Tuesday, February 28, 2012

si kecil di rumah...

Nama pun si kecil kan....asyik nak main je....masa kecik2 senyap je...dok setempat je....dah besar ni pantang letak nak merayap je....suka sangat tengok perkembangan anak kat depan mata kita.....dari kecik sampai dah besar ni.....

dulu masa kecik playgym ni la tempat azuin lepak2....kalau baringkan, senya je dok tengok benda2 yang tergantung2 tu....

Dah besar ni, habis tunggang terbalik dibuatnya....bukan duduk kat dalam tu dah...dok keliling je nak tarik2 apa yang tergantung....

tengok tu...semakin bijak anak mama ni.....

tempat favourite azuin....

alololo...

paling suka senyum.....gigi masih 2 batang lagi....dah nak tumbuh sebatang lagi kat atas.....dah kasar dah gusi sebab dah rasa gigi tu nak keluar.....

Jom layan video azuin ni.....masa ni azuin 11 bulan 3 minggu.....she's so beautiful.....mama sangat suka mata azuin.......
video

Azuin Amani - Mama&Papa sayang awin sangat!!

Monday, February 27, 2012

Nasi Lemak City Garden, Kampung Baru

Dah lama jugak la nak buat review pasal ni...dari sebelum dapat azuin lagi...hehe....City Garden ni pun tempat favourite kitorang jugak la...dah tak terikira dah p makan situ.....selalunya kami akan pergi sana malam...tapi kali ni kami p petang pulak la.....sebabnya mr may nak tengok bola dulu...Perak lawan PDRM kat Pulapol, Jalan Semarak...dekat jela dengan Kampung Baru....saya dengan azuin pun secara tak lansung terjebak la tengok bola....nasib tak panas sangat...tapi berpayung jugak la sebab ada azuin......

berebut dengan papa nak pegang payung...

sambil tengok bola sambil mama suap azuin makan....

Jalan2 kat padang...papa ralot tengok bola..azuin dah bosan....

Lepas tu terus kami p KAmpung baru pekena Nasi Lemak City Garden...kedai ni bukak pukul 6pm....kira ok la tu kan..

Menu kami...wajib ambil lebih dari sebungkus...sebungkus rm0.80 je...pastu boleh tambah lauk apa yang nak...kalau makan kat sini, sirap bandung wajib saya order.....hehe...sedap...

Kecik je nasi tapi best!!

Sunday, February 26, 2012

Lorong Seratus Tahun @ Taipan USJ

Akhirnya, sampai jugak hajat nak makan kat sini....pernah beberapa kali dah datang area sini cari makan....dan ternampak restoren ni tapi tak berkesempatan pergi lagi masa tu sebab dok aim nak makan yang lain....

Sebenarnya idea nak makan kat sini spontan je...sebab minggu lepas p interview kat Vista Point terus lapar...pastu dok fikir2 nak makan apa....mr may tak habis2 nak makan kfc....tapi perut saya macam tak nak kfc...tup....terus terfikir nak p Restoren Seratus Tahun ni....lagipun kami dari Bukit Raja terus p USJ....senang sikit...takyah la nak sangkut jem kat Federal Highway tu...lencong masuk Subang Jaya terus ke USJ.....

Sampi pun dah petang dalam pukul 5.45pm...tak ramai sangat.....

White Coffee

Mee Kari [mee+bihun] - ok la rasa tapi saya lagi suka mee kari Old Town...kuah lagi likat

Nasi Lemak Ayam - ok la....

Boleh la kasi 3/5......menu lain tak tau la macam mana...tapi servis memang tiptop....cepat.....

Budak kecik ni tido je...cuma baringkan kat atas kerusi je....senang kami nak makan....hehe, azuin bagi green light kat mama&papa....

Saturday, February 25, 2012

Birthday Azuin..

Azuin dah setahun pun...semalam sambut 'Birthday' azuin bertiga je...cuma mama, papa & azuin...

Dah la semalam mama lambat sikit balik sebab hujan sangat lebat kat office..tak berani nak bawak kereta....
nasib baik la sekejap je hujan tu...terlambat setengah jam ambik azuin.....

Petang tu, lepas ambik azuin terus siap2 nak sambut 'birthday' azuin ni...sambil tunggu mr may balik belikan kek....kali ni kek terus beli dari kedai....lagipun cuma buat kecil-kecilan je....nanti nak sambut semula beramai kat Lumut.....tapi bulan 3 la...sebab buat family gathering kat Lumut, dah alang2, terus sambut ramai2 la....

