Tuesday, July 26, 2011

babysitter...

Semalam azuin dah kena tinggal kat babysitter dah...sedih betul hati nak tinggalkan azuin dekat babysitter...rasa macam mula2 nak start kerja after maternity dulu....papa yang hantar azuin...mama pulak tugasnya ambil azuin....nasib baik kena ambil je..kalau hanta tu mesti tak sampai hati....

Sehari azuin kat rumah babysitter nampak macam ok la..nasib baik akak tu baik dan pandai uruskan baby..lagipun akak tu hanya jaga azuin je...dan yang paling penting, akak tu memang jenis menyokong breastfeeding...dan pandai manage EBM...tu yang saya suka.....lagi satu no buaian untuk azuin...bagus la akak tu pun memang tau pasal buaian ni tak bagus...anak2 dia pun tak guna buai..so, memang dia dah biasa urus baby yang tak tido buai la...

Masa ambil azuin tersangatlah excited...azuin baru nak tido...tapi terus jaga masa saya dukung dia...rindu betul kat azuin tau....azuin cuma minum 9Oz je instead of 14-16 Oz yang dia biasa minum...penat main kot...balik je rumah terus nursing azuin...puas sangat2=D...nursing sambil baring..boleh peluk cium azuin terus..

Pagi tadi (hari ke-2) azuin jaga masa my hubby hantar p babysitter...masa nak hantar tu siap azuin patah balik kat my hubby...azuin sekarang memang dah kenal orang...haih..si comel ni...lupa pulak mention...rumah babysitter satu block je dengan saya..cuma dia kat tingkat 6..rumah saya tingkat 11...tak la jauh nak angkut segala barang.....

EBM? kira first time la saya manage EBM bawak keluar...tak la susah pun..dan sekarang ni saya cuma bekal kan fresh and chilled EBM untuk azuin...yang frozen tu bia la untuk stock...lagi pun tiap2 hari saya dapat buat stock jugak...saya bawak bekal 6 botol X 4 Oz ke rumah babysitter..setakat semalam azuin cuma abiskan 3 botol je...yang balanced 3 botol tu saya akan jadikan stock....

***hari ni susu agak meriah...adakah sebab saya minum air longan semalam....semalam tetiba rasa nak minum cincau longan....sedap sangat....hasilnya susu yang meriah....

Sunday, July 24, 2011

"Contest Anak Senyum By Mamalurveirfan"


First time join contest ni.....

contest ape???


contest ni last 27 Julai 2011...ada masa lagi kan...jom join...boleh klik sini untuk syarat2nya....

Join contest ni dengan gamba azuin kat bawah ni....

Nama Anak : Nur Azuin Amani Binti Najmuddin Salmi
Umur anak : 5 Bulan
Nama Ibu : Noraini Binti Zakaria

nak tag hot mommies :

Saturday, July 23, 2011

outing : Viva Mall

Hari ni makteh norly a.k.a babysitter azuin dah balik kampung...means, tamat sudah perkhidmatan menjaga azuin selama 3 bulan...dah tender resignation dah pun..huuhu...so, bermulalah azuin akan dihantar ke rumah babysitter baru...ni pertama kali azuin kena tinggal kat orang...hope, everythings ok la kan...

Tadi, lepas je hantar norly, terus kami jalan2 kat Viva Mall Cheras....nak tau gak apa yang best kat situ....hmm...memang menarik la untuk siapa2 yang tengah dok cari2 perabot n home decoration..sangat menarik n cantik2...kami pun ambil peluang ni tengok2 harga la...next year kan nak masuk rumah baru...so, banyak preparation yang kena buat....banyak lagi masa nak searching 'sesuatu' untuk rumah kami nanti...

at Viva Mall...azuin sampai tertido...
azuin tido lagi...sebenarnya nak gamba buaian kat sebelah tu..tapi mr may tangkap sipi2 je =(


azuin dah jaga....

azuin nak makan mcD la mama..... 

papa & azuin before outing...

Friday, July 22, 2011

Breastfeeding Journey : Nipple Crack

Salah satu perkara yang menakutkan...nipple crack!! sebab apa?? sebab baby suka hisap kuat sangat...sakitnya memang tak dapat nak bagitau macam mana...hanya breastfeeding mommies yang faham...memang sakit sangat..at one time saya sampai nangis2 masa nursing azuin...sampai nak elak direct feeding azuin...tapi kecian pulak si kecil tu...saya kena nipple crack dah banyak kali jugak dan sangat tak suka hokay...pedih, perit, mood down, segala bagai perasaan ada....

