Apa-apapun kredit untuk masakan kitorang..sedap.....n air asam mr may buat sgt sedap..air asam tu mr may main redah je buat....tp first time try dah berjaya.....sangat puas hati dengan menu tengahai kami...lain kali boleh cuba lagi....resepi yang lain pulak....nak kena beli beras basmathi pulak..rasa macam nak buat nasi bukhari pulak...
Nasi Minyak
Bahan - bahan
2 cawan beras
2 cawan air panas
1/2 cawan susu cair IDEAL (boleh jugak guna susu segar)
1 1/2 sudu besar minyak sapi
Daun pandan
1 1/2 sudu besar minyak sapi
Daun pandan
Kismis
Gajus
Bahan A
2 labu bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih- tumbuk
2 cm halia - tumbuk
3 kuntum bunga cengkih
3 bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 in kulit kayu manis
garam (secukup rasa)
lada putih
Hiasan(agak2)
bawang goreng
1. Panaskan minyak sapi. Tumiskan bahan A hingga rempah penumis bau wangi.
2. Masukkan beras , kacau sebentar hingga rata. Masukkan air panas, susu, garam, lada putih dan kunyit.
3. Tutup periuk dan masak spt biasa.
4. Sebaik sahaja airnya kering, kecilkan api dan masukkan gajus atau kismis dan karih nasi dgn perlahan.
5. Taburkan bahan hiasan semasa menghidang.
Tips:
1.Sukatan air (tak termasuk susu) adalah sama dengan beras (1:1)
2.Supaya nasi tak mentah, pastikan periuk ditutup rapat agar wapnya tak terlepas.
2.Supaya nasi tak mentah, pastikan periuk ditutup rapat agar wapnya tak terlepas.
3.Nasi jgn dikarih berlebihan agar butir beras tidak patah.
Ayam Kerutuk
Bahan - bahan
1 ekor ayam
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar rempah kurma
2 cawan santan
1 sudu besar gula merah
1 sudu besar kerisik
3 sudu besar minyak untuk tumis bahan kisar.
Bahan kisar
2 biji buah keras
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara Memasak
1. Tumiskan bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan rempah. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan ayam, kerisik, garam, gula dan santan. Biarkan sehingga mendidih
4. Masakkan sehingga pekat dan ayam lembut.
5. Pastikan kacau sekali sekala.
6. Hidangkan.
Air Asam mr may buat..
SELAMAT MENCUBA.........
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.