Sebelum tu, kami cuma buat bacaan yasin & doa selamat je....azuin tido masa tu...then, lepas solat magrib baru la mula.

kek segera dari Secret Recepi.....papa yang beli, taktau nak beli kek yang mana dah....ingat nak beli chocolate indulgence tapi tak ada la pulak....

azuin dan papa...azuin pakai badge "Nur Azuin Amani is 1"

semua benda azuin nak pegang....

macam kena paksa je potong kek...sebenarnya kalau tak pegang habis dilibasnye pisau tu kat kek....

smile!!

bagi azuin rasa kek.....sikit je tau....takleh banyak2....nanti dah besar baru mama bagi makan betul2....

gaya apa ni...

Walaupun sederhana je sambut tapi sangat bahagia....

February 2012 Giveaway - My 30th Birthday

Jom join GA ni -February 2012 Giveaway - My 30th Birthday



Thanks to Geez [tuan rumah] yang jemput saya join GA ni...hadiah ialah barangan Tupperware...best tu kalau dapat barang Tupperware..Memang tengah buat collection pun barangan Tupperware ni....sangat berkualiti dan saya suka!!

saya nak tag 

Impian saya memang ada banyak dan saya nak kongsikan 3 impian saya yang ingin dicapai dalam hidup ini...

1) Nak breastfeeding anak-anak saya....Alhamdulillah, anak saya sekarang baru seorang dan saya baru setahun breastfeed dia...impian akan diteruskan sehingga 2 tahun dan untuk anak2 seterusnya..InsyaALLAH.

2) Nak memiliki sebuah rumah Banglo yang di'design' sendiri oleh 'saya&suami'....kira rumah idaman la...

3) Ingin membuka Restoren dibawah label nama saya sendiri....setakat ni baru mengintai2 peluang dan makanan yang boleh dijadikan 'core' untuk buka restoren ni.....sampai suatu masa saya akan berhenti kerja sebab saya tak mau terus bekerja dengan orang sampai ke tua.....nak ada perniagaan sendiri......

Semoga impian murni saya ni tercapai!!



Friday, February 24, 2012

Nur Azuin Amani is 1!!!!! Yeay

Syukur Alhamdulillah....Nur Azuin Amani dah setahun dah....Happy Birthday baby!! Azuin sentiasa akan jadi 'baby' di mata mama&papa...walaupun azuin dah besar....Semoga azuin menjadi anak yang solehah dah bijak....



Seronok tengok ticker ni...Sayang Azuin Amani sangat tau!! Pagi tadi azuin bangun awal sangat...pukul 4 pagi dah jaga..siap senyum lagi...azuin nak tunggu masa lahir azuin kot...azuin lahir 5.02pagi....syukur sangat.....



Dan genap la 'my breastfeeding journey' selama setahun ni...Alhamdulillah, azuin masih ada rezeki minum susu mama..dah mama akan teruskan semampu boleh...InsyaALLAH....

Malam ni kita 'celebrate' sesama ye!!

Love you so much!!

Tuesday, February 21, 2012

Happy 2nd Anniversary!!



Dah masuk tahun ke-2 dah menjadi isteri mr may.......Sangat bahagia sekarang dan harapan akan kekal bahagia ke akhir hayat.....b, love u so much.....

HAPPY 2nd ANNIVERSARY!!!!


Sunday, February 19, 2012

'car sun shade' from IJM

Yeay, dapat 'car sun shade' dari IJM.....

Boleh la letak kat kereta bila park kat tempat panas....barang free siapa yang tak nak kan...memang free tapi kena jawab survey dari IJM dulu la...dah lama dah kitorang jawab survey ni....thru mail & website....2-2 sekali buat...sebab alkononnya, 'sun shade' ni limited.....memandangkan senang je...kalau by mail pun tak yanh nak letak setem bagai....tak salah la mencuba......masa IJM kol tu ingatkan apa la isunya...sebenarnya suruh datang office kat Shah Alam 2 untuk ambik 'sun shade' tu....kena redah p sana la pulak.....

ni la rupa 'sun shade' free tu...abaikan yang senget benget tu...ni pakai masa kat opis...nak cepat...so, main redah je pasang...hahaha....

Dah alang p sana, kami pun tengok la progress rumah....dah nak siap pun...tapi tak pasti pulak lagi nak dok sana ke tak....kalau sewa, ada ke orang nak sewa......kalau sewa, gamaknya tak buat lagi la renovation rumah tu....

Masa kat office IJM tu, kami tengok la model baru rumah double storey, Gemma....cantik gak...design menarik gak.....harga dari RM 305k...siapa2 yang tengah mencari rumah boleh la tengok yang ni..Shah Alam 2 ni memang jauh tapi kalau tengok pelan IJM memang kawasan ni akan membangun..township IJM ni sangat menarik...harga pun dah makin naik dah.... 



Tuesday, February 14, 2012

Azuin 11 Bulan

Minggu ni, dah masuk minggu ke-3 azuin 11 bulan....Minggu depan genap la anak mama ni setahun.....Sungguh tak sangka azuin dah membesar dengan bijaknya....


