Monday, February 18, 2013

Yee Mee

Ni first time masak yee mee….selalunya makan kat kedai je…..masa kerja kat Penang dulu selalu layan mee hot plate kat Giant Bayan Baru…sedap sangat makan kat situ…tak kira la nasi hot plate ke, yee mee hot plate ke, kueh teow hot plate ke…semua sedap..kat situ memang salah satu port untuk lunch masa kat Penang dulu la…..

Kat sini jarang dapat makan yee mee yang sedap lagi (yang kena dengan anak tekak ni la)….Senang cerita baik masak sendiri kat rumah..sedap or tak sedap kita sendiri yang rasa kan…hehehe…
Resepi seperti biasa tanya mr google je….boleh dapat banyak resepi dan pilih je yang mana satu nak follow…..

 Kuah Yee Mee
½ inci Halia – di hiris nipis
5 biji Bawang Putih – dihiris nipis
3 biji Cili kering – dipotong 2
1 keping dada ayam – potong kecil
Cendawan shitake – ikut suka nak letak banyak mana. Cendawan ni kena rendam dulu sehingga lembut.
Sos Tiram
Kicap Cair
Kicap Pekat
Serbuk Lada Hitam
Garam
Tepung jagung dibancuh dengan air – untuk pekatkan kuah
Sayur (saya guna kalian )
Telur

Cara-cara
Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
Masukkan ayam yang telah di potong..
Masukkan air (agak-agak la ikut kesesuaian)
Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
Masukkan cendawan
Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.

Untuk Mee Pulak:
Panaskan kuali…
Masukkan Yee Mee, sayur, telur ke dalam kuali….
Tuangkan kuah tadi ke dalam kuali….biarkan sebentar…..
Siap dan boleh dihidangkan….
 Tengok la si kecik ni….sempat lagi main kat dapur teman mama&papa masak…..tapi kena jaga-jaga kalau tengah memasak..pastikan anak jauh dari sumber yang berbahaya tau….






2 comments:

  1. Giant Bayan Baru tu tempat date dengan May kannnnn hahahahah~ kantoiiii :D

    fuh rajin masak yee mee. Saya sekadar yang sempat je sebab Amna tengah melasak. Time duk diam baru boleh nak masak *malas sebenarnya ahaha*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...lunch date...tapi ada gak p ramai2...rezal pun terjebak gak dengan hot plate kat situ....

      ni pun sebab malas nak masak nasi la masak yee mee....kuah buat banyak sebab boleh simpan...nanti kalau nak makan lagi, senang sikit....

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.