Monday, August 31, 2015

Selamat Hari Merdeka yang ke-58!!

Selamat Hari Merdeka kawan-kawan...
Seronok kanak-kanak ni dengar lagu Merdeka sambil kibarkan Jalur Gemilang...

Nampak tak keterujaan dua beradik ni...



Saturday, August 29, 2015

Q-dees Term 4 En Edison - Merdeka Day Activities


Diterapkan jugak semangat cintakan negara ke dalam diri anak-anak kecil ni...
Sempena bulan kemerdekaan ni, sungguh teruja jugak saya sebagai ibubapa apabila tengok anak-anak ni buat aktiviti macam ni....

Nak kongsi aktiviti Azuin & kawan-kawan di sekolah seminggu sebelum menyambut hari merdeka.....
Tara..."hand print"...semua guna warna jalur gemilang....
Nampakkan mereka ni seronok...secara tak lansung, anak-anak ni kenal bendera negara Malaysia...
Azuin pulak...

Yeay!!Malaysia Merdeka.....
Cantikkan....

Ni cerita semalam pulak, 28 Ogos 2015, Jumaat...3 hari sebelum merdeka....ada lagi aktiviti bulan kemerdekaan...
Mewarna Jalur Gemilang....
Dah pandai guna gunting.....balik rumah terus cakap nak tunjuk surprice kat mama....ingat kan apa, Azuin tunjuk bendera yang dia warna ni...


Wednesday, August 26, 2015

Azuin membaca - 4 Tahun 6 Bulan

video
Syukur..Azuin dah pandai membaca....ni la perkembangan Azuin di usia 4 Tahun ni..Ni baca buku yang sekolah...seain tu Azuin baca "Peter & Jane" jugak...memang dah kenal sikit...

Untuk Iqra' pun dah boleh sikit..sekarang ni kena tekankan 3 jeis pembacaan...English, Iqra' dan Bahasa Melayu....








Tuesday, August 25, 2015

memang hobi budak lelaki ek..susun kereta!!

Bulan ni Adam dah 1 tahun 8 bulan (20 Bulan) dah...memang la sangat aktif...Adam ni jenis redah je..tak berapa nak malu dengan orang sangta...dia boleh je join sesiapa yang dok main & nak main dengan dia.....
Hobi sejak masuk setahun setengah ni adalah susun kereta..dah mula suka mainan macam ni...ni semua penangan tengok Tayo jugak...semua mainan dia ada nama....yang bagi nama tu, Amani la....
Sebahagian kereta mainan yang ada....yang lain tah kemana dah.....banyak yang sumbat dalam raga je...hahaha....

Jom layan video Adam susun kereta...sambil nyanyi "wheels on the bus"
video

Friday, August 21, 2015

Q-dees Term 3 En Edison - Congratulations Azuin Amani : Successfully completed Nation 1 - Happy Clappy Home..

Siapa tak seronokkan..klalau tengok anak bertambah pandai....dari kecil sampai la sekarang mmang seronok tengok perkembangan anak sendiri!!

Try not to compare Azuin to others...sebabnya setiap anak tu tahap perkembangan bebeza..yang penting kita tahu anak kita macam mana...

Yes!!Azuin has successfully completed the reading of Nation 1..Nation 1 ni ada 3 buku....sekarang ni Azuin dah dapat naik Book 4...
From Facebook Q-dees. Kredit to them!!

Nur Azuin Amani

Masa ambil Azuin kat taska, Azuin dengan seronok tunjukkan sijil yang dia dapat ni....seronok dia cakap!! Nak pulak saya ada belikan "surprise egg"..lagi la suka...

Next week dah start Term 4.....


Thursday, August 20, 2015

Quality Day

Sempat Join Quality Day...Saya cuba join Kuiz je..kena la jawab beberapa soalan yang tak susah mana pun...Semuanya berkaitan dengan product quality & hygiene....

Sempat la memeriahkan suasanakan..kalau dapat jawab semua kuiz untuk 6 booth, dapat la hadiah mistery..sebelum tu kena cop bagai untuk setiap booth...
Layan kit kat dulu....
Tara...ni la hadiah misteri tu....hari sebelum tu dapat t-shirt...saya join hari kedua..t-shirt dah tak ada...ok la dapat mug ni...boleh buat koleksi lagi...


