Sunday, June 29, 2014

susun file

Lega rasa....kesemua file dah selamat diedit dan susun dengan elok..gambar dan video untuk kenangan....untuk gambar, saya memang compile untuk photobook...jadikan hardcopy...

Yang softcopy ni simpan dalam hard disk & burn dalam CD...tak penat pun sebab saya akan sentiasa simpan every moment dalam folder yang berkenaan...kena cepat transferkan gambar sebab nanti terlupa...

Tuesday, June 24, 2014

Confirmation

Syukur....on June, 16th, habis pun 'my probation period'...6 bulan tu.....sepatutnya bulan 4 haritu dah confirm tapi sebab tolak my maternity kenala tambah another 2 months lagi....tu yang bulan 6 baru 'confirmed'....lepas ni kalau nak resign, kena 3 bulan dah la....lama betul....tapi setakat ni, i'm happy with my work...dan tak dapat rasa nak resign pun...rasa nak kerja sini sampai pencen la...InsyaAllah!!
Siap dapat 3 surat lagi....ingat lagi masa review dan buat PE/PDG (Performance Evaluation) dengan bos...review all my KPI's la....current status of my projects la...tu semua untuk my STB (short term bonus) gak...sebab untuk semua management staff kena buat project for this bonus..up to 130% for all projects...ni tak termasuk project rutin tu..ni project hanya untuk STB....hope ke semua project perlajan lancer dan saya dapat bonus tu...
Yang tak sangka...masa confirm ni dapat bonus...heeee,tahun lepas punya bonus....dari bulan October-Deember 2013....amount yang boleh buat saya senyum..hehe..boleh buat shopping raya...tapi bonus ni dapat masa gaji bulan 7 nanti...
surat target untuk STB..sebenarnya untuk management staff hat company memang kena sentiasa update and review pasal KPI's ni...nanti tak dapat STB pulak..semuanya dah ada dapat website intranet company....aim and target semua ada.....sangat systematic...that's y saya suka kerja hat sini:)

Now, tengah nak submit untuk subsidi rumah pulak...memang berbaloi..lepas ni boleh cuci tangan untuk house payment...hehehe.....hopefully dapat penuh dan saya tak perlu top up apa-apa la...kalau dapat macam monthly payment sangat syukur la....


Friday, June 20, 2014

Pasang Wallpaper

Dah lama nak publish entri ni tapitak berkesempatan tulis pun...yang ni wallpaper free dari Korea Wallpaper..kitorang cuma bayar RM150 untuk pemasangan je...memandangkan kami ambil 2 rolls, had kos pemasangan jadi RM300 la....yang ni memang diorang guna glue je...


satu pasang kat sini..satu lagi pasang kat dinding yang berhadapan dengan pintu masuk....
Tara....hasilnya...
Bagi close up sikit :)
yang ni dekat meja makan...
Bagi close up sikit..

Diorang ni cuma pasang dinding je..yang tepi tangga tu tak pasang..kena buat sendiri...kalau nak diorang buat kena charge lain pulak.....nasib baik ada lebih banyak jugak la....
bermula pemasangan sendiri oleh mr may....senang je rupanya...cuma kena lebih teliti la takut terkoyak...


kakak pun nak tolong papa jugak
Senang je kan..lepas tu just touch up je la yang hat buck-bucu tangga tu....nak bagi nampak elok sikit....


potong rambut anak-anak

Dua budak dah dah kena potong rambut....geram sebenarnya tengok rambut adik Elman yang rimbun semacam...macam simpan jambul je...tu yang trim terus...ingatkan nak botakkan je...tapi kena p kedai bagai...jadi, penyelesaiannya, saya trim sendiri...agak susah nak trim sebab adik dok goyang dan gerak...kena sikit-sikit je takut tergunting isi pulak....hasilnya, rambut adik da pendek....

 Lepas tu, rambut kaka pun dah panjang sangat....terpaksa la potong sebab azuin tak berapa nak ikat rambut....tu yang potong sikit....paras bahu je....nanti panjang semula...cara potong senang je...gunting lurus je....takyah p kedai pun...hehe.....
Suka kakak kena gunting rambut...ni kali kedua potong rambut azuin sejak lahir....
Lepas potong baru rasa sayang rambut azuin yang lama....huuuu, kena tunggu panjang semula la....


Saturday, June 14, 2014

Dah lama tak makan pizza!!

Aktiviti makan lagi...kali ni kami makan pizza kat Setia Alam...sebenarnya pizza bukan tempat favourite pun..tapi saya dah beli groupon yang untuk set Italian tu...tu yang p jugak..murahan tu...harga sebenar RM86 macam tu..tapi beli kat groupon RM47 je...tu set untuk 4 orang..tapi kami makan bedua je..haruslah penuh perut ni....sup cendawan pun kami makan sorang 2 mangkuk..hoh!!
adik pun makan jugak....adik makan puri epal....sebenarnya puri epal ni kongsi dengan kakak jugak...kakak azuin cakap sedap....
konon makan sup...tapi mama yang kena habiskan....


Lepas makan tu kami lepak jap teman azuin main playground kat KFC..sebelah Pizza Hut ni je pun......


Papa& adik lepak tengok bola sementara tunggu azuin....