Last week saya kena lagi nipple crack ni...pernah sampai berdarah kat tempat yang melecet tu....kenapa?sebab azuin suka main tarik2 masa nursing...gusi dah keras so, memang sakit la...hmmm, satu lagi, dah 3 minggu saya dapat buat benda baru...which is nursing sambil baring...memang selesa pada mulanya...tapi saya rasa nursing sambil baring ni boleh sebabkan nipple crack gak la...maybe pada saya la...bukan pada orang lain...cuma pendapat saya...sebab, rasanya latch on baby tu dah ketepi...nipple crack pun sebelah je...tak pasti la tapi agak2 jela...kalau nursing cradle tu ok la rasanya...tapi walaupun sakit saya enjoy nursing sambil baring..kadang2 terus tertido sekali dengan azuin...

so, sebabkan nipple crack ni n emo down...production pun merudum gak la..kurang 4Oz dari biasa yang saya dapat...memang berperang la kalau nak bagi azuin minum tu...kadang2 terpaksa pump n bagi guna botol...betul2 mencabar....

Tp, saya enjoy breastfeeding dan ini la moment yang indah sebagai ibu..dapat beri susu sendiri....halangan2 ni cuma sekejap je...just face it and fight....

To new mommies, jangan risau dan takut...cuma tanamkan dalam diri yang wajib breastfeeding baby...rugi tau kalau tak dapat susukan baby sendiri...sekarang ni dah byk info dan banyak mommies out there yang akan support kita tau..yang penting mind setting....bagi yang sedang mengandung, collect info banyak...memang sekarang tak rasa lagi "nursing moment" tu....tapi sekali dah rasa...memang terbaik la=D...seronok sangat2 tau....

Good Luck....

Friday, July 15, 2011

Azuin selamat dikhitankan!!

Alhamdulillah....

Malam semalam, 14 July 2011 azuin selamat dikhitankan...azuin khitan pada umur 4 bulan 3 minggu..azuin khitan di Poliklinik An-Nisa' Bandar Seri Permaisuri...terpaksa p malam sebab siang tu kerja. Lagipun cuma hari Khamis je ada Doctor Perempuan. Kalau tak Sabtu lepas dah khitankan azuin. Nak p petang tapi my hubby pulak ada futsal.

Dah lepas pun saat2 yang saya takut ni..semalam masa azuin kena khitan tu saya tak sanggup nak tengok..just pegang je tangan azuin...azuin pulak belum apa2 lagi dah nangis..kuat pulak tu...maybe sebab doktor n assistant dia tu dok pegang kaki azuin kot...azuin rasa rimas n tak selesa la...then, lepas khitan tu terus je senyap...haaa, tak sakit la..

Balik rumah takut2 je nak tukar diapers azuin...tapi kena tukar gak....penuh warna kuning iodin kat diaper...tengok gak kat kapas yang doktor letak kat tempat khitan tu, tak nampak darah pun..mayb dah bercampur dengan air kencing kot....lega hati...tapi masa kat klinik doktor pun cakap tak banyak la darah...cikit je..Tapi takleh guna wipes lagi kat tempat tu...saya cuci guna air biasa je...nasib baik azuin tak nangis...good girl=D.

Bagus amalan berkhitan ni..untuk menjaga kebersihan dan masa depan anak2(dalam maksud part ni kan). Semoga amalan berkhitan tak dipandang remeh. Tambah2 zaman dah semakin moden ni..

masamnya muka azuin...dah tak nak layan siapa pun sebab azuin ngantuk sangat2 ni....

Si comel azuin yang dah tak nangis lepas khitan...muka tak tido dari petang...

Nak Share info dari Majalah Pa&Ma

Tahukah anda : Waktu yang sesuai untuk bayi perempuan  dikhitan adalah semasa ibunya masih lagi dalam tempoh berpantang. Ianya dilakukan oleh bidan-bidan di kampung namun kini perkhidmatan berkhitan terdapat di klinik-klinik. Hukum berkhitan pula adalah tidak wajib tetapi digalakkan dilakukan dengan memotong sedikit sahaja sepertt yg disebut dlm hadith:

"Potonglah sedikit dan jangan kau potong yang berlebihan, kerana hal itu akan mencerahkan wajah dan menyenangkan suami."(Yusuf Alqaradhawi, fatwa muasirah)

Wednesday, July 13, 2011

Dinner at Santai Cafe

Dah lama tak update pasal makan....malam tadi kami sekeluarga keluar dinner....sebenarnya p JJ Maluri nak cari rocker to walker untuk azuin...yela, azuin sekarang dah takmau duduk bawah...asyik nak berdiri je...memandangkan azuin pun dah boleh duduk sendiri dan tegap dah, so cadangnya nak letak dalam walker je....sebab dah tak larat nak pangku dia sentiasa....memang ada pro and con tapi ini memudahkan kerja saya gak...cuma jangan letak lama dan selalu la...bila perlu je....saya dulu pun guna walker gak...Alhamdulillah ok...hope azuin pun ok la kan....

balik dari JJ baru la kami singgah dinner kat santai cafe kat tepi tasik permaisuri tu...ni kira kali ke-3 kami makan kat situ....tapi kali ni makan bertiga....makanan boleh la...not bad!! tadi kami order nasi goreng cina,nasi putih, ayam merah dan kangkung goreng belacan....saya minum jus apple..mr may minum cappucino..azuin minum susu mama=D....

azuin baru bangun tido..tadi sempat nursing azuin dalam kereta on the way dari JJ...sampai tertido, pastu sampai je sini terus bangun.....

papa yang tak sabar nak makan...menu tak complete lagi, so tak boleh makan lagi...

makan time!!!