Azuin 11 bulan
Azuin kerap panggil mama & papa...tu semestinya sebab azuin dah betul-betul kenal dengan mama&papa....lepas tu makin manja...banyak cara azuin tunjuk manja kalau dengan mama&papa.....kalau tengah main tu, tetiba azuin datang kat mama dan ‘kiss’ pipi mama.....pastu buat-buat lentok kat mama....

Azuin ni pantang tengok mama&papa gelak...tengah main pun mesti datang kat kami dan ikut gelak sama...[tah apa lah yang azuin faham pun taktau]...tapi sangat comey tau....boelh merangkak laju datang kearah kami....

Azuin dah pandai terima arahan.....kalau mintak ‘kiss’, mesti dia ‘kiss’, macam-macam la dia ikut...tapi kalau dia taknak, azuin akan geleng kepala dia tanda tak nak or tak suka...

Kalau main kat tempat yang mama& papa larang mesti akan tengok mama&papa dulu..then sengeh....sebab azuin tahu yang mam&papa akan cakap ‘don’t’......haha, lawak betul....

suka panjat kat kepala katil...


habis bantal dipijak azuin...




Suka turun katil...ni memang betul risau...mana taknya, azuin akan turun katil dengan ‘confident’....dah la katil tu tinggi....dah habis cuba kesemua penjuru katil azuin turun...gayanya sama je...akan meniarap dan turunkan kaki dulu....lepas tu tangan genggam cadar katil...haih, risau sangat....dah turun katil, mesti jenguk bawah katil....dengan harapan aka nada orang jenguk jugak la kat sebelah satu  lagi...kalau mama jenguk, tu dia, azuin akan gelak & jerit-jerit suka.....

Azuin dah semakin maju meniti..menapak, adala 2-3 tapak je..tu pun tak berapa nak lagi...belum masa lagi nak menapak laju-laju....

Suka tolak walker  instead of naik walker...memang kami ada belikan azuin walker..tapi azuin bukan nak naik sangat pun..kalau terdesak macam nak masak or solat je letak dalam walker....tapi jap je dia nak duduk..pastu nangis mintak angkat...sian tengok dok angkat tangan tu...mintak simpati nak keluar dari walker....

Suka berendam dalam air....kalau dah mandi tu susah nak keluar dari besen mandi azuin tu....kalau cakap ‘jom’ pun taknak..dok geleng kepala je...pastu pukul2 air...habis basah mama....




Sekarang ni susah dah nak gosok gigi azuin.....tutup mulut rapat tu....nasib baik baru 2 batang gigi...kalau lidah, terpaksa guna kain je....tu pun jenuh dok pujuk....

Ni lagi satu perangai azuin...pantang dengan bunyi kunci rumah....kalau papa balik masa bukak grill...azuin dah tunggu papa, kalau tengah menyusu pun, azuin sanggup bangun dan tunggu je sampai nampak papa...kalau azuin tengah main, laju je merangkak ke pintu rumah.....

Azuin sangat suka orang laungkan azan...kalau kat tv tu , siap azuin ikut lagi azan tu..tapi versi azuin la...haha....pastu kalau mama baca ayat-ayat al-quran masa azuin nak tidur mesti senang je anak mama ni lelap....pastu mesti pegang & tengok bibir mama...nak mengaji jugak ek....

Rambut azuin dah makin panjang...tak sabar mama nak ikat rambut azuin.....dan yang penting anak mama ni semakin cantik.....mata cantik, bulu mata lentik...yang mama suka dagu kecik azuin tu...selalu kena makan dengan mama...hahaha

Last but not least, azuin masih lagi minum susu mama...100% tau....syukur Alhamdulillah,sehingga kini ada lagi rezeki azuin minum susu mama.....saya sokong susu ibu!!

Yeay..sampai sini jela...terlalu banyak nak tulis pasal perkembangan ni.....nanti sambung untuk azuin setahun pulak hokay!!

Nur Azuin Amani-à>mama&papa sayang sangat azuin....Muahhh

Monday, February 13, 2012

"We are 2011 Babies 1st Gathering"