Thursday, June 12, 2014

kakak bawa adik naik car...

Seronok nya adik dapat naik car....awin yang beria-ia suruh letak adik....mama pun letak jela..layan...sekejap je tau!!
pasrah je muka adik...
tutup mata pulak adik...ni gara2 flash camera la....

so cute la kamu berdua ni!!
Vroom...vroommm...


Tuesday, June 10, 2014

Solid Food untuk Elman Adam

Elman Adam dah boleh makan....hari ke4 selepas 6 bulan adik makan....tapi mula-mula saya bagi makan puri je dulu..sama je macam kaka azuin...guna 4 days rules tu.....adik mula makan dengan puree epal dulu.....sedap gitu....tapi adik macam buat muka...biasa la...memula nak kenal benda lain selain susu kan......
seronok azuin bagi adik makan....first time letak adik dalam walker ni..guna walker untuk suap adik makan je...letak kejap je..risau gak nak letak dalam walker ni....lepas makan terus angkat adik keluar....hehe..
kalau makan kat meja....memang letak dalam baby chair..tapi kat rumah je..kena sendal bantal bagai.....adik enjoy makan...setakat ni..baru bagi puree buah....adik 7 bulan baru nak bagi bubur....tak sabar nak bagi adik makan.....

Monday, June 9, 2014

Happy Birthday to me!!

Harini 9 June 2014...Selamat Hari Lahir untuk diri sendiri!!
Thanks sayang, sebab ingot jugak birthday saya ni...(kalau tak ingit tak tau la nak cakap apa)...hehe

Ini budak yang excited nak potong kek untuk mama...siap nyanyi lagi...tu yang tak tahan....

video

dapat kad jugak....balik dari kerja dan masuk bilik...terus nampak kad kat atas almari....pink pulak tu....
surprise la tu..sempat jugak mr may p beli kad and tulis bagai ni....terharu!! Apa-apa pun thanks untuk my hubby & anak-anak sebab meriahkan birthday mama ni...walaupun tak ada sessi makan bagai (makan kek je)...kena postpone ke hari cuti.....


Friday, June 6, 2014

Elman Adam 6 Bulan

Harini adik Elman dah masuk 6 bulan...genap 6 bulan.....dah boleh mamam...lepas ni kena lebih rajin la sebab nak sediakan makanan adik pulak.....

Berat : 6.6 kg
Panjang : 65 cm
BMI : 15.6
Lilit kepala : 41 cm
Adik sekarang suka sangat senyum dan bagi reaksi kalau kita bercakap dengan dia....dah makin banyak perangai jugak....

Elman masih lagi fully breastfeeding...Yeah, macam dapat Diploma la....Syukur, rezeki masih ada...dengan harapan dapat sampai ke destinasi dan berjaya macam kakak azuin.....kakak azuindah extended breastfeeding dah...tak tau nak wean-off bila....layan jela..
Elman pun dah pandai menyelinap dah...pandai meniarap da bergolek bagai.....sampai ke meja jugak Elman golek....comel je tengok aksi golek-golek tu....orang menyusur kedepan kalau nak gerak...Elman pulak dok bergolek kalau nak gerak......




Lepas tu...paling tak tahan Elman dah pandai nak makan kaki sendiri...bersungguh Elman cari kaki..kalau tak pakai stokin memang selamat la ibu jari kaki dalam mulut......


encem la anak mama ni!!!

Semoga Elman membesar dengan sihat.......mama&papa sayang Elman!!!










Thursday, June 5, 2014

Siapa tak nak susu free!!

Nak borong apa ye?setiap bulan mesti kena borong barang dapur kat staff shop...harga memang sangat murah berbanding kat luar sana tu.....tapi untuk barangan keluaran kilang saya jela....lagipun kebanyakkan barang dapur pun memang guna yang keluaran kilang saya...contoh, segala sos Maggie, kiub ayam la, nescafe la,  milo la...ok la tu kan dah boleh 'cut cost' dah....memang berbaloi.....
Sambil ambil susu free sambil bershopping....untuk staff memang dapat susu free selama setahun "under infant feeding scheme"...sebulan dapat 7 kotak...siapa tak nak kan...susu free....

Memang la Elman minum susu badan lagi....dan saya akan pastikan Elman minum susu saya sekurang-kurangnya 2 tahun...tapi, dah dapat subsidi ni, ambil jela buat stok....atau bagi je kat sesiapa yang nak....untuk 1-6 bulan memang dapat Nan 1 (7 kotak)...kalau simpan dah ada 42kotak..hehe
6 bulan sampai 1 tahun, akan dapat Nan 2 pulak (masih 7 kotak)....dan cereal 2 tin...free!!siapa takmau weh.....buat stok..tapi kena alert dengan expiry date la...kang dah expired rugi la..baik bagi je kat orang...saya ada jugak bagi kat adik....bagi free jela....rezeki anak dia jugak kan....
Harga dalah murah kan....kalau kat luar or ikut harga kat kotak dekat 70hengget...sebab kami staff dapat diskaun la...nampak tak beza harga....tapi yang ni saya dapat free je...tapi masih dapat resit...hehe...

Syukur sangat sebab dapat la jugak kurangkan kos belanja rumah......