Wednesday, August 19, 2015

Timing Belt for WPV

Dah kali kedua rupanya....ye, ni kali kedua WPV tukar timing belt...dah jauh perjalanan WPV ni...memang lasak sungguh dan sangat membantu saya dalam susah senang...WPV la banyak berjasa...sebab tu rasa sedih kalau fikir nak let-go...tu yang masih guna lagi WPV ni....

Mileage sekarang 192,514KM....banyak kan...kali ni tukar kat area sini je..kena la RM 410 jugak la...leag sungguh rasa selepas tukar timing belt ni....

Ni pun dah terlebih 5000KM jugak la ....wajib kena tukar...manatau kalau terputus ke lagi la parah nak tukar selepas tu lagi la makan duit....

Selepas ni, nak bagi tinted windscreen depan pulak....sebab haritu dah tukar windscreen bau..rugi 3M tinted yang buat dulu....tunggu weekend pulak la baru buat!! Memang la saya jarang keluar masa tengah hari terik tapi kalau sesekali keluar tu rasa jugak la bahang dari depan ni....


Tuesday, August 18, 2015

Q-dees Term 3 En Edison - Birthday Celebration & Learning on Letter "X"

Update lagi untuk Term 3 dari sekolah Amani : kredit to Facebook Q-dees Puncak Alam

1) Birthday Celebration

Aktiviti ni memang sentiasa ada...seronok kanak-kanak ni...baru la meriah..takla asyik dok nak belajar je...ada juga fun activities yang tak bosan untuk kanak-kanak ni...
Ni masa birthday kawan Amani...nama birthday girl, Khayra Izzaura....sedap betul nama dia kan....

En Edison dari kanan : Mya, Amani, Khayra Izzaura, Eleesa, Ivan, Khayra Nur Izyan & Teacher Eda (belakang)


2) Learning on Letter "X"

Amani cuba untuk tulis kat board letter "X"...pandai dah dia!!
Tulis sama-sama dengan kawan-kawan...Seronok tengok anak-anak ada semangat nak belajar ni...selalunya mak bapak yang excited lebih!!hehe

Sunday, August 16, 2015

Kenduri kahwin

Siapa tak suka kalau dapat makan kendurikan.....dapat makan lauk kenduri tu memang sangat nikmat la bagi kami....

Walaupun sibuk dengan rumah terbuka...sempat jugak la kami pergi ke kenduri kahwin....bulan Syawal saja, kami sempat hadir 2 kenduri kahwin.....2 kenduri yang berbeza....satu dengan gabungan melayu & bolywood...satu lagi, ala-ala arab gitu....

9 August 2015 - Kenduri di Dewan Sivik MBPJ. Kenduri kahwin anak kepada kawan my husband...

Seronok tengok majlis ni....lagu-lagu kahwin diselangi dengan lagu bollywood....layan je....kami kena sampai dewan sebelum pukul 12.30pm...sebabnya, pengantin akan sampai pukul 12.30pm...selepas semua acara dan majlis santapan bermula...barulah dapat makan.....teratur sikit majlis macam ni...
adam & amani macam bosan je....
Kita selfie dulu sementara tunggu pengantin sampai.....
Goodie dia memang cantik...bekas kaca ni diisi dengan biskut famous amor.....

Semalam, 15 August 2015 - Kenduri anak my-ex bos pulak.....seronok tengok my ex-bos dapat menantu....dah la sekarang dia dah pencen...lagi la nampak happy muka.....

Kenduri ni di Dewan Jubli Perak, Bangunan SUK, Shah Alam.....first time sampai sini, padahal area Shah Alam je....
Makan di meja no 1....paling hujung sekali....senang sikit sebab ada budak-budak ni...kalau tak susah jugak nak makan.....
Pengantin dari jauh je....

ucapam dari bapa pengantin, my ex-bos...
tada.....seronok tengok adam yang dah suka berselfie...mungkin sebab dia nampak muka dia kot....heheh



Reading Progress - Iqra'

Sekarang ni agak susah jugak nak cari buku Iqra' yang satu-satu tu....Iqra' ni ada 6 sebenarnya...Untuk Iqra, saya dah start ajar Azuin kat rumah....Kat sekolah pun ustazah dah ajar jugak la..
Sepatutnya boleh ajar dari kecik lagi..tapi Azuin saya start since 4 tahun....sekarang masih lagi Iqra'1..