Semalam ( 120212) adalah 1st  gathering untuk  "We are 2011 babies" kat Taman Tasik Perdana (10am-1pm)…sungguh meriah tau….tak la ramai yang dapat joined tapi tu pun dah meriah…mana taknya masing2 bawak baby masing2…pulak tu masa mula2 nak kenal tu semua dok tanya “ni siapa ye?”…maklumlah sebelum ni memang kenal thru facebook je….muka pun main cam gitu2 je…yang cam muka anak2 la….sebab?dalam fb asyik dok upload gambar anak je..gambar mak pun taktau…hahaha…kelakar….
Mastermind gathering ni Ashnani Dan Aina…Makanan memang banyak dan sedap2….saya tak sempat nak masak makanan bagai….saya cuma bawak buah betik & air kotak (laici&manga) je….lain kali boleh la ‘tong2’ kalau nak buat gathering ni…..
Haa, yang penting kena buat ‘ice breaking’….isu ‘hot’ tu tau….masa kat sana pun ingat2 lupa gak nama mommies…balik rumah tengok fb baru tau…hahaha…sebenarnya, nak tanya tapi segan sebab dah tanyakan..haha….ni yang kene selalu hang out sesama ni…baru boleh ingat…..
Ini kira kali pertama saya joined activity berkumpulan ni [sejak ada baby ni la]…best tau, keluar dengan mommies yang ramah-tamah belaka..walaupun sebelum ni kenal dalam fb je….semuanya baik2 dan ‘friendly’….tak kira la pasal umo tu…yang penting semuanya mommies & dapat berkongsi cerita bagai….
Sebenarnya kitorang pun melilau gak cari tempat ‘Gathering’ ni….sebab tersangat la ramai orang dok beriadah kat situ….jalan punya jalan, ternampak macam ada ramai je orang berkumpul…tu yang rasa macam betul je…dialog yang nak confirmkan tempat :
Aini : Ni semua mommies ‘Babies 2011’ ek?
Mommy [tak ingat tanya siapa tah] : Ye…betul la…
Apa lagi terus la salam-salam bagai n tanya nama….
Oh, Ni kelakar gak, saya siap satu jalan saing pulak tu dengan mommy Erin, tapi tak berani nak tegur…[nanti salah malu]….alih2 kitorang sampai kat tempat yang sama….giler lawak…lepas tu baru la bertegur dan tergelak pasal ‘incident’ tu….
Jom layan gambar pulak….

sesi makan-makan




best sangat dapat kumpul macam ni...'happening'
macam-macam telatah anak-anak...
nampak tak azuin....'my adorable baby'
masa ni nak tangkap gambar babies je...mak-mak semua lari...pastu babies bersepah dok cari mak sendiri...tengok azuin sampi tunjuk bontot kat camera sebab mama ada kat belakang...kelakar....


Makanan yang ada....
ni dah kat rumah..azuin dapat 'goodie bag'...

Saya terpaksa gerak awal….ada la dalam pukul 12.15….sebab nak gerak p kenduri kat Batang Berjuntai pulak….
Kenduri kat batang berjuntai ni kawan satu office….gila jauh rumah dia..kad kahwin tu tipu..huh, tunjuk dekat je dari simpang tol Bukit Tagar..padahal…mak aii, jauh sangat….dah nak sampai ke Unisel dah pun….memang mencabar….
Tapi Alhamdulillah, masa kami sampia memang masa kemuncak, pengantin tengah bersanding…..dengar la kompang bagai….best sungguh kenduri ni kan…hehe….Kami makan dulu, lepas tu baru jumpa pengantin….


azuin berpeluh-peluh..same goes to papa... 


mama & azuin...


Dengan Pengantin [Amran & Ulya]...

Balik rumah, kami anak beranak terus pengsan…tidur lama tu dari pukul 5 sampai nak maghrib….hoho…penat gila....

Friday, February 10, 2012

Tahniah Rezal&Niha...

Congratulations to Rezalman & Nihayah on your new born baby girl on 4th Feb 2012..besar tau baby diorang ni...3.86kg....terkejut dengar...tapi alhamdulillah normal delivery...
Memang sangat suka dengar orang dapat baby ni tau….bayi comel ni nama wan nayla amna…sedap nama tu…kami berkesempatan pergi majlis akikah kat rumah diorang kat Putrajaya, Present 11A….tak dapat nak cium bau bayi ni…sebab amna kat hospital masa kami sampai tu…kena jaundis…dapat jumpa rezal & niha je….
ni la baby amna...

Sempat bersembang kejap je dengan niha….nampak muka niha sangat gembira…yela siapa tak happy dapat baby kan….ada la sikit niha cerita pasal pengalaman bersalin tu…tak sempat nak borak panjang pun…sebab ramai kaum keluarga & sahabat yang datang melawat…lagipun tak kan nak tanya banyak-banyak soalan…dah la baru je bersalin….

ni la rezal & niha masa kahwin dulu (tak salah bulan 11/2010)....masa ni 6 bulan pregnant...dah membulat saya masa tu...

Rezal ni kawan mr may masa kat USM merangkap housemate & colleague...saya pulak kenal rezal masa kerja kat Venture, Penang dulu...sempat lah kami jadi colleague, main badminton sesama, hang out, makan-makan.....lepas semua resign terus dah susah nak jumpa.....niha baru je kenal tapi rasa senang bergaul.....she's a nice person.....

Anyhow, Welcome to the club!!...