That's all, fullstop!!

Saturday, July 9, 2011

jom layan video azuin sembur

video

Azuin 4 Bulan

Oh cepat sungguh masa berlalu...azuin pun dah 4 bulan ++.. syukur sangat2..Hari rabu lepas dah p check up azuin untuk 4 bulan..berat cukup memberangsangkan....mana taknye...azuin naik 1.1 kilo lagi...ingatkan dah berkurang sebab azuin kurang inum lately ni....tapi taktau la naik gak ni...maybe berat tulang kot...tak kisah la, yang penting azuin sihat.... kat klinik hari tu ada baby boy sama berat dengan azuin which is 7.5kg tapi dah 5 bulan..azuin ni baru 4 bulan dah dapat berat camtu....ikut mama dia time kecik2 dulu la tu....nanti dah besar jadi slim balik la kan.....Apa2pun BMI azuin ok, 19...

Azuin 4 Bulan :
Berat = 7.5 kg
Panjang = 62 cm
Lilit kepala = 40

1) Azuin sekarang dah pandai buat macam2 bunyi....suka bising2
    kalau tak ada orang dekat dia...
2) Meniarap gak tapi dah pandai pusing2 n keluarkan tangan yang selalu sangkut tu.....
3) Suka bersembang. Kuat suara azuin kalau bersembang..bahasa apa pun tak tau...
4) suka kalau tunjukkan n ajar guna flash card...sekarang dah ada response dah kalau ajar dia...
5) kurang minum susu guna botol. Means kalau time saya p kerja dia just minum dalam 10-12 Oz je...the   worst case azuin minum 7 Oz je....tapi alhamdulillah susu saya masih banyak untuk azuin. Alhamdulillah rezeki. So, lebihan tu terus buat stok la.
6) Semakin tak larat nak dukung azuin...lenguh tangan2 ni....
7) Tidur malam jarang dah terganggu. Tapi azuin tido pusing2...selalu mesti tido atas tilam...takmo tidur atas  bantal...
8) Gusi dah keras..macam nak tumbuh gigi. Azuin pun suka kemam mulut...tak selesa kot.
9) Suka main2 jari dia sendiri
10) Suka angkat kaki dah....angkat setinggi yang boleh...haha
11) Ada favourite soft toy sendiri. selalu dok main benda tu la.
12) Suka dengar lagu n tengok video alif ba ta, twinkle2 little star, baa baa black sheep, old mcdonald had a farm & anak ayam...bergoyang2 badan azuin tengok.
13) Suka sembur2 air liur...ni la yang selalu buat rambut mama dia gugur ni...
14) Dah kenal mama  n papa dia...dah tau nama dia "Azuin"...panggil je mesti tengok ssapa yang panggil nama dia.
15) Suka cermin...Azuin boleh gelak besar kalau tengok cermin...suka sangat.
16) Pandai bangun..kalau pegang je tangan azuin masa dia baring, mesti azuin terus nak bangun...bangun sendiri sampai berdiri..tapi kena hati2 la kalau yg berdiri tu...kene ampu jugak...

Yang paling penting, azuin masih lagi membesar dengan susu mamanya....

Azuin kusyuk tengok Video Old McDonald Had a Farm

* Tak sabar nak tuggu azuin 6 bulan...nak bagi solod food...infact sekarang pun dah cari2 resepi untuk solid food azuin....

Thursday, July 7, 2011

ANMUM Redemption

Sungguh tak sangka cepat betul dapat barang dari Anmum ni...saya baru je redeem seminggu sebelum tarikh tutup 30 June 2011..tup2 semalam dah dapat dah barang yg di redeem tu...cepat & pantas...memandangkan saya memang minum susu Anmum ni sejak dari mengandung lagi...sampai la sekarang...so, memang banyak la scoop2 Anmum yang boleh digunakan untuk redeem...boleh redeem thermometer n child monitoring devices...sangat best..sambil minum boleh redeem jugak....

Lepas ni boleh redeem apa pulak?kena tunggu next redemption program la...manatau ada lagi barang best...

bagus barang ni...at least kalau azuin tido kat bilik boleh la saya pantau dari jauh...yela, kot la saya tengah masak or buat kerja rumah ke....senang la...

**Nak redeem tent dari huggies tapi dah tamat tarikh tutup...huuhuhu...bila la ada lagi program ni....points dah banyak ni...