Seronok tengok budak-budak kecik dah pandai baca..tapi sekarang ni pun tengok Azuin cepat dah baca...senang jugak nak ajar...



semoga semuanya dipermudahkan.....



Saturday, August 15, 2015

Q-dees Term 3 En Edison - Science Subject, Jawi Lesson, Solat & Music Lesson

Nak share aktiviti Azuin di sekolah..sperti biasa, gambar diambil dari Q-dees Facebook..

Bagus Q-dees ni sebab setiap aktiviti memang teachers akan upload kat facebook..senang la nak tengok apa yang anak-anak belajar di sekolah...

Sebahagian aktiviti untuk Term 3 ni -Term 3 ni akan berakhir 24 Ogos 2015.. Tak sabar nak tunggu PTD (Parents Teachers Day) untuk Term 2 & 3 pada 5 September 2015..

1) Science subject.

Aim : To find out "what is bread mould?".
Conclusion : Bread mould can grow when there is enought food and water.


Bread A - Put some water , tied up and just put on the 
table. Let it be in a week.

Bread B - Put some water, tied up and put inside the refrigerator.
Cubaan dari Azuin..


After a week - the result as below:
Bread A - has dark coloured growing on it. It's bread mould. !!
Bread B - still looks the same. 
Conclusion - Bread mould is a type of fungi. It's a living things and it's need food a water to grow.




2) Jawi Lesson & Solat. 

Azuin cakap, siapa yang tak bawak telekung solat kena dok kat belakang...sorry ye Azuin, mama lupa nak letak dalam beg...
Spotted Azuin...masa ni bawa telekung solat...yeay, boleh dok depan!!

3) Music Lesson





Thursday, August 13, 2015

Puncak Alam Banjir

Selasa Lepas, 11 August 2015..untuk pertama kali saya tersangkut dalam jem nak masuk ke Puncak Alam...dari office lagi dah hujan lebat...tu yang cepat-cepat gerak dari Shah Alam....dengan harapan nak elak dari jem masa hujan la...
     
Tapi, memang terkejut masa kat simpang nak masuk Puncak Alam tu...Panjang giler beratur kat trafic lite...terus saya lencong jalan ke arah McD Puncak Alam...baru je belok, sangkut jugak....sah la..ni mesti banjir ni..saya pun konon-konon u-turn nak masuk ikut Econsave pulak....mak ai....memang sangkut jugak...terus belek FB Puncak Alam...nak cari info..kot la ada yang post bagitau apa yang terjadi ni kan....                                                           

Dan...memang sah!! Kami tak boleh nak masuk Puncak Alam...Banjir yang luar biasa....                                             
Saya tersangkut lebih kurang 3 jam jugak la...jenuh la dok menunggu dan ikut flow je..dari cerah sampai ke gelap.....

Sian kat naak-anak la..tak pernah ambil diorang lambat macam ni....memang call nursery 2 kali jugak la nak tanya pasal diorang ni....

Dar pukul 6 petang sampai la pukul 9 malam..baru la sampai giliran saya nak redah banjir ni...risau jugak..kot la kereta rosak ke nanti...sebab ada banyak motor yang redah banjir...at last mati enjin..
terasa jugak la dalamnya air tu masa redah....syukur Alhamdulillah, wpv kuat redah banjir.....
Keesokkan harinya memang pun keluar berita...20 000 warga Puncak Alam sangkut dalam banjir ni...mak aii..ramai jugak la....dan, saya la salah seotang yang tersangkut tu...huhu

Monday, August 10, 2015

2015 Q-dees Raya Celebration

Note : kredit to Q-dees Puncak Alam FB
Semua gambar saya ambil dari sana...untuk update aktiviti Amani di sekolah.

Sambutan raya kali ni diadakan minggu lepas, hari Rabu, 4 August 2015..kami tak join pun..Azuin celebrate dengan teachers & friends je kat sekolah....

Semangat la saya buatkan cookis untuk Amani bawak p sekolah...korbankan separuh sabtu untuk buat chocholate chips famous amos tu..
choc chip yang rangup dan sangat sedap....
with teachers & friends..
yeay..dapat duit raya!!
nampak tak Amani dah tak pakai kain..masa balik tu ada la tanya dia sebab tak pakai kain...Amani bagitau yang kain dia terkena kuah spageti...alahai, kesian anak mama!!
Makan dengan kawan-kawan....
En-Edison..
all together...