam, azuin bagitau papa yang dia nak p jumpa baby boy lagi malam tu...alahai...




terbongkang tido..tido lambat, bangun pun lambat.....mr may cakap azuin bangun pukul 9.30 pagi...lepas tu terus p lunch sebelum jumpa mama:)

Syukur sangat sebab saya kena tahan semalam je...esoknya 7 Dec 2013, dah boleh balik...balik dalam pukul 3pm macam tu lepas setel semua....Malam tu barulah family datang ke rumah dan bermalam kat rumah kami.....sebab Ahad dah balik Taiping...brpantang kat rumah family lagi senang.....

Memang keputusan yang saya buat untuk bersalin di HUKM tepat...sebab memang senang bila doktor nak refer history kita yang sebelum ni....senang!!....servis pada saya memang ok dan puasa hati....

Sekarang dah rasa kuat...luka pun dah ok..cuma nak bagi lagi ok dan kuat lagi....rasanya dalam seminggu dua lagi dah boleh kuat lagi la.....

Muhammad Elman Adam Bin Najmuddin Salmi









Review untuk HUKM : Servis memang memuaskan hati walaupun bersalin di wad biasa, bukan di private wing tu....kakitangan HUKM setakat yang saya jumpa memang mesra dan murah dengan senyuman...kita akan rasa sangat selesa.....

Anak seterusnya pun nak bersalin kat HUKM gak...InsyaAllah.....

15 comments:

  1. c0ngratz aini..syukur alhamdulillah..dah selamat dan dipermudahkanNya..

    -hidayahS-

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.....syukur selamat semuanya....

      Delete
  2. alhamdulillah...syok nye dh sepasang...hehe

    ReplyDelete
  3. salam nak tanye..
    kalau nk deliver kat HUKM kena booking dulu ke? boleh walk in tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam...setahu saya memang kena booking..maksud kena sekurang-kurangnya 2 kali checkup kat situ..bukan apa senang dorang nak ada history kita skit...kalau walk-in tu tak pasti la..boleh call HUKM..tapi rasa macam tak kot n kalau emergency mungkin ya...contohnya kalau hospital lain tolak ke hukm...

      Delete
  4. haritu masa wards kat HPj penuh, memang dia tanya eitehr nak naik ambulanc epegi HKL or HUKM. saya pilih nak pegi hospital serdang. dekat sikit dengan rumah heheheheh~...

    anyway, congratulations on the new bundle of joy! sorry tak dapat melawat sebab saya n amna batuk2 selsema. insha Allah akan pegi nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh, hospital sedang dekat sikit la dengan Putrajaya kan....thanks niha....sangat teruja dengan baby baru ni...xpe, lagipun saya berpantang kat kampung.....bulan 1 baru balik rumah...

      Delete
  5. Sy pernah operate di hukm tp utk bsalin...cuma skg sy blogwalking utk bc review pgalaman bsalin. Mmg betul nurse kt ctu semua baik sgt. And gambar awk dgn baby kt atas buat sy rasa mcm teruja sgt.. kecik betul baby kan..2 kaki muat kt tapak tgn kita je.. tak sabar nk tgu bsalin..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..kalau ada rezeki lagi, saya memang nak bersalin kat situ lagi...sangat puas hati...dah nak bersalin ye....tahniah...teruja kan dgn baby baru ni..

      Delete
  6. Salam. Nak tanya, brp ye kos akak bersalin di hukm? Ada kena bayar deposit tak? Thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM 0...tak payah deposit sebab saya guna GL...tak pasti berapa jika tak ada GL...

      Delete
    2. Okay takpe, tq sis :) Sy pun ada plan bersalin di sini, inshaallah

      Delete
    3. Sis, dr segi bilik/wad yg ditempatkan selepas bersalin mcm mane ye? Brp org ye 1 bilik? Sbb kalau tak silap sy HUKM tiada single/double room kan? Thank you

      Delete
    4. Wad biasa je..sebab saya tak ambil private wing…ada dalam 6 orang sharing tapi open la…cuma tarik tirai je…tapi pada saya ok la sebab selesa…HUKM yang wad biasa ni tak ada single/double room…eventhough cakap 2nd or 1st class pun still dapat yang sama je...

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.